«Ποδαρικό» με πλειστηριασμούς μετά τις γιορτές
Οι γιορτές πέρασαν, οι πρώτες μειώσεις φόρων του 2020 ξεκίνησαν, αλλά το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας «μετράει αντίστροφα» πλέον λίγες εβδομάδες ζωής μετά και την τελευταία παράταση που πήρε (άνευ της οποίας θα ήταν ήδη πια παρελθόν) και η νέα χρονιά κάνει ποδαρικό με «ομοβροντία» από πλειστηριασμούς για όσους αφήνουν απλήρωτα τα χρέη τους στην εφορία.
Η επαπειλούμενη αποχή των συμβολαιογράφων από τις μεταβιβάσεις ακινήτων, εάν και εφόσον αποφασιστεί αύριο Τετάρτη από τη γενική συνέλευση του κλάδου, δεν διαφαίνεται πως θα μπορούσε την φορά αυτή να αποτρέψει τον μεγάλο κύμα πλειστηριασμών, όπως γινόταν τέτοιες ημέρες πριν δύο χρόνια όταν ξεκινούσαν οι μαζικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Αντιθέτως, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί είναι πλέον καθεστώς και μέσα σε 40 μέρες, από την επόμενη Τετάρτη μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, έχουν δρομολογηθεί για να βγουν στο σφυρί δεκάδες ακίνητα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν αρκετά και σημαντικά όπως, για παράδειγμα:
– τριώροφη κατοικία στην περιοχή του Αλίμου στις 15 Ιανουαρίου, με τιμή πρώτης προσφοράς 2,560 εκατ. ευρώ.
– ξενοδοχείο 423 κλινών στην Κυλλήνη με τιμή πρώτης προσφοράς στα 7,2 εκατ. ευρώ.
– βιομηχανικό ακίνητο στα Νέα Μουδιανά Θεσσαλονίκης με τιμή πρώτης προσφοράς 480.000 ευρώ
– διαμέρισμα στο Περιστέρι της Αττικής με τιμή πρώτης προσφοράς 127.000 ευρώ.
Ειδικά πάντως για τους πλειστηριασμούς κατοικίας, ο κίνδυνος είναι πλέον ορατός καθώς η πλατφόρμα προστασίας για την οποία λεγόταν όταν δημιουργήθηκε πως μπορεί να φιλοξενήσει κάπου 150.000 αιτήσεις δανειοληπτών, προς το παρόν δεν έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ούτε καν 60.000, καθώς απειροελάχιστοι είναι και οι δανειολήπτες που βρήκαν τελικά την προστασία που ζητούσαν με την ρύθμιση αυτή ως σήμερα.
Η πλατφόρμα προστασίας θα καταργηθεί από 1ης Μαΐου 2020, αλλά μόνον τις τελευταίες ημέρες της χρονιάς -μετά και τις βελτιώσεις που επέφερε η κυβέρνηση- «πήραν μπροστά» κάπως οι αιτήσεις. Αντιθέτως παραμένουν «εκτός νυμφώνος» ακόμα δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά καθώς, μέσα στο β΄εξάμηνο του 2019 που λειτούργησε η ευνοϊκή ρύθμιση (αθροιστικά από 1/7/2019 μέχρι 31/12/2019):
– έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα μόλις 58.711 ενδιαφερόμενοι χρήστες.
– έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης και έδωσαν ήδη την έγκρισή τους για άρση του φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου μόνον 39.063 χρήστες.
– 1.368 εξ αυτών έχουν υποβάλει αιτήσεις που έχουν διαβιβαστεί πια στις τράπεζες.
– οι τράπεζες έχουν απαντήσει και κατέθεσαν προτάσεις επίλυσης (ρύθμισης) σε 402 αιτήσεις δανειοληπτών.
– από τους δανειολήπτες αυτούς, οι 124 πρώτοι έχουν ήδη αποδεχθεί τις προτάσεις ρύθμισης των τραπεζών, ενώ εκκρεμεί και η αποδοχή (ή μη) των υπολοίπων.
– για τους μισούς εξ αυτών που ρύθμισαν ήδη τα χρέη τους σε έως και 25 έτη (δηλαδή για μόλις 63 πολίτες) εγκρίθηκε επίσης να λάβουν και Κρατική επιδότηση δανείου για να φέρουν σε πέρας τη ρύθμιση που ανέλαβαν.
newmoney.gr
Δείτε επίσης
- Μεσαρα: Έδώσε τέλος στη ζωή του μέσα στην αποθήκη του...
- Δήμος Φαιστού: Κάλεσμα στους πολίτες για ρύθμιση οφειλών
- Π.Σ Τυμπακίου: Επιστρέφει η Πλατεία των Ευχών !
- TOEB A’ ZΩΝΗ: Δημοσιεύθηκε ο ετήσιος απολογισμός
- Εορτασμός Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου 1940 στον Δήμο Γόρτυνας
Σχετικά άρθρα
- Πως ένας συνταξιούχος γλύτωσε 200.000 ευρώ χρέος...
- ΥΠΟΙΚ: Τέλος στις εκπτώσεις 25% για εμπρόθεσμες πληρωμές φόρων
- ΓΣΕΒΕΕ: Μία στις 7 επιχειρήσεις ενδέχεται να κλείσει μετά την άρση των μέτρων
- Στην επιστρεπτέα προκαταβολή και οι επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους
- Σταϊκούρας: Άλλα «800 ευρώ» τον Μάιο για τους εργαζόμενους