Πολυτελείς κατοικίες: Iδιαίτερα δημοφιλής η Κρήτη στους ξένους επενδυτές

  10 September, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Πολυτελείς κατοικίες: Iδιαίτερα δημοφιλής η Κρήτη στους ξένους επενδυτές

Δέλεαρ για τους ξένους αγοραστές πολυτελών κατοικιών αποτελούν οι χαμηλές τιμές που επικρατούν στην ελληνική αγορά, συγκριτικά με άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου και της νότιας Ευρώπης γενικότερα. Αυτό αναφέρει σχετική έκθεση της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ακινήτων Berkshire Hathaway HomeServices, η οποία φιλοξενεί τις απόψεις στελεχών της αγοράς από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ελληνική αγορά ακινήτων εξακολουθεί να βρίσκεται στις πρώτες προτιμήσεις των ξένων επενδυτών, ιδίως μάλιστα των Αμερικανών αγοραστών, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών των ακινήτων. Παράλληλα, σημαντικό δέλεαρ αποτελεί τόσο το πρόγραμμα «χρυσή βίζα», που προβλέπει ελάχιστο όριο επένδυσης τα 250.000 ευρώ, όσο και η αναστολή του ΦΠΑ κατά την αγορά νεόδμητης κατοικίας, που ευνοεί ιδίως τους ξένους αγοραστές αλλά και τους Ελληνες που έχουν ήδη κάποιο ακίνητο. Η σχετική αναστολή ισχύει έως το τέλος του 2022, ωστόσο στην αγορά έχουν προεξοφλήσει την παράταση του εν λόγω μέτρου τουλάχιστον έως τα τέλη του 2024, δηλαδή για ακόμη δύο χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι αυτό το μέτρο ήταν από τα πρώτα που έλαβε η κυβέρνηση όταν εξελέγη το καλοκαίρι του 2019, μαζί με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, προκειμένου να τονώσει τη ζήτηση και την οικοδομική δραστηριότητα στην αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με τον κ. Κυριάκο Ξύδη, διευθύνοντα εταίρο του ελληνικού γραφείου Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties, «αναμένεται έντονη αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος από το εξωτερικό για την αγορά και ενοικίαση ακινήτων στην Ελλάδα, ειδικά όσον αφορά τις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς και νησιά, όπως οι Κυκλάδες, η Κρήτη και η Κέρκυρα». Κατά τον κ. Ξύδη, αυξημένη ζήτηση θα εξακολουθήσει να υφίσταται και για πολυτελή διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας και στα βόρεια και τα νότια προάστια του λεκανοπεδίου της Αττικής.

Η ανάλυση της εταιρείας σημειώνει ότι η διευρυμένη θερινή περίοδος για την Ελλάδα είναι από τα «δυνατά χαρτιά» της χώρας, συμβάλλοντας στην αύξηση των εσόδων σε διάφορες περιοχές της, επεκτείνοντας τη βασική χρονική περίοδο τουριστικής κίνησης. Στο πλαίσιο αυτό, η Berkshire Hathaway HomeServices Athens Properties διευρύνει διαρκώς το χαρτοφυλάκιό της μέσω της διαχείρισης πολυτελών κατοικιών και στα πιο δημοφιλή νησιά, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος. Η εταιρεία διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της πάνω από 650 κατοικίες σε 29 περιοχές της Ελλάδας, είτε προς ενοικίαση είτε προς πώληση.
Συνολικά, πάντως, στην ευρωπαϊκή αγορά παρατηρείται σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον από Αμερικανούς επενδυτές ακινήτων. Σύμφωνα με την εταιρεία, η πανδημία αλλά και η νέα εργασιακή εποχή της τηλεργασίας έχουν θέσει νέα δεδομένα στην αγορά ακινήτων, κατατάσσοντας την Ευρώπη στους κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς, με τους περισσότερους να αναζητούν ποιότητα και πολυτέλεια διαμονής, με χαμηλό κόστος ζωής και μειωμένη φορολογική επιβάρυνση.

 

  10 September, 2022 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα