ΠΑΣΟΚ: Συνταγή διμέτωπου για να γλιτώσουν την πόλωση

  24 December, 2022 ΑΡΘΡΑ
ΠΑΣΟΚ: Συνταγή διμέτωπου για να γλιτώσουν την πόλωση

Το βασικό πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία δέκα χρόνια έχει αποδειχτεί πως είναι το ακροατήριό του, λένε όσοι παρακολουθούν τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων: στην βάση τους, οι πασόκοι στηρίζουν την αυτονομία του κόμματός τους, και αν έχουν να επιλέξουν την συμμετοχή σε μια κυβέρνηση οι περισσότεροι εξ αυτών θα απαντήσουν πως προτιμούν μια ενδεχόμενη συνεργασία με τη ΝΔ ακόμα και ως «αναγκαίο κακό» -είναι, άλλωστε, αυτοί που το έχουν ξανακάνει, την περίοδο 2012-2014.

Για τους ψηφοφόρους που έρχονται, από την άλλη, τα πράγματα είναι διαφορετικά: όχι μόνο γιατί αυτοί προέρχονται από την ευρύτερη κεντροαριστερή βάση και τα προηγούμενα χρόνια ψήφιζαν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γιατί, στην αντίστοιχη ερώτηση, προτιμούν είτε το ΠΑΣΟΚ να συνεχίσει αυτόνομο είτε να κάνει μια προγραμματική συμφωνία με την σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.

ΠΑΣΟΚ: Ψάχνει το κλειδί της Αττικής μέσα από μάχες διδύμων

Οπως έδειξαν οι προηγούμενες εβδομάδες, κάθε ένδειξη πως η Χαριλάου Τρικούπη στρίβει από την μια πλευρά ή από την άλλη (γιατί ως τέτοια ερμηνεύτηκε η φράση του προέδρου του κόμματος για «προοδευτική κυβέρνηση με τη ΝΔ στην αντιπολίτευση») δημιουργεί προβλήματα. Γι’ αυτό, με την χθεσινή του παρέμβαση (Real FM), ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχείρησε να αποσαφηνίσει την «γραμμή» για τις μετεκλογικές συνεργασίες, βάζοντας στο κάδρο τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Η επώδυνη εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι αυτή που κρατά όρθια την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το μήνυμα στους προοδευτικούς πολίτες της χώρας είναι ότι, εάν θέλουμε να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη που κάνει όλα αυτά τα πράγματα εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, ο πιο ασφαλής δρόμος είναι η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης», ανέφερε χαρακτηριστικά, προβάλλοντας το ΠΑΣΟΚ ως την διέξοδο των προοδευτικών πολιτών, ώστε να υπάρξει «μία πραγματικά προοδευτική και ρεαλιστική εναλλακτική, που θα δημιουργήσει συνθήκες ασφάλειας στον ελληνικό λαό».

Για τον Ανδρουλάκη, όσο ο συσχετισμός είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο μεγαλύτερη θα είναι σιγουριά της κυβέρνησης, καθώς θα δείχνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «ως σκιάχτρο», ως συνταγή που δεν πρέπει να επαναληφθεί. 

Η εναλλακτική

Ποια είναι, όμως, η εναλλακτική; «Ζητώ ισχυρή εντολή από την πρώτη Κυριακή για να πάμε μπροστά με μία ισχυρή κυβέρνηση με σοσιαλδημοκρατικό κορμό και πρωταγωνιστή τη δημοκρατική παράταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά, βάζοντας το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί την Δευτέρα μετά την κάλπη της απλής αναλογικής. «Δεν θα παραδώσω την εντολή μου», είπε ο Ανδρουλάκης, θέλοντας να κάνει την αντίστιξη με τον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα, που θεωρεί πως θα κάνουν ακριβώς αυτό.

Βασική προϋπόθεση συμμετοχής στην κυβέρνηση, πάντως, εξακολουθεί να είναι ένα «μεγάλο ποσοστό», που για τους περισσότερους μεταφράζεται σε ένα ισχυρό διψήφιο. «Η χώρα χρειάζεται μία σοβαρή κεντροαριστερή δύναμη με πρόγραμμα και στελέχη, για να κυβερνηθεί ο τόπος με αξιοπιστία και πρόοδο», είπε, σχολιάζοντας πως η χώρα βρίσκεται σε μια ιδιότυπη ομηρία «μεταξύ ενός επικίνδυνου ελιτισμού και ενός άλλο τόσο επικίνδυνου λαϊκισμού».

Πλατφόρμα δέσμευσης

Σε κάθε περίπτωση, προετοιμαζόμενοι για μια δύσκολη εκλογική μάχη, στο ΠΑΣΟΚ κλείνουν σιγά-σιγά και τις τελευταίες τους εκκρεμότητες. Οι υποψήφιοι βουλευτές, τουλάχιστον εκείνοι για τους οποίους έχει ομόφωνα συμφωνήσει η επιτροπή ψηφοδελτίων, φέρονται να έλαβαν χθες την πλατφόρμα συμφωνίας για να δεσμευτούν όσον αφορά την υποψηφιότητά τους και να μπορούν να ξεκινήσουν τις προεκλογικές τους καμπάνιες. Με αυτόν τον τρόπο οι υποψηφιότητές τους επικυρώνονται ατύπως, διευκολύνοντας και την επιτροπή -η οποία επισήμως περιμένει τις αλλαγές εδρών με βάση τη νέα απογραφή για να δημοσιοποιήσει τις τελικές λίστες.

 

  24 December, 2022 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα