Πιτα με καραμελωμένα βερικοκα
Ένα γλυκό που τρώγεται ζεστό όπως είναι σιροπιασμένο, τέλειο! Αλλά και σαν επιδόρπιο με μία μπάλα παγωτό. Ανάλογα με την εποχή μπορούμε να αντικαταστήσουμε το βερίκοκο με άλλο φρούτο της αρεσκείας μας, π.χ. βανίλιες, σύκα, αχλάδια κ.ά.
Υλικά Συνταγής
12 βερίκοκα (αφαιρούμε τα κουκούτσια)
2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. κοφτά μπέικιν πάουντερ
1/4 κ.γλ. κανέλα
1 πρέζα αλάτι
1/2 φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλ. ζάχαρη
1 βανίλια
2 μεγάλα αβγά
3/4 φλ. γάλα φρέσκο
λίγα φιστίκια Αιγίνης (ψίχα)
Για την καραμέλα:
1/2 φλ. ζάχαρη
3 κ.σ. νερό
Εκτέλεση
Η πιτα με καραμελωμένα βερικοκα είναι μία εύκολη συνταγή!
Σε αυτή τη συνταγή για πιτα με καραμελωμένα βερικοκα κρύβεται όλο το άρωμα από το αγαπημένο μας φρούτο και είναι ιδανική για πρωινό ή και για επιδόρπιο!
Για την πιτα με βερικοκα, φτιάχνουμε πρώτα την καραμέλα.
Σε κατσαρολάκι ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό.
Ανακατεύουμε μέχρι να πάρουν βράση (αφού πάρουν βράση δεν ανακατεύουμε ξανά).
Μόλις γίνει η καραμέλα διάφανη, την αποσύρουμε από τη φωτιά.
Λαδώνουμε ένα τετράγωνο ταψάκι, στρώνουμε λαδόκολλα και αδειάζουμε μέσα την ξανθιά καραμέλα για την πίτα με τα βερίκοκα.
Μόλις κρυώσει θα γίνει σαν τζάμι.
Συνεχίζουμε με το μείγμα της πιτας
Βάζουμε σε μπολ το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα χτυπάμε με μίξερ χειρός να λιώσει η ζάχαρη, για λίγα λεπτά.
Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά και τη βανίλια.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι.
Λίγο λίγο, εναλλάξ, ρίχνουμε στο μείγμα το αλεύρι με το γάλα. (Ξεκινάμε με αλεύρι και τελειώνουμε με αλεύρι.)
Ανακατεύουμε καλά το μείγμα.
Στήνουμε την πιτα με τα βερικοκα
Στρώνουμε σε σειρά τα βερίκοκα πάνω στην καραμέλα, με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, ρίχνουμε τα φιστίκια και απλώνουμε από πάνω το μείγμα.
Το ψήνουμε στους 170οC, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για περίπου 55΄.
Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε η πιτα με τα βερυκοκα μπήγουμε ένα μαχαίρι στο κέντρο και αν βγει στεγνό είναι ψημένο το γλυκό.
Όπως το βγάζουμε ζεστό από το φούρνο, το τουμπάρουμε σε πιατέλα και αφήνουμε να στραγγίσει καλά η καραμέλα πάνω στη βερικοκόπιτα.
Εάν σας άρεσε η πίτα με τα καραμελωμένα βερίκοκα, δοκιμάστε να φτιάξετε και μαρμελάδα βερίκοκο.
Δείτε επίσης
- Oι πληρωμές της εβδομάδας
- Kαιρός: “Λευκά Χριστούγεννα” προ των πυλών
- Χειμερινές εκπτώσεις: Πότε κάνουν πρεμιέρα και πόσο θα διαρκέσουν
- Τροχαία ατυχήματα: Μια κορυφή για την Κρήτη που...προβληματίζει
- Λέκκας για τον μεγάλο σεισμό στην Κρήτη: «Δεν είναι κάτι που μας προβληματίζει»
Σχετικά άρθρα
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων
- Λαχανοντολμάδες με ολίγη πανσέτα, πάπρικα και μαραθόσπορο