Στο 4,3% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, ενώ στο 2,4% για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τη Eurostat, τον Αύγουστο ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη χώρα μας είχε ενισχυθεί κατά 3,5% ετησίως, ενώ στην ευρωζώνη ήταν στο 5,2%.
Πάντως, όπως προκύπτει και από τον παραπάνω πίνακα, στην Ελλάδα σημειώθηκε η μεγαλύτερη άνοδος σε μηνιαίο επίπεδο της τάξης των 1,9 μονάδων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, ο πληθωρισμός στην κατηγορία τροφίμων, ποτών και καπνού εκτιμάται στο 8,8% για τον Σεπτέμβριο (από 9,7% τον Αύγουστο). Στις υπηρεσίες, ο πληθωρισμός διαμορφώνεται στο 4,7% από 5,5% τον Αύγουστο, στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στο 4,2% από 4,7% και στην ενέργεια στο -4,7%, από -3,3% τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Eurostat, ο πληθωρισμός στην κατηγορία τροφίμων, ποτών και καπνού εκτιμάται στο 8,8% για τον Σεπτέμβριο (από 9,7% τον Αύγουστο)
Από εκεί και πέρα, ο δομικός πληθωρισμός της ευρωζώνης που εξαιρεί το κόστος ενέργειας και τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 4,5% τον Σεπτέμβριο, στο πιο χαμηλό σημείο της τελευταίας χρονιάς. Ήταν χαμηλότερος από το 5,3% του Αυγούστου και πολύ λιγότερο από τη μέση εκτίμηση των οικονομολόγων για 4,8%.
Γερμανία
Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών υποχώρησε τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στη Γερμανία.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, σε ετήσια βάση, οι τιμές καταναλωτή ανήλθαν στο +4,3% έναντι +6,4% τον Αύγουστο.
Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία για πολλούς θεωρείται η απαρχή του πληθωριστικού φαινομένου.
Γαλλία
Επιβράδυνε τον Σεπτέμβριο ο γαλλικός πληθωρισμός, όπως έδειξαν τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα και η γαλλική στατιστική αρχή για τον εναρμονισμένο δείκτη.
Ειδικότερα, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,6% τον Σεπτέμβριο από ένα χρόνο νωρίτερα, μετά από άνοδο 5,7% τον Αύγουστο.
Ισπανία
Ο πληθωρισμός στην Ισπανία επιταχύνθηκε για δεύτερο μήνα, καταδεικνύοντας τις επίμονες πιέσεις στις τιμές που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να εξαλείψει με την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για υψηλότερα επιτόκια.
Το 3,2% του Σεπτεμβρίου οφείλεται στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων, ανακοίνωσε την Πέμπτη η εθνική στατιστική υπηρεσία. Αυτό συγκρίνεται με το 2,4% ένα μήνα νωρίτερα και είναι λίγο πιο κάτω από τη μέση εκτίμηση του 3,3% σε έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.
Πηγή: ΟΤ
Δείτε επίσης
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία
- Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»- Ποιους αφορά
- Νέα έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πόσο θα κοστίσει φέτος
- ΟΠΕΚΑ-Επίδομα παιδιού: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων
- Καταβάλλονται έκτακτα και τακτικά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ
Σχετικά άρθρα
- Πληθωρισμός: Κάτω από τον πήχη στην ακρίβεια η κυβέρνηση – Γιατί επιμένει
- ΕΛΣΤΑΤ: Στο 3,2% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο -Αύξηση 67,2% στο λάδι και 12,7% στα φρούτα
- Πώς ο πληθωρισμός αλλάζει ακόμη και τι τρώμε
- Ευρωζώνη: Σημαντική μείωση πληθωρισμού στο 5,5% τον Ιούνιο – Στο 2,8% η Ελλάδα
- ΕΛΣΤΑΤ: Στο 1,8% ο πληθωρισμός τον Ιούνιο