Πάσχα: Πώς θα γιορταστεί εφέτος σε Εκκλησίες και σπίτια
Ενα διαφορετικό Πάσχα επιφυλάσσει για όλους μας -και φέτος- ο κορονοϊός. Τα αυξημένα κρούσματα, ο υψηλός αριθμός των διασωληνωμένων αλλά και το ιικό φορτίο που είναι στο «κόκκινο» στην Αττική δεν αφήνουν περιθώρια για μεγάλα ανοίγματα. Στόχος, όπως, πολλές φορές, έχουν τονίσει κυβερνητικά στελέχη, είναι να περάσουμε ένα πιο χαλαρό καλοκαίρι, συνθήκη η οποία όμως προϋποθέτει να μην αφεθούμε το Πάσχα και την Μεγάλη Εβδομάδα. Ετσι, διαφορετικές θα είναι οι συνθήκες που θα επικρατήσουν τόσο στις Εκκλησίες και τους ναούς όσο και στα τραπέζια που θα γίνουν ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα. Παράλληλα, κυρίως την Μεγάλη Παρασκευή, ημέρα του Επιταφίου, αλλά και το Μεγάλο Σάββατο, αυξημένη θα είναι η παρουσία της αστυνομίας παντού ώστε να αποφευχθούν εικόνες συνωστισμού. Τροποποιήσεις θα υπάρξουν και στην απαγόρευση κυκλοφορίας.
Τι θα ισχύει στις Εκκλησίες
Με βάση τις εισηγήσεις της Επιτροπής των επιστημόνων για το επόμενο διάστημα των γιορτών, στις Εκκλησίες θα ισχύουν τα εξής:
Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του 1 ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.
Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.
Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.
Tι αλλάζει με την απαγόρευση κυκλοφορίας
Μικρές αλλαγές θα γίνουν και σε ό,τι αφορά την απαγόρευση της κυκλοφορίας την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα ώστε οι πολίτες να πάνε στην Εκκλησία -ή σε φιλικά σπίτια τις ημέρες των γιορτών- με λιγότερους περιορισμούς. Πιο συγκεκριμένα:
Tην Μεγάλη Εβδομάδα και την Κυριακή του Πάσχα η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ξεκινά από τις 10 το βράδυ, ενώ από την Δευτέρα 3 Μαΐου θα ξεκινά από τις 11.
Τι θα ισχύει για το πασχαλινό τραπέζι
Για την ημέρα του Πάσχα, οι πολίτες θα μπορούν να μεταβούν στο σπίτι μιας άλλης οικογένειας για να φάνε μαζί, όμως θα υπάρχει συγκεκριμένος περιορισμός στα άτομα. Ειδικότερα, σε εσωτερικό χώρο θα μπορούν να συγκεντρωθούν 2 οικογένειες με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.
Ανοιγμα μετά το Πάσχα
Ετσι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, το χρονοδιάγραμμα με τους «τρεις σταθμούς» του επόμενου βήματος της άρσης του lockdown θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα. Από τις 3 Mαΐου οι Ελληνες πολίτες θα δουν τις πρώτες αλλαγές στην καθημερινοτητά τους. Αναλυτικά:
Τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους. Και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 23:00. Με υποχρεωτικά self-test στους εργαζομένους. Αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα. Και τα γνωστά μέτρα υγιεινής.
Στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία. Και εδώ θα ισχύουν οι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό. Όπως και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες προστασίας στις αίθουσες.
Το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός. Με προδιαγραφές για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί, όσο και για εκείνους που θα πρέπει να ταξιδεύουν με τεστ. Στις 15 Μαΐου, επίσης, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες. Ενώ θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του πολιτισμού.
Δείτε επίσης
- «Το 2100 η Ελλάδα θα έχει λιγότερο πληθυσμό από ό,τι το 1950»
- Π.Σ Τυμπακίου: Αγιασμός για το τμήμα παραδοσιακών χορών
- Κασσελάκης: Τα αποτελέσματα είναι 56,32% – 43,68% – Πόσους συνέδρους λέει πως εξέλεξε
- Kαιρός: Πραμένουν οι βοριάδες για τις επόμενες μέρες-Πότε αλλάζει το σκηνικό
- ΗΠΑ- Προεδρικές εκλογές: Πότε θα μάθουμε τον νικητή