Παστίτσιο με θαλασσινά
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα μακαρόνια
Βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μείον 1 λεπτό.
Σουρώνουμε τα μακαρόνια, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο, ανακατεύουμε, και μεταφέρουμε σε ένα οβάλ πυρίμαχο σκεύος 30x40 εκ., του οποίου έχουμε λαδώσει τον πάτο.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό και τη γραβιέρα στο σκεύος με τα μακαρόνια, ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σάλτσα θαλασσινών
Ψιλοκόβουμε το καρότο, το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Ζεσταίνουμε σε ένα γουόκ σε μέτρια φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα λαχανικά για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για ακόμα 2 λεπτά.
Σβήνουμε με το ούζο, προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
Ρίχνουμε τα θαλασσινά, κλείνουμε με ένα καπάκι, και σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά. Προαιρετικά, αν τα θαλασσινά είναι χοντροκομμένα, τα ψιλοκόβουμε πριν τα ρίξουμε στο γουόκ.
Ψιλοκόβουμε τον μαϊντανό.
Αποσύρουμε το γουόκ από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό, ανακατεύουμε με μια κουτάλα, και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη μπεσαμέλ
Ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε το αλεύρι όταν λιώσει το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για μερικά λεπτά μέχρι να πάρουμε μια ομοιόμορφη πάστα.
Προσέχουμε να παίρνουμε και από τα πλάγια της κατσαρόλας το αλεύρι για να μην καεί.
Προσθέτουμε σε δόσεις το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα ώστε να δημιουργήσουμε μια λεία και κρεμώδη μπεσαμέλ. Όταν η μπεσαμέλ αρχίσει να δένει, τόσο περισσότερο ανακατεύουμε, προσέχοντας να μην αρπάξει από κάτω και μαυρίσει.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά -μόλις η μπεσαμέλ αρχίσει να βγάζει φουσκάλες-, προσθέτουμε το πιπέρι, το ξύσμα λεμονιού, τα 70 γρ. γραβιέρα, και ανακατεύουμε με το σύρμα ώστε να πέσει η θερμοκρασία.
Για το παστίτσιο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
Ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας μπεσαμέλ στη σάλτσα των θαλασσινών και ανακατεύουμε καλά με το κουτάλι προκειμένου να δέσει η σάλτσα.
Ρίχνουμε τη σάλτσα πάνω από τα μακαρόνια στο πυρίμαχο σκεύος, και απλώνουμε από πάνω την υπόλοιπη μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του παστίτσιου με τη γραβιέρα.
Ψήνουμε στον φούρνο για 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
Βγάζουμε το πυρίμαχο σκεύος από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για 30 λεπτά.
Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Τα πουλερικά των Χριστουγέννων: 4 γιορτινές συνταγές από τον Χριστόφορο Πέσκια
- 20 συνταγές με τις πατάτες πρωταγωνιστές και όχι σε δεύτερο ρόλο
- Μελομακάρονα: Oι 18 καλύτερες συνταγές μας για το παραδοσιακό γλυκό των Χριστουγέννων
- Λαχανοντολμάδες με ολίγη πανσέτα, πάπρικα και μαραθόσπορο