Πάσχα: Πως θα γιορτάσουμε μετά την άρση των μέτρων
Με μάσκες και self test θα περάσουμε τις γιορτές του Πάσχα, ώστε να είμαστε προστατευμένοι, όπου υπάρχει συγχρωτισμός, ιδιαίτερα τις ημέρες των γιορτών, τόνισαν οι ειδικοί κατά την ενημέρωση της Παρασκευής για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα όπως και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου μίλησαν για βελτίωση της πανδημίας, ωστόσο εξήγησαν πως τα μέτρα προστασίας για τις γιορτές του Πάσχα είναι απαραίτητα.
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε η κυρία Παπαευαγγέλου, στην εκκλησία θα πάμε με μάσκα. Την ίδια ώρα συνέστησε ένα self test πριν δούμε τους οικείους μας. Στο ίδιο μήκος κύματος και η κυρία Γκάγκα τόνισε πως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να χρησιμοποιούμε μάσκες όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
«Προχωράμε σε νέα φάση με προσωπική εκτίμηση του κινδύνου πρέπει να ξέρουμε που πρέπει να φοράμε μάσκα, δεν υπάρχει λόγος για οριζόντια μέτρα», είπε η κυρία Παπαευαγγέλου στη συνέχεια, τονίζοντας ότι μάσκα θα πρέπει να φοράμε όπου υπάρχει συνωστισμός όπως επίσης σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, πλοία, νοσοκομεία και σχολεία.
Για την επιδημιολογική εικόνα
Σημαντική ύφεση παρουσιάζει η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, η οποία είπε ότι μειώθηκε κατά 32% ο αριθμός των κρουσμάτων σε μία εβδομάδα. Ο δείκτης Rt, όπως τόνισε, βρίσκεται στο 0,85, σημαντικά κάτω από την μονάδα, ένδειξη του περιορισμού της πανδημίας στην Ελλάδα. «Η διάρκεια της έξαρσης που προκάλεσε η O2 ήταν βραχεία όπως είχαμε προβλέψει» τόνισε η κυρία Παπαευαγγέλου, και αναφερόμενη στις επαναλοιμώξεις, είπε ότι είναι ιδιαίτερα συχνές, καθώς όπως εξήγησε 1.000 από τα νέα κρούσματα κάθε μέρα αφορούν επαναλοίμωξη.
Η βελτίωση του επιδημιολογικού φορτίου στη χώρα φαίνεται και από την μείωση των ενεργών κρουσμάτων, τα οποία έχουν περιοριστεί στις 114.000 σε όλη την επικράτεια. Ωστόσο, συνεχίζουν να καταγράφουν αύξηση τα κρούσματα στους άνω των 65 ετών, με την διάμεση ηλικία των κρουσμάτων να κυμαίνεται στα 43 έτη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κόσμος|15.04.2022 18:57
Bλαντιμίρ Πούτιν: Αυτό είναι το εισόδημα του Ρώσου προέδρου που ανακοίνωσε το Κρεμλίνο
Ελλάδα|15.04.2022 18:51
«Να ψάξετε τον κύριο Δασκαλάκη, πού μένει, και θα βρείτε την αιτία που πέθανε η Τζωρτζίνα» - Το ανώνυμο τηλεφώνημα και η αντίδραση της Πισπιρίγκου
Ελλάδα|15.04.2022 18:50
«Της νιότης το φως»: Κάνεις κι εσύ το πιο συνηθισμένο λάθος στην Ελλάδα που βγάζει απ’ τα ρούχα του τον Μπαμπινιώτη;
Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο μειώθηκαν κατά 12% ενώ οι νοσηλευόμενοι από covid σε όλη τη χώρα είναι 3.000. Αξίζει να σημειωθεί ότι 3 στους 4 νοσηλευόμενους είναι άνω των 65 ετών.
Όπως είπε η κυρία Παπαευγγέλου, είναι αργή η αποκλιμάκωση των νέων διασωληνώσεων και νοσηλευομένων σε ΜΕΘ. Το 50% των απλών κλινών για covid είναι κατειλημμένες και το 80% των κλινών ΜΕΘ covid είναι επίσης κατειλημμένες, παρότι έχουν μειωθεί οι διαθέσιμες. Ο αριθμός θανάτων δεν έχει μειωθεί, με σημαντικό ποσοστό των θανάτων να αφορά σε άτομα με σοβαρό υποκείμενο νόσημα, ή σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας με πολλά υποκείμενα νοσήματα, που ενώ νοσηλεύονται για αυτά τα νοσήματα στο νοσοκομείο, μολύνονται με covid και χάνουν τη ζωή τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά «χάνονται με covid αλλά όχι από covid».
Σύμφωνα με τελευταία μελέτη από το Ισραήλ, φαίνεται ότι η χορήγηση τέταρτης δόσης του εμβολίου, όπως είπε η κυρία Παπαευαγγέλου, προστατεύει κατά 68% από νοσηλεία και κατά 74% από θάνατο.
«Ο ιός εξακολουθεί να απειλεί, ιδίως τη ζωή των ανεμβολίαστων και δεν έχει γίνει ακόμη κοινό κρυολόγημα», ανέφερε η καθηγήτρια κατά την αποψινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας ότι ο καθένας θα πρέπει να μάθει να συνυπάρχει με τον ιό, καθώς αυτός θα είναι ακόμη μαζί μας για καιρό. Θα περάσουμε το τρίτο Πάσχα από την έναρξη της πανδημίας, αλλά με μία κοινωνία που έχει εμβολιαστεί. Όμως θα πρέπει να πάμε στις εκκλησίες φορώντας τη μάσκα μας, να προτιμήσουμε τον εορτασμό του Πάσχα και την συνάθροιση σε ανοιχτούς χώρους και να κάνουμε self test όταν πρόκειται να συναντήσουμε ηλικιωμένα άτομα ή έχουν υποκείμενα νοσήματα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι είναι αυτονόητο ότι η μάσκα θα παραμείνει σε χώρους συγχρωτισμού όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι υγειονομικές δομές και τα σχολεία, τονίζοντας πως «δεν είπαμε να βγάλουμε τη μάσκα, αίρεται η υποχρεωτικότητα της χρήσης».
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις