Πόσα Ρίχτερ στη Σαντορίνη θα στείλουν τσουνάμι στην Κρήτη;
![Πόσα Ρίχτερ στη Σαντορίνη θα στείλουν τσουνάμι στην Κρήτη;](/images/made/images/uploads/posts/wave_856_482.png)
Για φαινόμενο σε εξέλιξη έκανε λόγο ο Καθηγητής Γεωφυσικής του Εθνικού καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας και Διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών του ΕΛΜΕΠΑ Φίλιππος Βαλλιανάτος αναφερόμενος στους σεισμούς στις Κυκλάδες και υποστήριξε μιλώντας στην εκπομπή “Επιστροφή στο Μέλλον” με τον Λευτέρη Συμβουλάκη στο Radiome 88.4 ότι το σεισμικό φαινόμενο δε βρίσκεται σε φάση εκτόνωσης ούτε σε μετασεισμική ακολουθία. Όπως τόνισε για καταλήξουν οι επιστήμονες ότι θα μπούμε σε φάση μετασεισμικής ακολουθίας χρειάζεται παρατήρηση και δεδομένα εβδομάδων.
Ωστόσο ο κ. Βαλλιανάτος έκανε λόγο για την εκδήλωση ενός μεγαλύτερου σεισμού ως κύριου που δεν αποκλείεται να είναι λίγο πιο ισχυρός από τους 5 βαθμούς της Κλίμακας Ρίχτερ κατά 0,5 αλλά όχι περισσότερο. Ο κ. Βαλλιανάτος είπε ότι εκτιμάται ένας σεισμός της τάξεως των 5,5 Ρίχτερ με βάση τα δεδομένα αλλά όχι σεισμός της τάξεως των 6 Ρίχτερ και πάνω καθώς όπως είπε δεν υπάρχει τόση συσσωρευμένη ενέργεια.
Τέλος ο κ. Βαλιανάτος είπε ότι η Κρήτη δεν κινδυνεύει από τσουνάμι καθώς δεν ευνοείται η εκδήλωσή του από τις παρούσες γεωφυσικές συνθήκες του φαινομένου όπως αυτό εξελίσσεται, τόνισε δε τη συμβολή του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης του ΕΛΜΕΠΑ στο οποίο προΐσταται ως Διευθυντής λέγοντας πως συλλέγονται στοιχεία ήδη από τους σεισμούς στις Κυκλάδες στο ΕΛΜΕΠΑ και ανέφερε ότι νέοι σεισμογράφοι θα ενισχύουν το δίκτυο των σεισμογράφων στην Κρήτη.
Μάλιστα ο κ. Βαλλιανάτος ανέφερε ότι ένας σεισμός που θα προκαλούσε τσουνάμι θα έπρεπε να είναι της τάξης των 6 και πάνω από 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ εξηγώντας και τις συνθήκες που θα πρέπει να υπάρξουν:
“Τώρα, σε σχέση με την Κρήτη, το φαινόμενο αυτό και εκείνο που μας απασχολεί εδώ είναι, αν ένας σεισμός πάνω από 6 δώσει ένα τσουνάμι. Πολύ λόγος έχει γίνει για αυτό το πράγμα, που αρχίζει και φτάνει, θα χρησιμοποιήσω την έκφραση του αξιόλογου συναδέλφου, του καθηγητή του Κώστα του Παπαζάχου, να δημιουργεί χολιγουντιανές υπερπαραγωγές.
Για να δημιουργηθεί ένα τσουνάμι θα έπρεπε ο σεισμός να είναι πολύ πάνω από το 6,5, δηλαδή να πλησιάσει σχεδόν και το 7, να είναι 6,5 plus. Το ρήγμα, η διάρρηξη, το σπάσιμο, να σπάσει τον πυθμένα έτσι ώστε να γίνει διαταραχή της υδατικής στήλης και επίσης το ρήγμα, το σπάσιμο, να είναι σχεδόν κατακόρυφο. Δηλαδή αυτές οι τρεις προϋποθέσεις είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ένα τσουνάμι”.
Σε ό,τι αφορά στη συμβολή του ΕΛΜΕΠΑ και πως η Κρήτη θωρακίζεται με υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό ο κ. Βαλλιανάτος ανέφερε:
“Σαν συμβολή του Ινστιτούτου της Γεωφυσικής του Εσωτερικού της Γης του ΕΛΜΕΠΑ στήσαμε και σταθμό στην Αστυπάλαια και ετοιμάζουμε και άλλους σταθμούς στις Κυκλάδες έτσι ώστε και εμείς να συνδράμουμε με τις δυνάμεις μας την πύκνωση του εθνικού δικτύου στην περιοχή.
Άρα συμμετέχουμε σε όλη αυτή την κοινή προσπάθεια.
Είμαστε σε μια φάση όπου υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας όπου ουσιαστικά το Ινστιτούτο θα δραστηριοποιείται και θα στέλνει τα δεδομένα του 24 ώρες το 24ωρο στο Κέντρο Επιχείρησης Πολιτικής Προστασίας σε ό,τι αφορά την Κρήτη και τον Νότιο Αιγαίο.
