Παρακολουθούμε τις μεταλλάξεις του κοροναϊού – Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τα εμβόλια
Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος σχετικά με το νέο στέλεχος του κοροναϊού στην Αγγλία και τα εμβόλια.
Σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο Ηλίας Μόσιαλος αναφέρει ότι «ο Βρετανός Πρωθυπουργός σε χτεσινό διάγγελμά του ανακοίνωσε περιορισμούς επιπέδου 4 για το Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία και δεν απάντησε στην ερώτηση αν τα μέτρα αυτά μπορεί να παραταθούν μέχρι και το Μάρτιο. Πολύ συνοπτικά, μπορούμε να πούμε πως η οδηγία είναι να μείνουν όλοι στο σπίτι».
Συνεχίζοντας εξηγεί πως με τους νέους περιορισμούς στην Αγγλία κανείς δεν μπαίνει ή δεν φεύγει από τη ζώνη 4 προς άλλες περιοχές. Κλείνουν γυμναστήρια και χώροι διασκέδασης και σχεδόν όλα τα καταστήματα. Επιτρέπονται συναντήσεις με μέλη άλλης οικογένειας μόνο σε εξωτερικούς χώρους, και θα δουλεύουν από το σπίτι όλοι πλην αυτών που εργάζονται σε συγκεκριμένους κλάδους (όπως βιομηχανίες και κατασκευαστικές εταιρίες).
Όπως εξηγεί αυτό συμβαίνει διότι σύμφωνα με τη βρετανική αρχή δημόσιας υγείας, στο Ηνωμένο Βασίλειο και κυρίως στη Νότια Αγγλία έχει εντοπιστεί ένα νέο στέλεχος του κοροναϊού από τον Αύγουστο- Σεπτέμβριο, με περισσότερες από 1.100 περιπτώσεις έως τις 13 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τον καθηγητή είναι πολύ νωρίς ακόμη δεν γνωρίζουμε αν έχει αλλάξει η συμπεριφορά του ιού. «Είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθείται πολύπλευρα, ώστε να κατανοήσουμε την εμφάνιση και τη διασπορά, και την επιρροή στη συμπεριφορά του ιού. Δεν σημαίνει δηλαδή πως ο ιός θα γίνει απαραίτητα πιο μεταδοτικός ή πιο μολυσματικός ή πιο επικίνδυνος. Οι ιοί αλλάζουν», αναφέρει και καταλήγει:
«Υπάρχουν ήδη διάφορα στελέχη του ιού που κυκλοφορούν χωρίς όμως πραγματική συνέπεια. Δεν γνωρίζουμε όλες τις πιθανές αλλαγές αλλά τις παρακολουθούμε κατά το δυνατόν πιο στενά. Και ο λόγος που δεν το γνωρίζουμε είναι γιατί δεν γίνεται ανάλυση της γενετικής αλληλουχίας, στο γενετικό υλικό του ιού που φέρει κάθε φορέας που έχει κολλήσει. Είναι λοιπόν σημαντικό να μελετηθούν οι αλλαγές, για να διαπιστωθεί πειραματικά και να επιβεβαιωθεί κλινικά το αν επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς του ιού.
Το νέο στέλεχος του ιού έχει πολλαπλές αλλαγές: είναι σημαντικό να διαπιστωθεί πειραματικά και να επιβεβαιωθεί κλινικά το αν επηρεάζουν τον τρόπο συμπεριφοράς του ιού, όπως λένε οι ερευνητές του Covid-19 Genomics UK (Cog-UK) που εντόπισαν και παρακολουθούν το νέο στέλεχος. Δεν γνωρίζουμε εάν έχει κυκλοφορήσει και εκτός Αγγλίας.
Όπως βλέπετε στο συνημμένο αρχείο οι ερευνητές του Cog-UK θεωρούν όμως πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τη χρήση των εμβολίων. Εάν ο ιός μεταλλαχθεί σε πιο ανθεκτική μορφή, τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν για να είναι εκ νέου αποτελεσματικά. Όπως γίνεται κάθε χρόνο με το εμβόλιο της γρίπης».
Καμία από τις μέχρι τώρα μεταλλάξεις του κοροναϊού δεν επηρεάζει τα εμβόλια
Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η είδηση για τη μετάλλαξη στελέχους του κοροναϊού, με τους επιστήμονες να είναι έντονα προβληματισμένοι και να προσπαθούν ήδη να αναλύσουν τα νέα δεδομένα.
