Ποια μέτρα στήριξης για τους αγρότες θα ανακοινώσει ο Κ. Μητσοτάκης -Ρεύμα, πετρέλαιο, αποζημιώσεις
Με μέτρα που θα στηρίξουν το εισόδημα των αγροτών αλλά δεν θα ξεφεύγουν από τα δημοσιονομικά περιθώρια του Προϋπολογισμού προσέρχεται σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός.
Το πακέτο που έχει επεξεργαστεί το κυβερνητικό επιτελείο περιλαμβάνει παρεμβάσεις άμεσης εφαρμογής με επίκεντρο την ενέργεια και μακροπρόθεσμες ενέργειες που αφορούν το κόστος παραγωγής και την αναθεώρηση του μοντέλου λειτουργίας του ΕΛΓΑ όσον αφορά τις αποζημιώσεις και την ασφάλιση των καλλιεργειών.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι οι ανακοινώσεις που θα κάνει αποτελούν απτό δείγμα γραφής της προσοχής που δίνεται από το Μέγαρο Μαξίμου «στις αγωνίες και στα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων». Κρατούν, όμως, τον πήχη χαμηλά για το τελικό ύψος του «καλαθιού», γνωρίζοντας ότι οι διαθέσιμοι πόροι είναι πεπερασμένοι, ενώ διατηρούν το στοιχείο μιας θετικής έκπληξης.
Οι αγρότες ζητούν πλαφόν στην τιμή του ρεύματος στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα
Δεδομένη θεωρείται η μείωση του κόστους ενέργειας, όπως προϊδέασε με τις δηλώσεις του και ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. «Θα ανακοινωθούν κάποια μέτρα που θα αφορούν σε βραχυπρόθεσμη και μεσομακροπρόθεσμη στήριξη των αγροτικών τιμολογίων ενέργειας, ώστε να μπορέσουν να συμβαδίσουν με την ενεργειακή μετάβαση που κάνει συνολικά η ελληνική οικονομία. Να επωφεληθούν δηλαδή και οι αγρότες μας από φθηνότερες τιμές ενέργειες με την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», δήλωσε στην ΕΡΤ. Οι αγρότες στα μπλόκα ζητούν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρεύματος στα 7 λεπτά, από 14 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Επιστροφή ΕΦΚ στο πετρέλαιο με αστερίσκο
Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο που χρησιμοποιείται για την αγροτική παραγωγή είναι άλλο ένα αίτημα που έρχεται από τα μπλόκα και αντιμετωπίζει θετικά η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι το εξετάζει και θα περιλαμβάνεται στις σημερινές ανακοινώσεις, αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο να μπει ένας αστερίσκος: τα χρήματα να δοθούν σε βάθος χρόνου και αφού πιστοποιηθεί η καλή πορεία της οικονομίας. Άλλωστε, το ίδιο μέτρο ίσχυσε το 2022 και το 2023, αλλά ίσχυσε μετά την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου και αφού επιβεβαιώθηκαν τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού.
Στα μέτρα που έχει εξετάσει το Μέγαρο Μαξίμου περιλαμβάνεται και ο εκσυγχρονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ, προκειμένου να χορηγεί με μεγαλύτερη ταχύτητα τις αποζημιώσεις και να καλύπτει σε μεγαλύτερο ποσοστό τις ζημιές που υφίστανται οι αγρότες.
Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τη σύγκρουση με τους αγρότες
Η κυβέρνηση θέλει να εκτονώσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, αποφεύγοντας με κάθε τρόπο τη σύγκρουση με τους αγρότες. Στις πρόσφατες εκλογές στήριξαν με την ψήφο τους τη ΝΔ, η οποία πήρε 47,5% σε αυτή την επαγγελματική ομάδα, και αυτή τη σχέση θέλει να διατηρήσει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει βγει μπροστά στη διαχείριση του ζητήματος και παίρνοντας πάνω του τον διάλογο με τους αγρότες. «Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποδείξει ότι βρίσκεται έμπρακτα κοντά στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους και στους αλιείς μας με μια σειρά από πολιτικές που έχουμε εφαρμόσει. Το ίδιο κάνουμε και τώρα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών που προφανώς υπάρχουν. Και πιστεύω ότι όταν θα ξεδιπλώσουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες μας, θα αντιληφθούν και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας ότι κάνουμε πραγματικά το καλύτερο δυνατόν για να αντιμετωπίσουμε μια αντικειμενικά δύσκολη κατάσταση», δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες.
Η κυβέρνηση βρίσκεται για πρώτη φορά αντιμέτωπη με τόσο μεγάλες κινητοποιήσεις από μια επαγγελματική και κοινωνική ομάδα και θέλει να «σβήσει» όσο πιο σύντομα γίνεται τη φωτιά που έχει ανάψει.
Δείτε επίσης
- Λάδι: Τι διευκρινίζει η ΑΑΔΕ για το καθεστώς διακίνησης του
- Τσιάρας: Τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου λύνονται μόνο με διάλογο
- ΟΠΕΚΕΠΕ: Καταγγελίες και...σαρωτικοί έλεγχοι στην Κρήτη
- Στη Μεσαρά σήμερα ο Κώστας Τσιάρας-Εμμένουν στη στάση τους οι παραγωγοί
- Αγρότες: Αντίστροφη μέτρηση για το συλλαλητήριο-Σύσκεψη των φορέων με αφορμή την επίσκεψη Τσιάρα