Περιφέρεια Κρήτης -Δημοσκόπηση : Εύκολη επικράτηση Αρναουτάκη

  05 October, 2023 ΑΡΘΡΑ
Περιφέρεια Κρήτης -Δημοσκόπηση : Εύκολη επικράτηση Αρναουτάκη

Ποιοι προηγούνται στους Δήμους

Εκλογή Αρναουτάκη από τον α΄ γύρο με υψηλά ποσοστά, προβάδισμα Καλοκαιρινού στο Ηράκλειο και Σημανδηράκη στα Χανιά και σκληρή «μάχη» ανάμεσα σε τρεις υποψηφίους στον Άγιο Νικόλαο, αποτυπώνει η δημοσκόπηση του aftodioikisi.gr για την Περιφέρεια και δήμους της Κρήτης.

Συγκεκριμένα:

-Στην Περιφέρεια Κρήτης, ο νυν περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης που αυτή τη φορά στηρίζεται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (σ.σ. στις εκλογές του 2019 στηρίχθηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), οδεύει για μία τέταρτη θητεία με ποσοστό 52.3% (60,82% στις προηγούμενες εκλογές), καθώς ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΖΑ Σπ. Δανέλλης (16,8%) δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση να τον απειλεί. Υψηλό είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου (19,4%), με το 13,4% να δηλώνει ότι «δεν έχει αποφασίσει», το 5,7 «ΔΞ/ΔΑ» και το 0,3% να προτιμά το «Λευκό/Ακυρο». Στο 4,5% βρίσκεται ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Α. Μαρινάκης και στο 2,1% ο Ν. Ζαμπουλάκης (“Ανυπόταχτη Κρήτη, Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση”).

-Στον μεγαλύτερο δήμο του νησιού, απ’ όπου αποχωρεί μετά από δύο αρνητικές, σύμφωνα με τους πολίτες, θητείες (50,3% δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο από το έργο του) ο Β. Λαμπρινός, καταγράφει προβάδισμα ο, προερχόμενος από την κεντροαριστερά, Α. Καλοκαιρινός (30,7%), έναντι του «γαλάζιου» υποψηφίου, πρώην γενικού γραμματέα του ΥΠΡΟΠΟ, Μ Καραμαλάκη (26,2%). Στην τρίτη θέση η «ανδρουλακική» Μ. Κανναβάκη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ  με 9,6%, και στην τέταρτη ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δ. Δουλουφάκης (5,8%). Στα ύψη βρίσκεται το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου (27,8%), με το 20,4% να είναι αναποφάσιστοι, το 3,8% να μην επιλέγει κανέναν από τους υποψηφίους, το 1,9% «ΔΞ/ΔΑ» και το 1,3% «Λευκό/Άκυρο».

-Μεγάλο προβάδισμα για την επανεκλογή του εμφανίζει ο (με μέτριες, μάλλον, επιδόσεις -32% πολύ ικανοποιημένο από το έργο του) νυν δήμαρχος Χανίων Π. Σημανδηράκης, ο οποίος προηγείται με 15,9 ποσοστιαίες μονάδες (33,2 έναντι 17,3%) της δεύτερης Κ. Μανιμανάκη. Στο 5,8% βρίσκεται ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μπ. Λουτσέτης και στο 1,7% ο Ε. Μαράκης (Ανταρσία στα Χανιά). Πάντως, στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Κρήτης, το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου είναι δυσθεώρητο φτάνοντας το 42% (!), καθώς το 17,9% δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει, το 13,3% δεν επιλέγει κανέναν από τους υποψηφίους, το 8,8 δηλώνει «ΔΞ/ΔΑ» και 2 ψηφίσει «Λευκό/Ακυρο».

-Τέλος στο δήμο Αγίου Νικολάου, απ’ όπου αποχωρεί ο, με αρνητική θητεία, σύμφωνα με τους πολίτες (σ.σ. 60% καθόλου ικανοποιημένοι από το έργο του) Αντ. Ζερβός, τρεις υποψήφιοι δίνουν «μάχη» για την είσοδο στον β΄ γύρο: Πρόκειται για τους: Χ. Αλεξάκη (27,6%), Μ. Μενεγάκη (25,1%) και Θ. Χαριτάκη (23,1%). Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γ. Φιλιππάκης, ενώ υψηλό είναι και στην πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου (21,6%), με το 15,2% να δηλώνει «ΔΞ/ΔΑ», το 4,6% να μην επιλέγει κανέναν και το 0,8% «Λευκό/Άκυρο».

Δείτε αναλυτικά εδώ

 

  05 October, 2023 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα