Πέφτουν σήμερα οι τζίφρες για τα κοιτάσματα της Κρήτης
Παρουσία Τσίπρα υπογράφεται η σύμβαση για τα κρητικά κοιτάσματα, στα οποία “βλέπουν” δικαιώματα οι Τούρκοι
Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος θα βρεθούν σήμερα η χώρα και ο ορυκτός πλούτος ανοιχτά της Κρήτης, αφού θα “πέσουν” οι επίσημες υπογραφές για τη μία τουλάχιστον εκ των δύο συμβάσεων παραχώρησης των δικαιωμάτων έρευνας-εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νοτιοδυτικά του νησιού μας.
Οι “τζίφρες” θα πέσουν μάλιστα παρουσία και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος θα θελήσει με τον τρόπο αυτό να στείλει το δικό του διπλό μήνυμα. Μήνυμα αφενός προς τους “παίκτες” της παγκόσμιας πετρελαϊκής σκηνής και αφετέρου προς την Τουρκία, όπου κάθε άλλο παρά με θετική ματιά έτυχαν υποδοχής οι σημαντικές εξελίξεις για τη χώρα μας στη γενικότερη γεωστρατηγική-ενεργειακή σκακιέρα της ΝΑ Μεσογείου.
Χαρακτηριστικό, άλλωστε, της δυσφορίας και της ενόχλησης που αποτυπώνεται με μια έντονη και συνεχώς κλιμακούμενη προκλητικότητα εκ μέρους της Άγκυρας ήταν το χθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής “Yeni Safak”. Το δημοσίευμα ουσιαστικά απευθύνει προειδοποιήσεις με φόντο τις υπογραφές των συμβάσεων παραχώρησης για τα θαλάσσια μπλοκ νοτιοδυτικά της Κρήτης και ούτε λίγο-ούτε πολύ κάνει λόγο για... δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή νότια της Κρήτης, όπου θα γίνουν έρευνες από την κοινοπραξία ExxonΜobil-Total-ΕΛ.ΠΕ.
Αναλυτικότερα, οι συμβάσεις για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές “Δυτικά Κρήτης” και “Νοτιοδυτικά Κρήτης” υπογράφονται σήμερα σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στην οποία θα παραστεί και θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Πρόκειται για θαλάσσιες περιοχές έκτασης 20.058,4 τετρ. χλμ. δυτικά και 19.868,37 τετρ. χλμ. νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι οποίες προκηρύχθηκαν το 2017, ύστερα από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι ίδιες οι εταιρείες.
Στην ανάδοχο κοινοπραξία μετέχουν οι Total (40%), ExxonMobil (40%) και Ελληνικά Πετρέλαια (20%), εκπρόσωποι των οποίων θα υπογράψουν σήμερα τις συμβάσεις, ενώ από την πλευρά του Δημοσίου οι υπογράφοντες είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), Γιάννης Μπασιάς.
Η ερευνητική περίοδος διαρκεί 8 χρόνια (με δυνατότητα παράτασης), διάστημα στο οποίο προβλέπεται υποχρεωτικά η διεξαγωγή σεισμικών και γεωχημικών ερευνών, καθώς και μιας γεώτρησης βάθους 4.000 μέτρων (συμπεριλαμβανομένου του βάθους νερού).
Για να ξεκινήσουν οι έρευνες στις δύο ελπιδοφόρες παραχωρήσεις, θα πρέπει πρώτα να κυρωθούν οι συβάσεις από το ελληνικό Κοινοβούλιο και έπειτα θα ξεκινήσουν οι ερευνητικές εργασίες. Η πρώτη φάση τους διαρκεί τρία χρόνια και στη συνέχεια, αν αυτές είναι θετικές, τότε θα ακολουθήσει δοκιμαστική γεώτρηση. Αυτή εκτιμάται για μετά το 2022.
Την άμεση υπογραφή των συμβάσεων, άλλωστε, έχουν ζητήσει και οι εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία της εκμετάλλευσης, δηλαδή η Total, η ExxonMobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια, καθώς επιδιώκουν να μη χαθεί ούτε στιγμή και, ει δυνατόν, να ξεκινήσουν τις αναγκαίες έρευνες εντός του 2019.
Τα οικονομικά οφέλη
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το Ελληνικό Δημόσιο θα εισπράξει σε κάθε περιοχή:
• Κατά τη φάση έρευνας:
- 1.500.000 ευρώ με την υπογραφή της σύμβασης (Signature bonus).
