Παπαδόπουλος: Παρακολουθούμε την σεισμική ακολουθία στην Κρήτη

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν οι σεισμολόγοι την εξέλιξη του φαινομένου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σφακίων και Παλαιόχωρας, μετά και την σεισμική ακολουθία το απόγευμα του Σαββάτου.
Μιλώντας στο Parakritika.gr ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι η περιοχή που περικλείεται στο τρίγωνο μεταξύ Γαύδου, Σφακίων και Παλαιόχωρας είχε ενεργοποιηθεί στα τέλη Νοεμβρίου, δίνοντας δονήσεις μέχρι και τις 4 Δεκεμβρίου. Έκτοτε, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος… «ησύχασε», μέχρι και την Παρασκευή με τον σεισμό των 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.
Μετά από αυτή την δόνηση σημειώθηκαν πάνω από 30, με αποκορύφωμα τον σεισμό το απόγευμα του Σαββάτου, μεγέθους επίσης 4,5. Είναι μία περιοχή γνωστή για την σεισμικότητά της που έχει δώσει στο παρελθόν ακόμη και σεισμό μεγέθους 7 Ρίχτερ, αλλά με επίκεντρο ανατολικά της Γαύδου. Εκεί συγκρούονται η αφρικανική με την ευρασιατική πλάκα, αυτό είναι γνωστό”, επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.
Σε ερώτηση για την εύλογη ανησυχία που έχει δημιουργηθεί στους κατοίκους, ειδικά στα νότια των Χανίων, βλέποντας σεισμούς περίπου της ίδιας τάξης μεγέθους να συμβαίνουν μέσα σε ένα 24ωρο, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως… «Δεν χρειάζεται πανικός σε καμία των περιπτώσεων. Παρακολουθούμε το φαινόμενο, αλλά δεν μπορούμε να έχουμε ακόμη εικόνα για το αν πρόκεται για προσεισμική ακολουθία. Η φύση είναι αυτή που μας δίνει τα κριτήρια για να καταλήξουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Και αυτή τη στιγμή το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.
Δείτε επίσης
- Ρεκόρ στη δωρεά οργάνων στην Ελλάδα: 7.000 εγγραφές στο Μητρώο μέσα σε μια εβδομάδα
- Χοιρινή μπριζόλα λαιμού στο τηγάνι της Αργυρώς
- Ενοίκια: Τι αλλάζει στα μισθωτήρια από το 2026
- Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί: Ποιοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με «πέναλτι» 2 ετών
- Νέο εργασιακό νομοσχέδιο: Σε 24ωρη παναττική απεργία τα ναυτεργατικά σωματεία την Τρίτη
Σχετικά άρθρα
- Περιοχές NATURA 2000: εγκρίθηκαν οι μελέτες- μεγάλη κάλυψη της Μεσαράς
- Κρήτη: στην πρώτη πεντάδα στη μη χρήση κράνους ανάμεσα στις Περιφέρειες της χώρας
- Οργανωμένο: Έφερναν χιλιάδες σφαίρες από την Αλβανία στην Κρήτη μέσα σε ειδική κρύπτη
- Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς σήμερα Κυριακή σε όλη την Κρήτη- πού απαγορεύεται ακόμα και η διέλευση
- Κρήτη: Αύξηση στα περιστατικά βίας κατά παιδιών-γυναικών το πρώτο τρίμηνο του 2025