Παρέμβαση Δ. Βρύσαλη στη σύσκεψη για το παρόν και το μέλλον της ψυχικής υγείας παιδιών στην Κρήτη

Η σύσκεψη που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του σωματείου ΠΑΓΝΗ αποτελεί ένα σταθμό στον πολύχρονο αγώνα που δίνει το σωματείο μας οι μαχόμενοι υγειονομικοί για την πρόληψη, την στελέχωση, την ασφαλή λειτουργία τόσο της Παιδοψυχιατρικής κλινικής στο ΠΑΓΝΗ όσο και του ιατροπαιδαγωγικού κέντρου, υπογράμμισε αρχικά ο Δημήτρης Βρύσαλης.
Ο Πρόεδρος του Σωματείου του ΠΑΓΝΗ, Δημήτρης Βρύσαλης αναφέρει χαρακτηριστικά για την σύσκεψη:
"Σήμερα δεν πραγματοποιούμε τη σύσκεψη για να ξυπνήσουμε τις κοινωνικές ευαισθησίες που έχουμε όλοι μας αλλά να μεγαλώσουμε τα κοινωνικά αντανακλαστικά, τις διεκδικήσεις και τον αγώνα.
Θέλουμε να μην συνηθίσει ο λαός μας στη λογική που επιδιώκει η κυβέρνηση άσπρη ποδιά να είναι και ας είναι ότι να είναι
Θέλουμε να μεγαλώσουμε τις απαιτήσεις του καθενός και της καθεμιάς από μας,
να μην μάθουμε να αποδεχόμαστε αυτή την απαράδεκτη κατάσταση ως κανονικότητα. Να μη συνηθίσουμε στη λογική που καλλιεργούν όλες οι κυβερνήσεις ως τώρα και αποτελεί και γραμμή της ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η ψυχική υγεία, ακόμα και όταν μιλάμε για παιδιά και έφηβους είναι ατομική ευθύνη.
Να μην αποδεχτούμε ότι υπηρεσίες υγειας θα αποτελούν ένα διάσπαρτο, ασύνδετο δίκτυο δομών και υπηρεσιών με ημερομηνία λήξης, που βασίζονται σε χορηγίες και παρεμβάσεις ΜΚΟ και επιχειρηματιών, φυσικά με το αζημίωτο.
Να μην αποδεχτούμε ότι η όποια ευθύνη κράτους θα περιορίζεται στα διάφορα προγράμματα από δήμους καιπεριφέρειες με εντελώς αποσπασματικό χαρακτήρα,χωρίς κανένα κεντρικό η περιφερειακό σχεδιασμό που παίρνει υπ όψιν όχι τις δημοσιονομικές δυνατότητες αλλά τις ανάγκες του πληθυσμού.
Να μην αποδεχτούμε την κανονικότητα που επιχειρείται με την «ψυχιατρική μεταρρύθμιση» που εισηγείται εδώ και χρόνια η ΕΕ και υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση μέχρι κεραίας.
Αξίζουμε περισσότερα, μπορούμε σαν κοινωνία να προσφέρουμε περισσότερα, το επιτρέπει η πρόοδος της τεχνολογίας, της επιστήμης, το επιβάλλουν οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες μας.
Τα παιδιά είναι το μέλλον μας, η κοινωνία του “αύριο”. Και αυτή την κοινωνία, το κράτος με τις πολιτικές του κόστους – οφέλους, και της συστηματικής ιδιωτικοποίησης, την πετούν… στον Καιάδα!
Τι δείχνουν οι έρευνες:
Ερευνα του ΠΟΥ δείχνει ότι 1 στους 7 εφήβους στην ΕΕ αντιμετωπίζει κάποια ψυχική διαταραχή, με σημαντικό ποσοστό αυτών να βιώνει σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας.
