Πάνω από είκοσι χωριά συμμετείχαν στην «Γευσιγνωσία» του Αμπελούζου!
Από τον Άγιο Ιωάννη Φαιστού και το Καμηλάρι, μέχρι τις Στέρνες και τον Άγιο Θωμά, είκοσι και πλέον χωριά συμμετείχαν στην 5η γευσιγνωσία που πραγματοποιήθηκε στον Αμπελούζο. Αναλυτική αναφορά στην εκδήλωση, κάνει το Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς με δελτίο τύπου του στο οποίο αναφέρει:
«Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 16 Αυγούστου η 5η γευσιγνωσία στην τοποθεσία Πλατάνια (ένας πραγματικά επίγειος παράδεισος) του χωριού Αμπελούζου που φιλοξένησε ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού.
Είναι άξιοι συγχαρητηρίων ο αναφερόμενος Σύλλογος και όλοι οι εμπλεκόμενοι σύλλογοι που συμμετείχαν καθώς επίσης και οι παράγοντες που βοήθησαν για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.
Το γεγονός αυτό μας αποκαλύπτει τη δημιουργική δυναμική των ανθρώπων και την αξία της εθελοντικής προσφοράς για τη συνολική ανάπτυξη του τόπου και των χωριών μας γενικότερα, και αποτελεί δυναμικό κίνητρο για την ευρύτερη συμμετοχή των τοπικών δυνάμεων στη διοργάνωση προσεχώς ανάλογων εκδηλώσεων.
Άξιοι συγχαρητήριων επίσης είναι το σύνολο των ανθρώπων του χωριού Αμπελούζου που όλοι μαζί με θέρμη και ζεστασιά αγκάλιασαν την εκδήλωση.
Η παρουσίαση των φαγητών των συλλ
όγων έγινε με μεγάλη επιτυχία από την εξαιρετική παρουσίαση της κ Ξημεράκη Μαρία, και συντονίστρια της εκδήλωσης.
Το καλωσόρισμα της εκδήλωσης έγινε από το κ Καραταράκη Στυλιανό εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Αμπελούζου και πρόεδρο του Συλλόγου και τον ακολούθησε ο κ Λεργιος Νικόλαος και κ Σπυριδάκης Μ από το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς καλωσόρισμα και ενημέρωση τι είναι το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς και ο τρόπος λειτουργία του ως δευτεροβάθμιο όργανο των Συλλόγων και αναφορά τις δράσεις του
Ακολούθησε ομιλία του αρχαιολόγου κ Βασιλάκη για την Μινωική και αρχαία διατροφή και του κ Λαζανακη Γ ομιλία για την νεότερη διατροφή και άξιος συγχαρητήριων που εθελοντικά πρόσφερε τις γνώσεις του και την εμπειρία του στο σύλλογο του χωριό του.
Επίσης μίλησε από την τοπικής Ομάδας ΠΕΛΙΤΙ Ηρακλείου, ο κ ΜανώληςΒαρδάκης για την σημασία των τοπικών σπόρων στην Κρητική Διατροφή . Και η κ Στέλλα Χατζηγεωργίου για την πρόσφορα της Γεωργική Σχολής Μεσσαράς στην αγροτική οικονομία της περιοχής
Παράλληλα με τις Μεσσαριτικές Γεύσεις υπήρχαν και τοπική παραγωγοί που παρουσίαζαν τα προϊόντα τους και το συγκροτήματος του κ Φλαμουράκη Νίκου μια ομάδα νέων τοπικών ταλαντούχων μουσικών έπαιζαν σαν το παλιό καλό καιρό .
Το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς πήρε την πρωτοβουλία να ευαισθητοποιεί τους Συλλόγους του Δικτύου, και γενικά τους συλλόγους της Μεσσαράς, και προσπαθεί να παρουσιάσει τον τοπικό πολιτισμό και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας και να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη και στην προβολή της Μεσσαράς και την δημιουργία τουριστικού χάρτη Μεσσαρίτικων γεύσεων
Παράλληλα οι οργανωτές είχαν φροντίσει και παρουσίασαν ταινία με θέμα την ιστορική εξέλιξη της ανθρώπινης τροφής και παρουσιαστήκαν και παραδείγματα διάφορων λαών παρόμοιων περιπτώσεων παγκοσμίως και ο τοπικός σύλλογος φωτογραφίες και δράσεις του χωριού του. Επίσης παρουσιάστηκε βίντεο σχετικά με τις δραστηριότητες της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς. Η κα Μαθιουδάκη Δέσποινα από το Κλίμα παρουσίασε τα προϊόντα που παράγονται από το χαρούπι και παρουσίαση βίντεο.
