Παράταση για τη ρύθμιση 72 δόσεων

  24 December, 2021 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Παράταση για τη ρύθμιση 72 δόσεων

Παράταση για την υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών 72 δόσεων για τα χρέη του κορονοϊού, έδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, η νέα προθεσμία λήγει στις 26 Ιανουαρίου του 2022.

 Υπενθυμίζεται ότι πριν την παράταση, η προθεσμία έληγε στις 31 Δεκεμβρίου του 2021. Το μέτρο αφορά συνολικά περίπου 830.000 δικαιούχους ρύθμισης οφειλών με ευνοϊκούς όρους.

Η ρύθμιση των 72 δόσεων

Οι βασικές αρχές της ρύθμισης των κορονοχρεών είναι:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Lifestyle|24.12.2021 11:22 
Μαργαρίτα Θεοδωράκη: «Ο πατέρας μου σάπιζε πάνω σε ένα κρεβάτι, ήταν βασανιστήριο»
Πολιτική|24.12.2021 11:13 
Στην πόρτα της εξόδου από το ΕΣΥ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί μετά τις 31 Μαρτίου - Τι είπε ο Πλεύρης

Εντάσσονται οφειλές ασφαλιστικών εισφορών περιόδων απασχόλησης Φεβρουάριου 2020 έως Ιουνίου 2021, απαιτητών από 1ης.3.2020 έως 31.7.2021
Εντάσσονται αυτοπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργοδότες, που επλήγησαν λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19, είχαν δηλαδή συμπεριληφθεί οποτεδήποτε στις λίστες ΚΑΔ του υπουργείου Οικονομικών (φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες και νομικά πρόσωπα που έχουν οποτεδήποτε χαρακτηρισθεί πληγέντες από την πανδημία).
Δίνεται η δυνατότητα μετάπτωσης από τις 12 στις 72 δόσεις, των οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας, και αφορούν στις περιόδους απασχόλησης από Φεβρουάριο του 2020 έως και Ιούνιο του 2021.
Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) ή μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής εξυπηρέτησης πολιτών στον ιστότοπο του e-Ε.Φ.Κ.Α. Για οφειλέτες που τυχόν εξαιρούνται από τη πιστοποίηση στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. η αίτηση θα μπορεί να υποβάλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο. κλείνοντας ένα ηλεκτρονικό ραντεβού μέσα από τον ιστότοπο του e-Ε.Φ.Κ.Α.
Οι οφειλές ρυθμίζονται σε 36 άτοκες δόσεις ή σε 72 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% ετησίως υπολογιζόμενο.
Η υπαγωγή του οφειλέτη στη ρύθμιση συντελείται με την καταβολή της πρώτης δόσης. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι τις 31 Ιανουάριου 2022. Οι επόμενες δόσεις της ρύθμισης καταβάλλονται έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε επόμενου μήνα καταβολής της πρώτης δόσης.
Το ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης της ρύθμισης είναι 50 ευρώ.
Ο οφειλέτης μπορεί να επιλέξει, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου των ρυθμισμένων οφειλών, χωρίς την επιβάρυνση επιτοκίου.
Η ρύθμιση χάνεται εάν ο οφειλέτης δεν καταβάλει ποσό 2 δόσεων
Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης, εφόσον τηρούνται οι όροι χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος.

 Εφόσον οι ασφαλισμένοι χάσουν την ρύθμιση:

Αναβιώνει ως άμεσα απαιτητό το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής και των προηγούμενων τόκων, πρόσθετων τελών και προσαυξήσεων.

 

  24 December, 2021 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