Στο 10% το όριο για την πρόσληψη ζάχαρης και λοιπών σακχάρων, βάση των νέων κατευθυντήριων γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
H επιθυμία μας για γλυκιά γεύση είναι γενετικά προκαθορισμένη, συνεπώς δεν είναι ιδιαίτερα εύκολο να αποκλείσουμε τα «γλυκά» σάκχαρα από τη διατροφή μας.
Το καλό νέο είναι ότι τα σάκχαρα, όπως η ζάχαρη και το μέλι, μπορούν να περιλαμβάνονται στη διατροφή μας, φυσικά με μέτρο και εφόσον εντάσσονται στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός δραστήριου και υγιεινού τρόπου ζωής.
Ποια η νέα θέση του ΠΟΥ για την πρόσληψη σακχάρων;
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) που μόλις σήμερα εξέδωσε σχετικές οδηγίες για παιδιά και ενήλικες, η πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων -τόσο εκείνων που προστίθενται σε τρόφιμα και ροφήματα από εμάς τους ίδιους ή τους παραγωγούς και τη βιομηχανία τροφίμων, όσο και εκείνων που περιέχονται φυσικά στο μέλι και τους φυσικούς χυμούς φρούτων- δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% της συνολικής ημερήσιας ενέργειας (ενδεικτικά, σε μία μέση δίαιτα 2000 θερμίδων το 10% αντιστοιχεί σε 200 θερμίδες ή 50 γραμμάρια σακχάρων ή 10-12 κουταλάκια).
Βάσει των νέων κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ, «υπό συνθήκες» προτείνεται μία περαιτέρω μείωση της πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων στο 5% αλλά μόνο «υπό όρους», εφόσον πρόκειται για μία σύσταση που χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη αβεβαιότητα για το αν έχει μεγαλύτερο όφελος για την υγεία, καθώς στηρίζεται σε λίγες μελέτες και δεδομένα χαμηλής ποιότητας σχετικά με τη σχέση των σακχάρων με την στοματική υγεία.
Ο ρόλος των σακχάρων στον έλεγχο του βάρους
Η διατήρηση του ενεργειακού ισοζυγίου είναι αναγκαία προϋπόθεση για τον έλεγχο του βάρους και συνεπώς πρέπει να φροντίζουμε ώστε οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε μέσω της διατροφής να μην ξεπερνούν τις αντίστοιχες που δαπανούμε για να ασκηθούμε και για να λειτουργήσει ο μεταβολισμός μας.
Όπως όλοι οι υδατάνθρακες, η ζάχαρη αποδίδει 4 θερμίδες/ανά γραμμάριο και συνεπώς πρέπει να συνυπολογίζεται στην ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.
Φυσικά και μπορεί να περιλαμβάνεται σε μια ισορροπημένη διατροφή και κυρίως σε ένα δραστήριο τρόπο ζωής, χωρίς να επηρεάζει αρνητικά το βάρος μας, εφόσον δεν υπερκαταναλώνεται, όπως ισχύει και με οτιδήποτε άλλο στη διατροφή μας.
Ωστόσο, καλό είναι να θυμόμαστε, επίσης, ότι καθημερινά καταναλώνουμε πολλά και διαφορετικά τρόφιμα και ροφήματα, και τα οποία περιέχουν και διάφορα συστατικά που αποδίδουν θερμίδες, όπως άλλοι υδατάνθρακες, π.χ. άμυλο (επίσης 4 θερμίδες ανά γραμμάριο), λιπαρά (9 θερμίδες ανά γραμμάριο) ή πρωτεΐνες (4 θερμίδες ανά γραμμάριο), και τα οποία πρέπει επίσης να προσμετρούμε όταν εκτιμούμε τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά.
«Μέτρον άριστον»... και στα σάκχαρα!
Το παραπάνω γνωμικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορες πτυχές της ζωής μας και τα σάκχαρα δεν αποτελούν την εξαίρεση.
Όπως ισχύει και για οποιοδήποτε συστατικό της διατροφής μας, καλό θα είναι να καταναλώνουμε τα σάκχαρα με μέτρο, φροντίζοντας πάνω από όλα να διατηρούμε την ισορροπία στη διατροφή αλλά και τον τρόπο ζωής μας.
Πηγή: WHO/news247.gr