Ως μία συνηθισμένη και κοινή ίωση, η οποία στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι αυτοιώμενη ή αντιμετωπίζεται με αντιπυρετικά, σε περίπτωση που ο ασθενής ανεβάσει πυρετό, χαρακτηρίζει τον παρβοϊό η πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος, Όλγα Τζέτζη.
Όπως αναφέρει στο ethnos.gr, ο παρβοϊός, γνωστός και ως λοιμώδες ερύθημα ή 5η Νόσος, είναι μεταδοτικός μέσω της αναπνευστικής οδού. Συνήθως προσβάλλει παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας και στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων ξεκινάει με συμπτώματα κοινού κρυολογήματος.
«Είναι συνηθισμένος ιός και τις τελευταίες δύο-τρεις εβδομάδες αντιμετωπίσαμε πολλά κρούσματά του στα ιατρεία μας. Εξαιτίας της κλινικής του εικόνας δεν μπορεί να διαφύγει εύκολα από την προσοχή των παιδιάτρων. Η διάγνωσή του είναι εύκολη, αφού προκαλεί ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα, ένα κοκκίνισμα στο πρόσωπο του ασθενούς, το οποίο μοιάζει με σημάδι από χαστούκι. Μπορεί να προκαλέσει πυρετό και ρινόρροια ως πρόδρομα συμπτώματα αλλά μπορεί ο ασθενής να μην παρουσιάσει κανένα σύμπτωμα. Οι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί στο 20% των περιπτώσεων. Σε πολλές περιπτώσεις το εξάνθημα μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα σημεία του σώματος του ασθενούς. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, υπάρχει ο κίνδυνος να το μπερδέψουμε με κάποιο αλλεργικό εξάνθημα», αναφέρει η κ. Τζέτζη.
Επιπλοκές με πολύ σοβαρή τη μυοκαρδίτιδα
Κατά την πρόεδρο της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Βορείου Ελλάδος, υπάρχει περίπτωση ο παρβοϊός να παρουσιάσει κάποια επιπλοκή, αν και δεν πρόκειται για σύνηθες φαινόμενο. Μία από τις σοβαρές επιπλοκές του, η οποία, ωστόσο, συναντάται σε μικρό ποσοστό, είναι η μυοκαρδίτιδα.
«Η μυοκαρδίτιδα είναι μία φλεγμονή του μυοκαρδίου και η εργαστηριακή διάγνωσή της είναι η αυξημένη τιμή της τροπονίνης. Η εξέταση για τον έλεγχό της τελευταίας δεν πρέπει να γίνεται χωρίς να έχουν παρουσιαστεί συμπτώματα. Η μυοκαρδίτιδα αποτελεί μία επιπλοκή του παρβοϊού, ωστόσο, συναντάται σε μικρό ποσοστό. Σε κάθε περίπτωση η σκέτη λοίμωξη από παρβοϊό αποτελεί μία εντελώς διαφορετική περίπτωση από τη μυοκαρδίτιδα. Ύποπτα συμπτώματα για μυοκαρδίτιδα μπορούν να αναγνωριστούν κατά τις πρώτες μία-δύο εβδομάδες μετά τη λοίμωξη. Σε κάθε περίπτωση ο γονιός θα πρέπει να οδηγήσει το παιδί στον παιδίατρο και αυτός να προχωρήσει στην αναγκαία διερεύνηση», τονίζει η πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.
Κατά την ίδια, ύποπτα συμπτώματα για μυοκαρδίτιδα, τα οποία πρέπει να διερευνηθούν, είναι, αν το παιδί δεν έχει αποκτήσει τα επίπεδα της ενεργητικότητας και της αντοχής που είχε πριν από τη λοίμωξη, αν κουράζεται εύκολα, αν παραπονεθεί για θωρακικό πόνο και αν παρουσιάσει ταχυκαρδία ή γρήγορη και κοντή ανάσα, παρ’ όλο που βρίσκεται σε ηρεμία. Σε περίπτωση που ο παιδίατρος επιβεβαιώσει τις υποψίες του για μυοικαρδίτιδα, θα πρέπει το παιδί να εξεταστεί από παιδοκαρδιολόγο.
Τέλος, η κ. Τζέτζη αναφέρει ότι άλλες σοβαρές επιπλοκές της λοίμωξης από παρβοϊό είναι διαταραχές στο αίμα στα παιδιά και αρθρίτιδα στους ενήλικες. Σημειώνει ότι η λοίμωξη μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη για τις έγκυες γυναίκες.
Δείτε επίσης
- Επικίνδυνη έξαρση της γρίπης: Τα υπέρ και τα κατά του εμβολιασμού τώρα
- ΕΟΔΥ: Σε έξαρση η γρίπη – 24 σοβαρά κρούσματα, τρεις θάνατοι σε μία εβδομάδα
- Έντερο: Πώς “καταπολεμά” τις λοιμώξεις;
- Λαχανικά, μπαχαρικά και βραστά: Συμβουλές ειδικών τους για μια καλή διατροφή τον χειμώνα
- “Αυτή την στιγμή κινδυνεύουμε περισσότερο από την γρίπη κι όχι από τον HMPV”