Το «νέο στέλεχος» του κοροναϊού θεωρείται ότι εντοπίστηκε πρώτα στη Βρετανία. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δεν αυξάνει την επικινδυνότητα, αλλά τη μεταδοτικότητα της νόσου. Η Ολλανδία και η Ιταλία έχουν ήδη απαγορεύσει τις πτήσεις από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο
Σύψας: Καμία από τις μέχρι τώρα μεταλλάξεις του κοροναϊού δεν επηρεάζει τα εμβόλια
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Σύψας εμφανίστηκε καθησυχαστικός πάντως.
Συγκεκριμένα, εξήγησε: «Αν ο κοροναϊός αλλάξει το γενετικό του υλικό, σημαίνει ότι αλλάζει η σύσταση της πρωτεΐνης ακίδα, που έχει στην επιφάνειά του. Και αυτό μας ανησυχεί, ότι δηλαδή αν αλλάξει η σύνθεση της πρωτεΐνης το εμβόλιο ενδεχομένως να μην λειτουργήσει. Ωστόσο, από τις μέχρι τώρα μεταλλάξεις, καμία δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Στο μέλλον εάν όντως υπάρξει κάποια σοβαρή μετάλλαξη τότε μπορούμε να αλλάξουμε τη σύσταση του εμβολίου. Προς το παρόν όμως τα εμβόλια λειτουργούν και είναι πάνω από 95% αποτελεσματικά».
Όπως επισήμανε στο protothema.gr ο κ. Σύψας, οι ιολόγοι παρακολουθούν συνέχεια τις όποιες μεταλλάξεις του κοροναϊού. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι πιο θανατηφόρος, και αν χρειαστεί θα γίνουν αλλαγές και στη σύσταση των εμβολίων, «αλλά αυτό μπορεί να μην γίνει και ποτέ» όπως χαρακτηριστικά επισήμανε.
Πιστόλας: Περιμένουμε με αγωνία το εμβόλιο και ήρθε
Από την πλευρά του, ο διευθυντής της νοσηλευτικής υπηρεσίας του νοσοκομείου Ευαγγελισμός κ. Δημήτρης Πιστόλας ο οποίος θα είναι από τους πρώτους 50 που θα εμβολιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα σχετικά με το εμβόλιο και την μετάλλαξη του κοροναϊού:
«Το εμβόλιο είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή για να μη θρηνήσουμε άλλα άτομα. Έχω ακούσει για τη μετάλλαξη του κοροναϊού και ενημερώθηκα από λοιμωξιολόγους οι οποίοι υποστηρίζουν και μου είπαν ότι το εμβόλιο το οποίο έχουμε μας καλύπτει και σε αυτή τη μετάλλαξη. Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και ευχόμαστε να έχουν δίκιο και να πάνε όλα καλά».
Ο κ. Πιστόλας θα εμβολιαστεί την ερχόμενη Κυριακή 27 Δεκεμβρίου σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Αρχικά θα είναι 5 νοσοκομεία της Αττικής, στα οποία θα εμβολιαστούν από 50 άτομα σε κάθε νοσοκομείο.
«Όλοι περιμέναμε με αγωνία το εμβόλιο και το εμβόλιο ήρθε. Είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθούμε. Πρέπει οι περισσότεροι να εμβολιαστούμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα ώστε να αποκτήσει ο λαός ανοσία και να γλιτώσουμε από την πανδημία. Είμαι Διευθυντής Νοσηλευτικής Υπηρεσίας στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός , άρα από τη θέση που κατέχω πρέπει και θέλω να δείξω το καλό παράδειγμα σε όλους. Είναι το μοναδικό όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή , το εμβόλιο για να μη θρηνήσουμε άλλα άτομα» τονίζει.
Δείτε επίσης
- Υγεία: Πρόκήρυξη θέσεων για τα Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα
- Λίγο ελαιόλαδο την ημέρα “διώχνει” την άνοια
- Η πολύωρη καθιστική ζωή μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς
- Υγεία: Αυτή η εκδοχή της μεσογειακής διατροφής υπόσχεται «θαύματα»
- Εντυπωσιακό: Δεν έχει μνήμη μόνο ο εγκέφαλος αλλά και το σώμα - Τι έδειξε μελέτη
Σχετικά άρθρα
- ΠΟΥ: Προτεραιότητα εμβολιασμού σε άλλες ασθένειες μετά τον κορονοϊό
- Έρευνα: To πρώτο crash test τεσσάρων εμβολίων-
- Mέτρα: Το έκτακτο σχέδιο για το καλοκαίρι-Απο Σεπτέμβρη εμβόλια και νέο πλάνο
- Μπουρλά: Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια αναμένουμε εμβόλια για τον καρκίνο
- Κορονοϊός-Εμβόλια: Η λίστα του ΕΟΦ με τις παρενέργειες