Οι διαταραχές αυτές περιλαμβάνουν καταστάσεις όπως οι αυτοτραυματιστικές συμπεριφορές, η κατάθλιψη και το άγχος, οι οποίες κατατάσσονται ανάμεσα στα κυριότερα και πιο ανησυχητικά προβλήματα για τα άτομα ηλικίας 10 έως 24 ετών, ενώ η αυτοκτονία αποτελεί την τέταρτη κυριότερη αιτία θανάτου στους νέους ηλικίας 15 έως 29 ετών.
Στην Ελλάδα, περίπου το 25% των νέων ηλικίας 15 – 29 ετών αντιμετωπίζουν κάποια ψυχική διαταραχή. Η αυτοκτονία αποτελεί την 6η κύρια αιτία θανάτου για τα παιδιά και τους εφήβους ηλικίας 10 – 14 και 15 – 19 ετών, καταδεικνύοντας τη σοβαρότητα των ψυχικών προβλημάτων και τις επικίνδυνες συνέπειες που μπορεί να έχουν στην ψυχική και σωματική υγεία των νέων.
Η Κρήτη μάλιστα βρίσκεται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά ως προς τοναριθμό των αυτοκτονιών κάνοντας επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο νησί.
Στην αυξητική τάση εκδήλωσης ψυχικών διαταραχών που δεν ανιχνεύθηκαν και δεν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο κοινωνικοί και οικονομικοί παράγοντες, όπως η ανεργία, η φτώχεια, η εντατικοποίηση της εργασίας, η εργασιακή ανασφάλεια, η εργοδοτική τρομοκρατία, η ανασφάλεια σε σχέση με την ικανοποίηση αναγκών Παιδείας, Υγείας, στέγης κ.λπ.
Όπως αναφέρουμε και στο κάλεσμα μας, το έγκλημα αυτό που συντελείται ενάντια στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων έχει ιστορία: Πέντε χρόνια πριν υπήρχε στο ΕΣΥ ένας παιδοψυχίατρος στα Χανιά, 2 στην αντίστοιχη δομή του Ηρακλείου, 3 στο ΠΑΓΝΗ και η κλινική του ήταν ανοιχτή. Τώρα, 5 χρόνια αργότερα, δεν υπάρχει κανένας παιδοψυχίατρος σε ολο το νομό Χανίων, υπάρχει μια μοναδική παιδοψυχίατρος για όλη τη δυτική Κρήτη που βρίσκεται στο Ρέθυμνο, και ένας μόνο παιδοψυχίατρος στο ΠΑΓΝΗ. στηνΠαιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ
Τα κενά επιχειρήθηκαν να μπαλωθούν με μετακινήσεις παιδοψυχίατρων από την Αθηνα πέρυσι, με πιέσεις στιςπαιδοψυχιάτρους του ιατροπαιδαγωγικου να κάνουν εφημερίες στην κλινική, και το βάπτισμα γιατρών άλλων ειδικοτήτων όπως γενικών γιατρών και ψυχιάτρων ενηλίκων σε παιδοψυχίατρους για να καλυφθεί το πρόβλημα.
Τα μπαλώματα αυτά εκπορεύονται αποκλειστικά από την πολιτική «κόστους – οφέλους» και είναι κομμάτι της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» και της πολιτικής της ΕΕ, την οποία έχουν υπηρετήσει πιστά όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, βάζοντας η καθεμιά το λιθαράκι της στην υποστελέχωση και στην υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών Ψυχικής Υγείας, Κύριος στόχος της πολιτικής αυτής είναι το πετσόκομμα των κρατικών δαπανών για την Ψυχική Υγεία και η ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα μέσα από την εκμετάλλευση του ψυχικού πόνου.
Αυτή τη στιγμή στο Ηράκλειο δεν υπάρχει παιδοψυχίατρος στο ιατροπαιδαγωγικο με τα αιτήματα των οικογενειών να αυξάνονται συνεχώς ,με ότι αυτό σημαίνει Χαρακτηριστικά στο αντίστοιχο ιατροπαιδαγωγικο κέντρο του Ρέθυμνου ένα νέο αίτημα, ενός παιδιού που δεν έχει εξεταστεί , έχει περίπου 17 μήνες αναμονή. Οπότε καταλαβαίνετε οι γονείς αναγκάζονται είτε από το υστέρημά τους να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, που κι εκεί υπάρχουν ελλείψεις και η αναμονή είναι σημαντική, είτε να είναι θεατές στην επιδείνωση του προβλήματος του παιδιού τους και να μην μπορούν να κάνουν τίποτα
Αυτή είναι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση που έχει γίνει αυτά τα χρόνια στο νησί μας. Μάλιστα στο τέλος του προηγούμενου μήνα, με τη δικαιολογία της μεταφοράς των ψυχιατρικών και παιδοψυχιατρικών κλινικών στην ΥΠΕ, απολύθηκε ο πρώτος παρατασιακός ειδικευόμενος ψυχίατρος γιατί δήθεν περίσσευε. Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση εξανίσταται ότι ψάχνει να βρει γιατρούς να στελεχώσουν τα νοσοκομεία και φταίνε οι γιατροί που δεν δείχνουν ενδιαφέρον, την ίδια στιγμή που ισχυρίζεται ότι η ενίσχυση της ψυχικής υγείας αποτελεί προτεραιότητα.
Η τελευταία «μεταρρύθμιση» που στη χώρα μας είχε κορυφαία έκφραση στον σχετικό νόμο που ψήφισε πέρυσι η κυβέρνηση, και όπως αποδεικνύεται και παρακάτω βάζει τη «σφραγίδα» της στην περαιτέρω υποβάθμιση της ψυχικής υγείας, αφού την εγκλωβίζει ακόμα πιο επιθετικά στο εγκληματικό ζύγι του «κόστους – οφέλους».
Το σμπαράλιασμα των δομών Ψυχικής Υγείας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου επιβεβαιώνει η ίδια η πραγματικότητα έτσι όπως διαμορφώνεται σε αυτές.
Στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δαφνί, που πλέον με τον νόμο μετατρέπεται σε «Πολυδύναμη Νοσηλευτική Μονάδα Ψυχικής Υγείας», για 31 ασθενείς αναλογούν 2 νοσηλευτές σε κάθε βάρδια, καθώς το προσωπικό παραμένει ελάχιστο, με το 46% των οργανικών θέσεων να είναι κενές.
Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (πλέον «Πολυδύναμη Νοσηλευτική μονάδα του ΠΕΔΥΨΥ»), όπου η τραγική υποστελέχωση οδηγεί σε μπαλώματα, αφού η μετακίνηση των ελάχιστων εργαζομένων για μερική απασχόληση σε κάποια τμήματα έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται τεράστια κενά και «τρύπες» σε άλλους χώρους, όπως το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Κεντρικού Τομέα Θεσσαλονίκης, που ουσιαστικά έχει μείνει χωρίς εργοθεραπευτή.
Η Παιδοψυχιατρική Υπηρεσία του ΚΨΥ Κεντρικού Τομέα εδώ και έναν χρόνο είναι υποστελεχωμένη, καθώς λειτουργεί με μία μόνο παιδοψυχίατρο και χωρίς παιδοψυχολόγο.
Αγαπητοί φίλοι
Η υγεία αποτελεί ζήτημα που δεν αφορά μόνο τους υγειονομικούς, αλλά όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους. Τις συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής στην υγεία τις βιώνουμε όλοι μαζί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία αλλά και οι ασθενείς μας. Άρα όλοι μαζί πρέπει και μπορούμε να αντιπαλέψουμε την πολιτική της όπως κάναμε όλα αυτά τα χρόνια με τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε όλους τους νομούς σε όλη την Κρήτη
Έτσι και τώρα μπορούμε από κοινού να αποφασίσουμε κοινές αγωνιστικές δράσεις όπως παραστάσεις διαμαρτυρίας ,συλλογή υπογραφών ,ανοιχτή επιστολή των φορέων κλπ Το πρώτο ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 1 ΤΟΥ ΜΑΪ́ΟΥ."
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις