Πετρέλαιο θέρμανσης: Ολες οι εκπτώσεις που ανακοίνωσαν οι εταιρείες

  14 October, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Πετρέλαιο θέρμανσης: Ολες οι εκπτώσεις που ανακοίνωσαν οι εταιρείες

Στη σκιά του πολέμου Ισραήλ - Χαμάς, που προκαλεί έντονες ανησυχίες για ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ενεργειακή αγορά, ξεκίνησε σήμερα η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην τιμή 1,38 ευρώ/λίτρο (περίπου όσο και πέρυσι), με τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών να ανακοινώνουν η μία μετά την άλλη εκπτώσεις και προσφορές.

Πρώτη η ΕΚΟ χθες ανακοίνωσε ότι θα παρέχει έκπτωση 5% στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και εξόφληση σε 12 άτοκες δόσεις με πιστωτικές κάρτες ελληνικών τραπεζών, για προμήθειες από σήμερα έως και τις 17 Νοεμβρίου 2023.

Σε ανάλογες ανακοινώσεις προχώρησαν AVIN και Shell. 

Η AVIN προσφέρει κέρδος 6% για αγορές με τις πιστωτικές κάρτες και 3% για αγορές με χρεωστικές κάρτες της Εθνικής Τράπεζας μέσω του προγράμματος go4more.

Παράλληλα, τα μέλη του προγράμματος επιβράβευσης AVIN Κερδίζω έχουν 0,5 πόντους ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης, κερδίζοντας πολλαπλές δωροεπιταγές αξίας 3 ευρώ για εξαργύρωση στα πρατήρια της AVIN, ενώ συμμετέχουν σε διαγωνισμό για να κερδίσουν προπληρωμένες κάρτες καυσίμων.

Εκπτωση 10 ευρώ ανά 1.000 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης (1 λεπτό ανά λίτρο) για αγορές άνω των 1.000 λίτρων ανακοίνωσε από την πλευρά της η Shell.

Παράλληλα, η εταιρεία προσφέρει διπλάσιους πόντους Smart (1 πόντος ανά λίτρο αντί για 0,5 πόντοι ανά λίτρο) για όλες τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης έως τις 30 Απριλίου 2024.

Επιπλέον, οι καταναλωτές μπορούν να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους με όλες τις πιστωτικές κάρτες και να λάβουν έως 12 άτοκες δόσεις (ισχύει για πιστωτικές και όχι χρεωστικές κάρτες, για συναλλαγές από 250 ευρώ και άνω με τις πιστωτικές κάρτες της Εθνικής Τράπεζας ή από 301 ευρώ και άνω για τις υπόλοιπες τράπεζες).

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε η Coral - Shell Licensee συνεργάζεται σε επιλεγμένα πρατήρια Shell και με τα Τραπεζικά Προγράμματα Πιστότητας της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας, προσφέροντας κέρδος έως 3% στις επιστροφές. Ενώ, όσοι καταναλωτές πραγματοποιήσουν αγορές πετρελαίου θέρμανσης 500 ευρώ και άνω από τα ίδια επιλεγμένα πρατήρια Shell, για το διάστημα από 16 Οκτωβρίου έως και 30 Νοεμβρίου 2022 με πιστωτικές κάρτες της Τράπεζας Πειραιώς που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Yellow, θα έχουν κέρδος έως 6%.

Πόσο επιβαρύνονται φέτος τα νοικοκυριά

Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκίνησε στο 1,38ευρώ/λίτρο, περίπου όσο και πέρυσι, ωστόσο φέτος απουσιάζουν οι κρατικές επιδοτήσεις στην αντλία, κάτι που, μέχρι στιγμής, επηρεάζει αρνητικά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Συγκεκριμένα, όπως δηλώνει στην «Η» ο Γιώργος Ασμάτογλου, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πρατηριούχων: «Πέρσι ένα διαμέρισμα 80τ.μ. για να γεμίσει μια δεξαμενή με 1.000 λίτρα πετρέλαιο, ώστε να βγάλει τον χειμώνα, ήθελε 1.200 ευρώ. Φέτος, προς το παρόν, θέλει 1.380 ευρώ. Συνεπώς, η επιβάρυνση είναι της τάξεως των 180 ευρώ επιπλέον».

Επίδομα θέρμανσης: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις - Δικαιούχοι

Σε αυτό το κλίμα, πώς και πώς αναμένεται το επίδομα θέρμανσης. Το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ  για την υποβολή αιτήσεων και αφορά πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά. Nωρίτερα, έως τα τέλη του τρέχοντος μήνα θα εκδοθεί η υπουργική απόφαση που που θα εξειδικεύει τους όρους, τις προϋποθέσεις, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα ποσά και τους δικαιούχους.

Η καταβολή των ποσών θα γίνει με βάση το περυσινό χρονοδιάγραμμα σε τρείς δόσεις ανάλογα με το χρόνο τιμολόγησης των αγορών και την υποβολή των παραστατικών, με την πρώτη να πραγματοποιείται πριν από τα Χριστούγεννα.

Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο  αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δυο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.

Ωστόσο στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν  επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.  

Παράλληλα, για να λάβει κάποιος το επίδομα θα πρέπει η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ αν είναι άγαμος και τα 300.000 ευρώ αν είναι έγγαμος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης η πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια.

Τα ποσά του επιδόματος

Τα ποσά του επιδόματος ξεκινούν από 100 ευρώ και φθάνουν τα 800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους περιοχών με πολύ κρύο. Για κάθε δικαιούχο το επίδομα υπολογίζεται επί ποσού βάσης στα 350 ευρώ και στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται τα 350 ευρώ με τον συντελεστή επιδότησης, 0,12 έως 1,62, που έχει καθοριστεί ανάλογα με τον οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του νοικοκυριού. Εάν υπάρχουν εξαρτώμενα τέκνα το ποσό που προκύπτει προσαυξάνεται κατά 20%.

Για παράδειγμα για οικογένειες με δύο παιδιά στο κέντρο της Αθήνας (με συντελεστή βαθμοημέρας 0,43), το επίδομα διαμορφώνεται στα 211 ευρώ, , στην Κοζάνη (με συντελεστή βαθμοημέρας 1,12), το επίδομα ανέρχεται σε 549 ευρώ.

 

  14 October, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα