Πόρισμα για Μάτι: Η απομάκρυνση των κατοίκων θα μπορούσε να γίνει σε 57΄

Υποβάθμιση του κινδύνου από την πυρκαγιά στο Μάτι, που έχει κοστίσει τη ζωή σε 99 ανθρώπους, καταλογίζει η έκθεση του καθηγητή φυσικών καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης και μέλους της Ακαδημίας Αθηνών, Κώστα Συνολάκη.
Παράλληλα, με βάση μοντέλα εκτίμησης του χρόνου εκκένωσης της περιοχής εκτιμάται ότι η απομάκρυνση των κατοίκων, με τα πόδια προς την ακτή θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί από 57 έως 83 λεπτά.
Έτσι, σύμφωνα με την έκθεση ότι αν είχε δοθεί έγκαιρη εντολή εκκένωσης στους κατοίκους θα είχαν απομακρυνθεί από την πυρκαγιά, χωρίς να κινδυνεύσει κανείς.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η πυρκαγιά έφτασε στη Λεωφόρο Μαραθώνος σε περίπου μιάμιση ώρα μετά τη έναρξή της.
Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι η προσομοίωση διαφόρων τακτικών εναέριας αναχαίτισης του πύρινου μετώπου απέδειξε ότι ο συνδυασμός ρίψεων νερού από αεροσκάφη τύπου CL-215 και CL-415 θα μπορούσε να επιβραδύνει την εξέλιξη της φωτιάς για τουλάχιστον μία ώρα, επιτρέποντας την ασφαλή απομάκρυνση όλων των κατοίκων.
Δείτε επίσης
- Μεσαρά: Άλλος ένα άνθρωπος χάθηκε στην άσφαλτο...
- Tυμπάκι: Η θεατρική παράσταση – «Τα Ξετελέματα του Καραγκιόζη» στην Πλατεία Αγίου Τίτου
- Μεσαρά: Αυγουστιάτικη πανσέληνος μετα μουσικής σε Φαιστό και Γόρτυνα
- Διακοπή ρεύματος σήμερα στον Δ. Φαιστού
- Κρήτη TV: γήρανση και μείωση του πληθυσμού στα χωριά της ενδοχώρας του Ηρακλείου