Παστίτσιο παραδοσιακό

argiro.gr  15 January, 2022 ΑΡΘΡΑ
Παστίτσιο παραδοσιακό

Υλικά Συνταγής

1 πακέτο (500 γραμ.) χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο
1/2 φλ. κεφαλοτύρι

Για τη σάλτσα κιμά

800 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο (μία φορά περασμένο στη μηχανή αλέσεως)
1/3 φλ. ελαιόλαδο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 καρότο τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
400 γραμ. ντοματάκια κονκασέ ή φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα
1/3 φλ. κονιάκ
1 κ.γλ. ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
1 δαφνόφυλλο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ

100 γραμ. βούτυρο
100 γραμ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα
1/2 κρεμμύδι
2 γαρίφαλα
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι
λευκό πιπέρι

Εκτέλεση
Παστίτσιο παραδοσιακό

Με αυτή την συνταγή της Αργυρώς θα πάθετε πλάκα. Παστίτσιο πεντανόστιμο που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Το αγαπημένο φαγητό εδώ και γενιές. Υπάρχει καλύτερος συνδυασμός από μακαρόνια με κιμά και θεϊκή μπεσαμέλ; Το ένα πιο νόστιμο από το άλλο, και όταν συναντιούνται μαζί κάνουν το τέλειο πιάτο. Παραδοσιακή συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε γιατί θα σας ταξιδέψει στο σπίτι και τη γιαγιά. Δείτε όλα τα μυστικά για να κάνετε το πιο τρεμουλιαστό και λαχταριστό παστίτσιο που φάγατε ποτέ. Σερβίρετε το κατευθείαν μετά το ψήσιμο γιατί όταν είναι ζεστό δεν συγκρίνεται με τίποτα! Πριν ξεκινήσετε αφήστε όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου. Για να φτιάξουμε το παστίτσιο, φτιάχνουμε πρώτα τη σάλτσα κιμά και μετά την μπεσαμέλ.

Για τον κιμά

Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον με κουτάλα.
Δεν ανακατεύουμε συνέχεια.
Αφήνουμε να ψήνεται καλά για να μη χάνει τα υγρά του με το συνεχές ανακάτεμα.
Αυτό διαρκεί περίπου 8 λεπτά.
Τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το καρότο και σοτάρουμε επιπλέον για 2 με 3 λεπτά, μέχρι να γίνουν διάφανα.
Σβήνουμε με το κονιάκ.
Αφήνουμε για 1 με 2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, το δαφνόφυλλο και το ξύλο κανέλας.
Αφήνουμε την κανέλα ν’ αρωματίσει για 5 λεπτά τον κιμά και την αφαιρούμε.
Σκεπάζουμε τον κιμά, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά (χωρίς προσθήκη υγρών) μέχρι να πιει τα υγρά του τελείως και να συμπυκνωθούν οι γεύσεις.

Κλασική κρέμα μπεσαμέλ για το παστίτσιο

Καρφώνουμε τα γαρίφαλα στο κρεμμύδι και το βάζουμε με το γάλα σε κατσαρόλα πάνω σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθούν.
Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά να ψηθεί το αλεύρι.
Αφαιρούμε το κρεμμύδι από το γάλα και αποσύρουμε την κατσαρόλα με το ρου (αλεύρι – βούτυρο) από τη φωτιά.
Ρίχνουμε μέσα λίγο ζεστό γάλα και με το σύρμα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί το αλεύρι.
Προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε την κρέμα να δέσει και να πήξει ανακατεύοντας τακτικά με το σύρμα.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο.
Στη συνταγή μπεσαμέλ θα βρείτε και όλα τα μυστικά μου για βελούδινη και τέλεια μπεσαμέλ.
Στο μεταξύ, έχουμε βράσει και σουρώσει τα μακαρόνια.
Τα ρίχνουμε σε λαδωμένο βαθύ ταψί.
Πασπαλίζουμε τα μακαρόνια με λίγο κεφαλοτύρι.
Αδειάζουμε τον κιμά στα μακαρόνια.
Περιχύνουμε με την μπεσαμέλ.
Κουνάμε ελαφρά το ταψί, να στρώσει η επιφάνεια του παστίτσιου.
Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στην τελευταία σχάρα, για 45 με 50 λεπτά.

Μυστικά για το ωραιότερο παστίτσιο παραδοσιακό

Πάντα βράζουμε τα ζυμαρικά 2-3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στην συσκευασία τους.
Ποτέ δεν ξεπλένουμε τα βρασμένα μακαρόνια κάτω από τρεχούμενο νερό. Πρέπει όμως να τα στραγγίσουμε πολύ καλά, γιατί κρατάνε νερό μέσα στην τρύπα και θα μας το βγάλουν μετά μέσα στο ταψί.
Αφού στραγγίσουμε καλά τα μακαρόνια, ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά βούτυρο και ανακατεύουμε απαλά για να λιώσει με τη ζέστη των μακαρονιών.
Το κεφαλοτύρι στην επιφάνεια του παστίτσιου θα δώσει την επιθυμητή ρόδινη και τυρένια κρούστα και θα το κάνει φανταστικό.
Στο ζεστό παστίτσιο δεν αντιστέκεται ποτέ κανείς. Γι’ αυτό, να το σερβίρετε όσο είναι ακόμα ζεστό. Όλα τα φαγητά μπαίνουν στην κατάψυξη ωμά ή ψημένα, όμως, τίποτα δεν συγκρίνεται με ένα φρεσκοψημένο και υπέροχο παστίτσιο.
Διαβάστε εδώ τι πρέπει να προσέξετε όταν βάζετε στην κατάψυξη ένα μαγειρεμένο φαγητό.

Μπορεί να είναι ένα φαγητό με αρκετές θερμίδες, αλλά κανείς δεν μπορεί να του αντισταθεί!

 

argiro.gr  15 January, 2022 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα