Ποιες υποχρεώσεις πρέπει να πληρωθούν μέχρι τέλος του μήνα

  03 February, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Ποιες υποχρεώσεις πρέπει να πληρωθούν μέχρι τέλος του μήνα

Δύσκολος μήνας για τους φορολογούμενους είναι ο Φεβρουάριος αφού είναι γεμάτος με πληρωμές φόρων. Οι φορολογούμενοι για άλλον ένα μήνα καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να ανταποκριθούν στις αυξημένες τους υποχρεώσεις.

Έτσι, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν την τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ και την τελευταία δόση φόρου εισοδήματος, να καταβάλλουν την δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής, τις δόσεις ρυθμίσεων και να πληρώσουν τον ΦΠΑ του Ιανουαρίου.

Έως τις 28 Φεβρουαρίου καλούνται τα παντρεμένα ζευγάρια να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ αν θέλουν να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση το 2024

Ταυτόχρονα λήγει η προθεσμία για όσους θέλουν να θέσουν τα οχήματα τους σε ψηφιακή  ακινησία αλλά και για τα ζευγάρια που επιθυμούν να υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση.

Αναλυτικότερα, μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου πρέπει να πληρωθούν :

Η τελευταία δόση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων 2023 συνολικού ύψους 410 εκατ. ευρώ.
Η τελευταία δόση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων 2023 συνολικού ύψους 285 εκατ. ευρώ.
Η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ 2023  που ανέρχεται  σε 250 εκατ. ευρώ.
Μία ακόμη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής
Τη δόση  των ρυθμίσεων τμηματικής εξόφλησης οφειλών.

Τέλη κυκλοφορίας

Στις 29 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία για τη ψηφιακή κατάθεση πινακίδων κυκλοφορίας. Οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων έχουν τη δυνατότητα να θέσουν τα οχήματά τους σε ακινησία με λίγα κλικ από τον υπολογιστή τους ή ακόμη και από κινητό τους τηλέφωνο. Όσοι καταθέσουν ψηφιακά τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου τους θα έχουν τη δυνατότητα να τις πάρουν πίσω τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου καθώς θα έρθουν τα τέλη κυκλοφορίας με το μήνα.

Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να θέσουν σε ακινησία το όχημά τους μέχρι το τέλος του μήνα και αποφασίσουν να το θέσουν ξανά σε κυκλοφορία τον Απρίλιο και να το κρατήσουν έως το τέλος του χρόνου θα κληθούν να πληρώσουν τα 9/12 του ετήσιου ποσού, κερδίζοντας έτσι έκπτωση 25% στα ετήσια τέλη κυκλοφορίας.

Χωριστή δήλωση συζύγων

Έως τις 28 Φεβρουαρίου καλούνται τα παντρεμένα ζευγάρια να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ αν θέλουν να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση το 2024.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, μετά την 28η Φεβρουαρίου 2024 δεν είναι δυνατή η ανάκληση της επιλογής υποβολής χωριστής δήλωσης για το φορολογικό έτος 2023.

Η γνωστοποίηση της επιλογής γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στον σύνδεσμο: https://www.aade.gr/polites/eisodima/gnostopoiisi-horistis-dilosis είτε από τον φορολογούμενο με τους δικούς του κωδικούς πρόσβασης είτε, από ειδικά για το σκοπό αυτό εξουσιοδοτημένο λογιστή – φοροτεχνικό, με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.

Αν κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει την επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024, τότε οι σύζυγοι θα υποβάλουν υποχρεωτικά κοινή δήλωση για το φορολογικό έτος 2023.

 

  03 February, 2024 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα