«Πονοκέφαλος» οι εργασιακές συνθήκες: Ξεκινά έρευνα στα ξενοδοχεία της Κρήτης
Κάλεσμα συμμετοχής σε μεγάλη έρευνα, που θέτει στο επίκεντρο τις εργασιακές συνθήκες στα ξενοδοχεία της Κρήτης, απευθύνει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων νομού Ηρακλείου, που διοργανώνει την έρευνα με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.
Όπως τονίζεται, στόχος είναι να ωφεληθούν από την έρευνα όχι μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά και τα ίδια τα ξενοδοχεία, καθώς και η τοπική κοινωνία. Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση της έρευνας γίνεται από την Κοιν.Σ.Επ. 3win Action.
Η έρευνα γίνεται διαδικτυακά (https://docs.google.com/forms/d/1leXeTK-r6k8GWIfX4dsXx9IU5r3rhtIb6y7QZ8dJrRI/viewform?edit_requested=true&pli=1) και σ’ αυτήν μπορούν να απαντήσουν μόνο εργαζόμενοι σε ξενοδοχειακές μονάδες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ερωτηματολόγια της έρευνας είναι ανώνυμα, ενώ δε γίνεται αποθήκευση των ηλεκτρονικών διευθύνσεων, ούτε κάποιου άλλου ευαίσθητου προσωπικού δεδομένου των συμμετεχόντων.
«Η έρευνα είναι ανώνυμη και αφορά τις συνθήκες εργασίας στα ξενοδοχεία της Κρήτης. Στοχεύει στη μελέτη των εργασιακών συνθηκών, προκειμένου να ακολουθήσει συζήτηση και ανάλυση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να εκπονηθεί πρόταση για τη θεσμοθέτηση κριτηρίων ανά ειδικότητα εργαζομένου και ανά κατηγορία καταλύματος. Τόσο το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, όσο και η Κοιν.Σ.Επ. 3win Action, που ανέλαβε την υλοποίηση της έρευνας, αλλά και η Περιφέρεια Κρήτης, που στηρίζει τη διεξαγωγή της, καλούν όλους τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία του νησιού να συμπληρώσουν τα ερωτηματολόγια», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο.
Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, το προσδοκώμενο όφελος από την έρευνα είναι τριπλό και αφορά τόσο στους εργαζόμενους, όσο στην τοπική κοινωνία, αλλά και τα ίδια τα ξενοδοχεία.
«Για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους: Επιδιώκουμε τη δημιουργία πλαισίου που θα εξασφαλίζει την κατάλληλη εκπαίδευση, την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εργασία και τις δυνατότητες ανέλιξης σε αυτήν. Τη διαφύλαξη των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, την εξασφάλιση δίκαιης και επαρκούς μισθοδοσίας. Πλήρη πενθήμερη απασχόληση, την αποσυμπίεση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού με πλαφόν ελάχιστου αριθμού εργαζομένων, τον περιορισμό της “μαύρης” και ανασφάλιστης εργασίας, τις λοιπές παροχές σε αξιοπρεπείς συνθήκες, την προφύλαξη από εργασιακό εκφοβισμό, σεξουαλικούς ή ρατσιστικούς διαχωρισμούς και το αίσθημα ασφάλειας και αναγνώρισης.
Για τα ξενοδοχεία: Την επίλυση του προβλήματος εύρεσης προσωπικού, τη δημιουργία συνθηκών που θα βελτιώσουν την αποδοτικότητα των εργαζομένων, την αύξηση της ικανοποίησης των πελατών, την αύξηση της κατά κεφαλή κατανάλωσης, τη βελτίωση της εταιρικής παρουσίας, το branding των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων με καλές πρακτικές και κατάλληλο εργασιακό περιβάλλον, την ενίσχυση της οικονομικής βιωσιμότητάς τους και την προετοιμασία τους για τα κριτήρια κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) βάσει των οδηγιών της Ε.Ε.