- Στρεμματικές αποζημιώσεις (Surface fees) περί τα 2.500.000 ευρώ κατά τις τρεις φάσεις έρευνας (σε διάρκεια 8 ετών).
• Κατά τη φάση εκμετάλλευσης:
- Καθ' όλη τη διάρκεια αποδίδονται στο Δημόσιο μισθώματα (royalties).
- Καταβάλλονται 200 ευρώ/τετρ. χλμ. της περιοχής εκμετάλλευσης ανά έτος.
- Επιπλέον ποσά ανάλογα με την παραγωγή, μετρούμενη σε βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου (μπόνους παραγωγής).
Ανακατατάξεις στα ελληνικά blocks
Την ίδια ώρα, πηγές του energypress.gr θέλουν κοινοπραξίες που έχουν αναλάβει τις παραχωρήσεις της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και εταιρείες στις οποίες έχουν παραχωρηθεί μεμονωμένα blocks να βρίσκονται σε κινητικότητα. Η υπογραφή των συμβάσεων στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης αναμένεται να προκαλέσει σε κάποιες περιοχές “ντόμινο” ανακατατάξεων στα σχήματα που έχουν αναλάβει τα δικαιώματα ερευνών και εκμετάλλευσης. Πληροφορίες θέλουν κάποιες εκ των εταιρειών που συμμετέχουν σε κοινοπραξίες να αναζητούν αγοραστή του μεριδίου τους προκειμένου να βρεθούν σε άλλες περιοχές, για τις οποίες έχουν αναδειχθεί ως ανάδοχοι μεμονωμένες εταιρείες. Πηγές αποδίδουν τις εξελίξεις αυτές σε συνήθη τακτική των πετρελαϊκών πολυεθνικών να αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες ή να αναζητούν εταίρους, προκειμένου να μοιραστούν το επενδυτικό κόστος. Πάντως, από αυτήν τη διαδικασία το σίγουρο είναι ότι η Ελλάδα και τα κοιτάσματά της μπαίνουν στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, με τη χώρα να αναβαθμίζει τον ρόλο της γεωπολιτικά.
«Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Κρήτη»
Την ίδια ώρα, μετά το λεκτικό “μπρα ντε φερ” που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος, “σκυτάλη” στο επικοινωνιακό παιχνίδι που έχει στηθεί στη γειτονική χώρα πήραν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Σε... ευθυγράμμιση με τη γραμμή Ερντογάν, η θεωρούμενη φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα “Yeni Safak” έβαλε στο “στόχαστρό” της τόσο τις δηλώσεις-μηνύματα του Αλέξη Τσίπρα προς την Άγκυρα, όσο και την κομβική εξέλιξη με τη σημερινή υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης για τα θαλάσσια μπλοκ ανοιχτά της Κρήτης.
Η εφημερίδα κυκλοφόρησε με τον πρωτοσέλιδο τίτλο “Διπλή πρόκληση από την Αθήνα”. Η μία... “πρόκληση” κατά την “Yeni Safak” είναι οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, στις οποίες απάντησε μέχρι και ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν.
Η δεύτερη “πρόκληση”, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την ExxonMobil. «Η Ελλάδα έχει παραχωρήσει οικόπεδα νότια της Κρήτης στην ExxonMobil, αλλά εκεί υπάρχουν δικαιώματα και της Τουρκίας και της Λιβύης», αναφέρει η εφημερίδα, με τον συντάκτη, όπως ανέφερε χθες ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανόλης Κωστίδης, να... απευθύνει και μια προειδοποίηση-απειλή προς την Ελλάδα... Να προειδοποιεί συγκεκριμένα πως, «σε περίπτωση που τα οικόπεδα συμπίπτουν με την τουρκική υφαλοκρηπίδα, τότε έρχεται μια νέα κρίση στην περιοχή. Η Άγκυρα δε θα επιτρέψει νέα τετελεσμένα στην περιοχή».
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Υδρογονάνθρακες: Εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα αερίου στην Ελλάδα – Αποφάσεις για γεωτρηση στην Κρήτη
- Το 2026 έτος – ορόσημο για τις έρευνες υδρογονανθράκων και στην Κρήτη
- Υδρογονάνθρακες: Τα τελευταία δεδομένα για την πορεία των ερευνών και το ενδεχόμενο γεώτρησης
- ExxonMobil: Ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη
- Υδρογονάνθρακες: Ξεκίνησαν 3D σεισμογραφικές έρευνες στην Κρήτη από την ExxonMobil