Πίεση: Τα λαχανικά που την ρίχνουν

  12 September, 2024 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ
Πίεση: Τα λαχανικά που την ρίχνουν

Η ισορροπημένη διατροφή και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αποτελούν ασπίδα προστασίας για την υγεία μας συνολικά. Ωστόσο, τα σταυρανθή λαχανικά (λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, σέσκουλα, άγρια χόρτα -βρούβες ή σινάπι- και τα γογγύλια) είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σε φολικό οξύ, σε βιταμίνες όπως Α, Κ και C, σε ανόργανα συστατικά όπως είναι το κάλιο, το ασβέστιο, αλλά και σε άλλες φυτοχημικές ενώσεις με πολύτιμες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τώρα μία νέα έρευνα επισημαίνει ότι θα μπορούσαν να μειώσουν και την αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με την μελέτη, η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία, ιδιαίτερα για μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες με ήπια αυξημένη αρτηριακή πίεση. Συγκεκριμένα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Edith Cowan στην Αυστραλία πραγματοποίησαν μια κλινική δοκιμή για να διερευνήσουν τις επιπτώσεις των σταυρανθών λαχανικών στην αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με άλλους τύπους λαχανικών.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό BMC Medicine, αναφέρουν ότι η κατανάλωση περίπου τεσσάρων μερίδων σταυρανθών λαχανικών καθημερινά για δύο εβδομάδες οδήγησε σε αξιοσημείωτη μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης.

Οι γλυκοσινολικές ενώσεις διασπώνται σε βιοδραστικές ουσίες, όπως η σουλφοραφάνη, όταν τα λαχανικά τεμαχίζονται ή μασιούνται. Με βάση, λοιπόν, τα δεδομένα προηγούμενης έρευνας, αυτού του είδους οι συγκεκριμένες ενώσεις έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες που προστατεύουν την καρδιά.

Τι έδειξε η έρευνα για τα οφέλη των σταυρανθών λαχανικών

Στη μελέτη συμμετείχαν 18 άτομα ηλικίας 56 έως 72 ετών με λίγο αυξημένη αρτηριακή πίεση. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες καυκάσιας καταγωγής. Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες είχαν μέση συστολική αρτηριακή πίεση (ο κορυφαίος αριθμός σε μέτρηση της αρτηριακής πίεσης) περίπου 136 mmHg, χωρίς να βρίσκονται στο εύρος της υπέρτασης.

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
  12 September, 2024 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα