ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ, έγραψε ιστορία… πρόσφερε πολιτισμό!(φωτο)
Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ, σε μια εξαιρετική εκδήλωση, η παρουσίαση του Ιστορικού αφιερωματικού τόμου/Ιστορική μελέτη "Τυμπάκι Ηρακλείου Κρήτης - Από τους απελευθερωτικούς αγώνες και τη ναζιστική ισοπέδωση, στην ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη" στον προαύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Τίτου.
Στους εκατοντάδες κατοίκους του Τυμπακίου που αποδέχτηκαν την πρόσκληση και συμμετείχαν στην εκδήλωση ξύπνησαν μνήμες, έντονες συγκινησιακά, από τα δύσκολα χρόνια της Γερμανικής κατοχής που ήταν ιδιαίτερα δύσκολα για τους Τυμπακιανούς, αφού ο ξεριζωμός και η καταστροφή του τόπου τους άφησαν το δικό τους μελανό αποτύπωμα στην ιστορία της Ελλάδας.
Μια εποχή ξεριζωμού, εκτελέσεων και αναγκαστικής εργασίας, καθώς όπως είναι γνωστό, η Ναζιστική "λαίλαπα" ισοπέδωσε τα σπίτια τους, αφήνοντας μόνο ορισμένα δίπατα για χρήση από τους Γερμανούς Αξιωματικούς, οι πέτρες των οποίων και χρησιμοποιήθηκαν για το μεγάλο έργο των κατακτητών, το αεροδρόμιο Τυμπακίου.
Μετά την ισοπέδωση του Τυμπακίου οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να μεταφερθούν στα τριγύρω χωριά ψάχνοντας για ότι κατάλυμα υπήρχε διαθέσιμο στο βαρύ εκείνο χειμώνα του 1942!
Για την κατασκευή του μεγάλου αεροδρομίου, επιστρατεύθηκαν συνολικά περίπου 7000 εργάτες απ' όλη την Κρήτη με τη μέθοδο της αγγαρείας.
Ιδιαίτερο όμως ενδιαφέρον έχει ο αγώνας των κατοίκων του Τυμπακίου μεταπολεμικά.
Το Τυμπάκι και οι Τυμπακιανοί ξαναγεννήθηκαν μέσα από τις στάχτες τους και μέσα σε λίγες δεκαετίες κατάφεραν να γίνουν οι πρώτοι σε κατά κεφαλήν εισόδημα περιοχή της Ελλάδας.
Ο συγγραφέας του βιβλίου κ. Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης απόσπασε δικαίως το χειροκρότημα των παραβρισκόμενων, καθώς μελέτησε και αποτύπωσε γραπτά την ιστορία του μαρτυρικού αυτού τόπου που είχε ξεχαστεί, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά ώστε να αποτελέσει το έργο αυτό την παρακαταθήκη των απανταχού Τυμπακιανών .
Την παρουσίαση του βιβλίου ανέλαβε ο κ. Δημήτρης Σάββας, προϊστάμενος της Βικελαίας Βιβλιοθήκης Ηρακλείου, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο κ. Κωστής Παπαγεωργίου Συγγραφέας/Δημοσιογράφος .Την εξαιρετική ζωγραφική και εικαστική επιμέλεια του βιβλίου είχε ο μεγάλος Κρητικός Ζωγράφος Αριστόδημος Παπαδάκης, με καταγωγή από τους Βώρους της Μεσαράς.
Μετά το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε συναυλία από την εξηνταμελή ορχήστρα και χορωδία του Συνόλου Νυκτών και Τοξοτών οργάνων Κρήτης, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού κ. Μαρακομιχελάκη Μιχάλη οι οποίοι μάγεψαν το κοινό χαρίζοντάς του μια υπέροχη βραδιά.
Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι απαγγελίες ποιημάτων και στίχων από γνωστούς μαντιναδολόγους της περιοχής που είχαν σα θέμα την καταστροφή του Τυμπακίου στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους τους συντελεστές για την έκδοση αυτού του υπέροχου ιστορικού κειμηλίου, αλλά και τη συναυλία μνήμης που ακολούθησε. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν επίσης, στην ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΥΜΠΑΚΙΟΥ… γιατί είναι ευθύνη όλων να κρατηθεί η μνήμη ζωντανή, για να θυμόμαστε το σθένος και την ψυχική δύναμη αυτών των ανθρώπων, των προγόνων μας, ιδιαίτερα σε μια εποχή που η πατρίδα μας δοκιμάζεται!
Ιδιαίτερες ευχαριστίες αλλά και συγχαρητήρια αξίζουν σε ένα λαμπρό τέκνο του Τυμπακίου, που είχε την ιδέα της συγγραφής αυτού του βιβλίου και ήταν ο υποστηρικτής, αλλά και χρηματοδότης όλης αυτής της μεγάλης προσπάθειας, τον κ. Αντώνη Μανιαδάκη, Διευθύνοντα Σύμβουλο των Μινωικών Γραμμών, χωρίς τη συμβολή του οποίου δεν θα είχε υλοποιηθεί αυτή η εξαιρετική έκδοση.
Δείτε επίσης
- Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Πόσο αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές
- Αντίστροφή μέτρηση για το Καρναβάλι Τυμπακίου
- Τυμπακι: Με λαμπρότητα ο καθαγιασμός των υδάτων
- Δήμος Φαιστού: Σήμερα η κοπή της πίτας-Οι ευχές του Δημάρχου για το νέο έτος
- Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας στην Ι.Μ Γορτύνης&Αρκαδίας