Είναι το Ινστιτούτο Φυσικής Εσωτερικού της Γης λειτουργεί το σεισμολογικό δίκτυο στην Κρήτη και σε όλο τον Νότιο Υγείο, μέλος του Εθνικού Δικτύου. Έχει δίκτυο γαιοδετικών σταθμών 7 πάνω στην Κρήτη όπου βλέπει την παραμόρφωση σε 7 σημεία από την Ανατολή στη Δύση πάνω στο νησί. Λειτουργεί δίκτυο πεδιογράφων μέσα στην πόλη των Χανίων και αυτή τη στιγμή στα πλαίσια της συνεργασίας με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται η ανάπτυξή του με 20 υπερσύγχρονου σεισμολογικούς σταθμούς και γίνεται η διαδικασία για την προμήθεια από το Υπουργείο για να μας παραχωρήσει, 17 σταθμούς επιτάχυνσης μέτρησης σεισμικής επιτάχυνσης οι οποίοι θα εγκατασταθούν μέσα στο Ηράκλειο”.
Ειδικότερα ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΕΚΠΑ Φίλιππος Βαλλιανάτος μιλώντας στο Radiome 88.4 ανέφερε:
“Είμαστε στη φάση της εξέλιξης, δεν είμαστε στη φάση της απομειωσής. Αυτό αποδεικνύεται κιόλας από το ότι, αν δείτε τις τελευταίες ημέρες, έχουμε περιόδους όπου έχουμε πολύ χαμηλή σεισμικότητα, δηλαδή 2, 3, 3,5, το πολύ 4 σε μέγεθος, ξαφνικά υπάρχει μια συστάδα 4-4,5, και ξανά χαμηλή σεισμικότητα, δηλαδή κάπου πηγαίνει η συσσώρευση ενέργειας που εκλύεται και συνεχίζει αυτός ο κύκλος.
Αυτός ο κύκλος, θα μας δώσει κάποιο μέγιστο, το οποίο θα είναι πολύ λίγο πάνω από το 5,1-5,2 . Δηλαδή, ένα 0,5 είναι μέσα στη λογική εξέλιξη αυτού του φαινομένου. Μάλιστα, δηλαδή ένας σεισμός περίπου 5,5 Ρίχτερ.
Είναι πολύ μακριά κάτι τέτοιο δηλαδή ένας σεισμός πάνω από 6 Ρίχτερ, γιατί πολύ απλά ο σεισμογόνος έχει διαλυθεί και έχει σπάσει. Δεν επιτρέπει τη συσσώρευση τέτοιας ενέργειας.
Τώρα, σε σχέση με την Κρήτη, το φαινόμενο αυτό και εκείνο που μας απασχολεί εδώ είναι, αν ένας σεισμός πάνω από 6 δώσει ένα τσουνάμι. Πολύ λόγος έχει γίνει για αυτό το πράγμα, που αρχίζει και φτάνει, θα χρησιμοποιήσω την έκφραση του αξιόλογου συναδέλφου, του καθηγητή του Κώστα του Παπαζάχου, να δημιουργεί χολιγουντιανές υπερπαραγωγές.
Για να δημιουργηθεί ένα τσουνάμι θα έπρεπε ο σεισμός να είναι πολύ πάνω από το 6,5, δηλαδή να πλησιάσει σχεδόν και το 7, να είναι 6,5 plus. Το ρήγμα, η διάρρηξη, το σπάσιμο, να σπάσει τον πυθμένα έτσι ώστε να γίνει διαταραχή της υδατικής στήλης και επίσης το ρήγμα, το σπάσιμο, να είναι σχεδόν κατακόρυφο. Δηλαδή αυτές οι τρεις προϋποθέσεις είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να ξεκινήσει ένα τσουνάμι.
Για να γίνουν όλες αυτές οι προϋποθέσεις τότε πραγματικά θα έχει συμβεί κάτι συγκλονιστικό που δεν φαίνεται να έχει δυναμικό η περιοχή να το κάνει αυτή τη στιγμή. Άρα λοιπόν το να μιλάμε ότι πριν μερικές χιλιάδες χρόνια είχε γίνει κάτι πρέπει να καταλαβαίνουμε ότι για να μπορέσει να ξανασυμβεί θα πρέπει να ικανοποιούνται κάποιες συγκεκριμένες γεωδυναμικές συνθήκες που δεν ικανοποιούνται αυτή τη στιγμή. Εάν ικανοποιηθούν αυτές οι συνθήκες μετά από 100-200 ή δεν ξέρω και εγώ πόσα χρόνια τότε πραγματικά να μιλήσουμε.
Νομίζω ότι σε αυτή τη χρονική περίοδο που ζούμε δεν υπάρχει κανένα θέμα που να απασχολεί την Κρήτη και ό,τι δημιουργούνται σαν θόρυβος πια γιατί για θόρυβο το θεωρώ πρέπει να απορρίπτεται γιατί κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά και στον παραγωγικό ιστό της Κρήτης γιατί πρέπει να το δούμε και αυτό και κάνει πολύ μεγαλύτερη ζημιά στο να εστιαστούμε στα πραγματικά θέματα αντιμετώπισης σεισμικού κινδύνου στην Κρήτη”.
Ακούστε ολόκληρη τη συζήτηση στο Radiome 88.4 με τον Φίλιππο Βαλλιανάτο
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις