Ποιος είναι ο σημερινός Αη Βασίλης;
Σίγουρα στην εμφάνιση ο σημερινός Άη Βασίλης, δεν έχει καμιά σχέση με τον πραγματικό Άγιο, τον αδύνατο τον μελαχρινό και ψηλό Όσιο!
Ο πραγματικός Άγιος Βασίλειος
----------------------------------------
Ο πραγματικός Άγιος Βασίλειος, πέθανε σε ηλικία 49 χρόνων, που σημαίνει ότι δεν πρέπει να είχε καν άσπρα μαλλιά, και λευκή γενειάδα! Γεννήθηκε στην Καππαδοκία και πέθανε το 379 μΧ και επειδή είχε γεννηθεί την 1 Ιανουαρίου, θεωρείται ότι έφερε τύχη και ευλογία.
Έζησε αφιερώνοντας όλη του τη ζωή σε φιλανθρωπίες και ανδραγαθίες.
Ήταν ασκητής και αγαπήθηκε πολύ και από λαούς που δεν ήταν καν Χριστιανοί
Ο σημερινός Άη Βασίλης
---------------------------------
Κόκκινη στολή, γενειάδα, γυαλιά, χαμογελαστός, και με το σάκο στην πλάτη….
Κι αυτός αγαπήθηκε γενικά από όλους τους λαούς.
Σάντα Κλάους τον λένε οι Άγγλοι, Περ Νοέλ για τους Γάλλους. Σίντερ Κλάας για Ολανδούς, Βαϊνάχτισμαν για τους Γερμανούς, Λαμ Κούνκ-Κούνκ για τους Κινέζους και Χοτέισο για τους Ισπανούς! Κι όμως πρόκειται για την ίδια φιγούρα!
Τη μορφή τη σημερινή ο Άη Βασίλης, άρχισε να την παίρνει αρχικά από ένα ποίημα, το «Α visit from St. Nicholas» 1823.
Tη μορφή που περιέγραφε το ποίημα την έκανε εικόνα το περιοδικό «Ηarpers weekly» το 1863. Μετά ξαναεμφανίστηκε στο παιδικό βιβλιο «life and andventures of Santa Claus» το 1902.
Μετά η φιγούρα μεταπήδησε σε μια εταιρία αναψυκτικών «wihte rock Beverages» το 1915, που εμφιάλωνε μεταλλικό νερό τo 1923 η Τζιντζερ Εηλ. Τελικά το 1931
αντέγραψε τη μορφή όπως γνωρίζουμε η γνωστή μας coca-cola, αλλά επ’ ουδενί δεν ήταν δική της εφεύρεση!
Απλά η φιγούρα αυτή, έγινε πια παγκόσμια γνωστή σε όλο τον κόσμο, έχοντας τα χρώματα της coca-cola, και κατέκτησε πια τις καρδιές όλου του κόσμου, μαζί με την τεράστια επιτυχία της coca-cola!
Στη συνέχεια ήρθαν κι άλλα έθιμα, ο τάρανδος, το έλκηθρο, οι κόκκινες κάλτσες, το γκυ, το έλατο κλπ, τα οποία στην πραγματικότητα ήταν έθιμα βορείων λαών της Ευρώπης, που κατέβηκαν σιγά –σιγά και πιο κάτω, και τα πήραν κι άλλοι λαοί.
Έτσι στην Ελλάδα εκτοπίστηκε το υπέροχο καραβάκι,καθώς και η λατρεία του Αγίου Νικολάου, που σαν ναυτική χώρα είχε τον πρώτο λόγο τις ημέρες των Χριστουγέννων.
Αυτά παθαίνουμε όταν χάνουμε την ταυτότητα μας...
Κείμενο από βιβλιογραφίες: Γεώργιος Χουστουλάκης