Πολύ καλή δουλειά από τους μαθητές του Τυμπακίου στην παραλία της Καταλυκής
Στις 14 και 15 Απριλίου, με πρωτοβουλία του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO-ECSDE) και μέσω του έργου «Σκουπίδια στην Απόχη: Μαθητές και αλιείς ενημερώνονται και αναλαμβάνουν δράση για τα θαλάσσια απορρίμματα σε παράκτιες και αλιευτικές περιοχές της Μεσαράς» το οποίο χρηματοδοτείται από το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/ LEADER ΑΛΙΕΙΑΣ του Αναπτυξιακής Ηρακλείου ΑΑΕ ΟΤΑ., διοργανώθηκε διήμερο ευαισθητοποίησης για μαθητές και εκπαιδευτικούς στο οποίο συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί από το 2ο και 3ο Δημοτικό Σχολείο Τυμπακίου.
Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες πραγματοποιήθηκαν στην παραλία του Κόκκινου Πύργου και οι μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε αυτές με μεγάλο ενθουσιασμό. Την πρώτη μέρα ο καθαρισμός επικεντρώθηκε στην παραλία από όπου συλλέχθηκαν περίπου 180 κιλά απορριμμάτων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στον λιμενοβραχίονα από όπου οι μαθητές συνέλλεξαν μεγάλο όγκο απορριμμάτων. Μάλιστα, εντοπίστηκαν πλαστικά και δοχεία αλουμινίου με ημερομηνία παραγωγής το 2005 και το 2011! Επιπλέον, διαπιστώθηκε σημαντικό πρόβλημα μικροπλαστικών στην αμμουδιά όπου το πιο συνηθισμένο αντικείμενο ήταν τα πλαστικά «δαχτυλίδια» τα οποία χρησιμοποιούνται για το δέσιμο των φυτών στα θερμοκήπια.
Τη δεύτερη μέρα καθαρίστηκε ο περιβάλλοντας χώρος της Λίμνης Καταλυκής η οποία συνδέεται με την ακτή. Στο συγκεκριμένο σημείο, το οποίο αποτελεί υδροβιότοπο, εντοπίστηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς από εκεί οι μαθητές συνέλλεξαν 300 κιλά απορριμμάτων σε μόλις 2 ώρες. Η πλειοψηφία των απορριμμάτων που συλλέχθηκαν ήταν πλαστικά και αλουμίνια με το πρόβλημα να επικεντρώνεται κυρίως σε πλαστικά μπουκάλια, δοχεία καφέ takeaway, κουτάκια αναψυκτικών και μπύρας. Πέραν τούτων τα παιδιά ξέθαψαν, κυριολεκτικά, από την άμμο μεγάλες ποσότητες νάιλον που χρησιμοποιείται στα θερμοκήπια, ενώ, δεν έλειψαν και αξιοπερίεργα αντικείμενα. Ενδεικτικά, βρέθηκε ένας προφυλακτήρας αυτοκινήτου, μία ολόκληρη ξύλινη πόρτα, πολλά ξύλινα δοκάρια, μία ακτινογραφία, ρούχα, η πρύμη μίας βάρκας κ.α.
Οι δράσεις διεξήχθησαν με την καθοδήγηση των έμπειρων στελεχών του ΜΙΟ-ECSDE. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τους μαθητές για τα απορρίμματα που συναντώνται πιο συχνά στις ακτές της χώρας μας αλλά και διεθνώς και, στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες επιμορφώθηκαν γύρω από θέματα που αφορούν στα θαλάσσια απορρίμματα και στη ρύπανση των υδάτων από αυτά. Μετά και το πέρας των καθαρισμών μαθητές και εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τα απορρίμματα που συγκέντρωσαν καταλήγωντας στο συμπέρασμα ότι μόνο μέσω της ευαισθητοποίησης όλων μας μπορεί να αλλάξει αυτή η εικόνα.
Στο διήμερο, σημαντική ήταν η συμβολή του κ. Κωνσταντουλάκη Αντώνη, Αντιδημάρχου Περιβάλλοντος του Δήμου Φαιστού, ο οποίος υποστήριξε ένθερμα τις δράσεις μέσα από τη συμμετοχή του σε αυτές. Ακόμα το «παρών» έδωσαν τη δεύτερη μέρα και ο Δήμαρχος Δήμου Φαιστού κ. Νικολιδάκης Γρηγόριος αλλά και η Αντιδήμαρχος Παιδείας, κα Αρμουτάκη Βασιλεία.
Παρόντες στη δράση ήταν και τα στελέχη της Αναπτυξιακής Ηρακλείου από το παράρτημα στο Τυμπάκι, η οποία στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της και μέσω του προγράμματος CLLD LEADER Αλιείας Ν. Ηρακλείου, έχει αναπτύξει ένα σύνολο δράσεων περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους αλιείς της περιοχής που έχουν πιλοτικό χαρακτήρα και αναπτύσσονται στον Δήμο Φαιστού, στον Δήμο Μαλεβιζίου και στον Δήμο Χερσονήσου και στόχος είναι, τη νέα προγραμματική περίοδο, να υλοποιηθούν και άλλα προγράμματα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στο σύνολο της Π.Ε. Ηρακλείου, ώστε το Ηράκλειο να καταστεί πρωτοπόρος Νομός σε θέματα που άπτονται της προστασίας των οικοσυστημάτων».
Το έργο «Σκουπίδια στον Απόχη!» στοχεύει, μέσω δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης προς τους αλιείς, την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και τους κατοίκους, να μειώσει τα θαλάσσια απορρίμματα και ιδιαίτερα τα πλαστικά μιας χρήσης με τα οποία επιβαρύνονται οι θάλασσες και οι ακτές της πατρίδας μας κατά χιλιάδες τόνους. Το έργο είναι ενταγμένο στο Ε.Π. Αλιείας & Θάλασσας 2014-2020 με κωδικό ΟΠΣ (MIS) 5067194 το οποίο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Δείτε επίσης
- Π.Σ Τυμπακίου: Αγιασμός για το τμήμα παραδοσιακών χορών
- Γ’Εθνική: Δεν τα κατάφερε απέναντι στον Εθνικό ο ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Πόμπια: Όλα έτοιμα για τη μεγάλη γιορτή...
- Μεσαρα: Έδώσε τέλος στη ζωή του μέσα στην αποθήκη του...
- Δήμος Φαιστού: Κάλεσμα στους πολίτες για ρύθμιση οφειλών