Για την τοπική κοινωνία: Την αναβάθμιση του προορισμού και του συνολικού τουριστικού προϊόντος. Η εργασιακή ικανοποίηση και το σωστό εργασιακό περιβάλλον έχουν ως πρώτο αποδέκτη τον επισκέπτη, που θα εξυπηρετηθεί καλύτερα και αποτελεί τον καλύτερο πρεσβευτή της περιοχής. Αυτό οδηγεί σε διεύρυνση της σεζόν, επισκέπτες που επιστρέφουν, αύξηση της “ποιότητας” και της οικονομικής επιφάνειας των επισκεπτών. Τόνωση της τοπικής αγοράς εκτός των ξενοδοχείων. Η ποιοτική αναβάθμιση συμβαδίζει και με την απορρόφηση και χρήση τοπικών προϊόντων και υλικών και μέσα από τα ξενοδοχεία, απορροφώντας την τοπική παραγωγή. Τέλος, το καλό εργασιακό περιβάλλον συμβάλλει στην κοινωνική ισορροπία με τη βελτίωση της ψυχικής και σωματικής υγείας, αύξηση της αγοραστικής δύναμης, που διοχετεύεται στην τοπική αγορά, και μια σειρά από άλλους τρόπους», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Στο εισαγωγικό σημείωμα της έρευνας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι σκοπό έχει «να καταγράψει με ακρίβεια τις υπάρχουσες συνθήκες που επικρατούν στα ξενοδοχεία της Κρήτης. Παρακαλούμε απαντήστε, μόνο αν εργάζεστε σε ξενοδοχείο, με σαφήνεια και ακρίβεια σε όλες τις ερωτήσεις, για να βοηθήσετε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και την Περιφέρεια Κρήτης να αποτυπώσουν με λεπτομέρεια την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των ξενοδοχείων.
Στόχος η διαμόρφωση πρότασης για θεσμοθέτηση κριτηρίων ανά ειδικότητα εργαζομένου στην κατηγοριοποίηση των ξενοδοχείων.
- Τα ερωτηματολόγια είναι ανώνυμα.
Αν βλέπετε παρακάτω το email σας, να γνωρίζετε ότι αυτό δεν είναι ορατό σε άλλους, παρά μόνο σε εσάς. Η υποβολή γίνεται χωρίς την αποθήκευση των ηλεκτρονικών διευθύνσεων.
- Κανένα ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο δε συμπεριλαμβάνεται.
- Δε γίνεται καμία αναφορά σε ονόματα ξενοδοχείων ή προσώπων.
- Με τη συμπλήρωση και υποβολή του ερωτηματολογίου συναινείτε αυτόματα στο να συλλεχθούν τα ανώνυμα αποτελέσματα που θα προκύψουν και να χρησιμοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο για τους ερευνητικούς σκοπούς του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου, της Περιφέρειας Κρήτης και της Κοιν.Σ.Επ. 3win Action».
Εξάλλου, για οποιοδήποτε εργασιακό ζήτημα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Σωματείο στο τηλέφωνο 2810/289.597.
Για οποιαδήποτε ερώτηση ή πληροφορία σχετικά με την έρευνα, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο email: [email protected].
Δυστυχώς, τα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, με σημείο αναφοράς ξενοδοχεία της Κρήτης, είναι αρκετά συχνά, με την εφημερίδα “Νέα Κρήτη” να έχει καταγράψει - και τη φετινή τουριστική σεζόν - ουκ ολίγα σχετικά συμβάντα. Το πιο πρόσφατο εξ αυτών σχετίζεται με ξενοδοχείο στην Ανάληψη Χερσονήσου, όπου ο ιδιοκτήτης δεν εφάρμοζε την τοπική συλλογική σύμβαση που είχε υπογραφτεί αρχές της προηγούμενης άνοιξης, με αποτέλεσμα από τα 20 άτομα προσωπικό που είχε, να έχει “ξεμείνει” μόνο με 3 άτομα στην κουζίνα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Μαγείρων και Ζαχαροπλαστών ν. Ηρακλείου και γενικό γραμματέα του Εργατικού Κέντρου στο Ηράκλειο Νεκτάριο Μωυσάκη, η μη εφαρμογή της τοπικής συλλογικής σύμβασης διαμορφώνει μια σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, ενώ αποτελεί αντι-κίνητρο για ανθρώπους που θέλουν να εργαστούν.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Ερευνα: Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
- Aποκαλυπτική έρευνα: Βαθύ το αποτύπωμα της φτώχειας στην Κρήτη
- Έρευνα ΕΝΑ: Επιδείνωση των όρων ζωής, απογοήτευση και θυμός στην Ελλάδα
- Ανησυχητική έρευνα για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας
- Toυρισμός: Ρεκόρ αφίξεων σε Ηράκλέιο και Χανιά