Η Γευσιγνωσία είναι η τέχνη απόλαυσης της εκλεκτής τροφής, στην οποία και συμπεριλαμβάνεται η επιλογή και το μαγείρεμα της τροφής αλλά και το τρόπο σερβίρισμά της. Από παλιά η διατροφή θεωρείται κλειδί για την κατανόηση της κοινωνικής συμπεριφοράς. Η αναζήτηση σωστής τροφής παίζει θεμελιώδη ρόλο στις κοινωνίες. Η παρουσίαση της 5 Γευσιγνωσίας στον Αμπελούζο επέτυχε με απολυτή επιτυχία τον στόχο της κάτω από των φυσικό παράδεισο των Πλατανιών ο γαστρονομικός παράδεισος.
Ο στόχος της γευσιγνωσίας στο ΑΜΠΕΛΟΥΖΟ ήταν να μυήσουμε τον ντόπιο, τον εγχώριο τουρίστα και τον τουρίστα του εξωτερικού στις γεύσεις της Μεσσαράς διαφημίζοντας ταυτόχρονα τα προϊόντα της και την δημιουργία γευστικού τουριστικού χάρτη της Μεσσαράς.
Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι που παρουσίασαν και συμμετείχαν στον γαστρονομικό παράδεισο ήταν: του Αμπελούζου, του Αγίου Ιωάννου Φαιστού, του Καμηλάρι, τα Χουστουλιανά, της Βαγιονιά, της Πόμπιας, των Βώρων, Μιαμού-Λέντα, Χάρακα, Αποϊνι, Ζαρού, της Μητρόπολη, των Γκαγκαλών, του Πετροκεφαλίου, των Στερνών, του Καστελίου, του Αγίου Θωμά, των Φίλων Περιβάλλοντος Φαραγγιανά, Μητροπολη ο Συνεταιρισμός Γυναικών Πόμπιας, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Καμηλαρίου. Επίσης παρουσίασαν και συμμετείχαν η Γεωργική Σχολή Μεσσαράς, το Εργαστήριο Αρογαλης του Αγίου Θωμά, Μελιτάκες (Καλλιεργητές) και οι ιδιώτες η κ Μαθιουδάκη Δέσποινα από το Κλίμα, Τσαπάκη Μαρια και Σπυριδάκη Χαρά.,
Ευχαριστούμε επίσης τους χορηγούς που βοήθησαν τον σύλλογο Αμπελούζου
Κτήμα Ζαχαριουδάκη (κρασί), Οικογένεια Τσικνάκη, Αφοι Κουνδουράκη, κρεοπωλείο Νικολούδης, Τα τοπικά νερά Ζαρού και Ρούβα, Παχάκη Νίκο (ρακί), Στειακάκη Κων/νος (γάλα) Οικογένεια Καλαθάκη, Ξενοδοχείο Fodele Beach.
Γνωρίζουμε στα μέλη ότι μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα σταλούν έπαινοι για τη συμμετοχή τους.
Ανακοινώνεται επίσης από το Δίκτυο Συλλόγων Μεσσαράς ότι η επόμενη δράση θα είναι οι σύλλογοι της Μεσσαρας να προετοιμαστούν για το πιο καθαρό χωριό της Μεσσαράς και το περισσότερο καλλωπισμένο με λουλούδια χωριό. Επίσης η καλύτερα περιποιημένη και καλλωπισμένη με λουλούδια αυλή του χωριού τους. Σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα σταλούν έπαινοι, στα πλαίσια μια ευγενή άμιλλα, για μια ΟΜΟΡΦΗ ΜΕΣΣΑΡΑ
Η επόμενη «γιορτή των Γεύσεων» σε άλλο χωριό της Μεσσαράς.
Ευχαριστούμε όλους τους ντόπιους και τους τουρίστες που τίμησαν τις ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΑΡΑΣ με την παρουσία τους.
Το ΔΣ του Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς.».
Δείτε επίσης
- Έτσι θα γίνει ο αρχαιολογικός χώρος της Φαιστού -Οι παρεμβάσεις του ΥΠΠΟ
- Τυμπακι: Με λαμπρότητα ο καθαγιασμός των υδάτων
- Το προγραμμα του καθαγιασμού των υδάτων στους Δήμους Φαιστού και Γόρτυνας
- Γ’ ΕΘνική: Μεγάλο διπλό για τον ΑΟΤ-Τα αποτελέσματα
- Νέα καραβιά μεταναστών στους Καλούς Λιμένες