Πάνω από 80 συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων στην Κρήτη

neakriti.gr  28 August, 2024
Πάνω από 80 συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων στην Κρήτη

Μεγάλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα το μέτρο που προωθεί το υπουργείο Παιδείας και αφορά στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων. Όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί και γονείς, το επίμαχο μέτρο υποδηλώνει την αδιαφορία του υπουργείου για τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών και κινείται στη λογική μίας σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής, που στόχο έχει τη μείωση των προσλήψεων στον χώρο της εκπαίδευσης. 

Χιλιάδες μαθητές τη νέα σχολική χρονιά θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν σε ένα δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον, καθώς θα βρεθούν σε τμήματα αποτελούμενα από 20 και 25 άτομα. Πολλά προβλήματα θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με μαθησιακές δυσκολίες και χρήζουν ειδικής μέριμνας και φροντίδας, εφόσον είναι αδύνατο κάτω από τέτοιες συνθήκες να τους παρασχεθεί η βοήθεια και η στήριξη που απαιτείται σε αυτές τις περιπτώσεις. 

Σε επίπεδο Κρήτης, αναμένονται 82 συγχωνεύσεις τμημάτων. Μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου θα πραγματοποιηθούν 40 συγχωνεύσεις, με τους φορείς της εκπαίδευσης να έχουν ξεκινήσει ήδη τις κινητοποιήσεις προκειμένου να ασκηθεί πίεση, η οποία θα οδηγήσει στην ανάκληση του μέτρου. Χθες Τρίτη 27 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε παγκρήτια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης. 

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”, Γιώργος Μακράκης, περιέγραψε την κατάσταση και το νέο τοπίο που δημιουργείται από τις συγχωνεύσεις: «Η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι απέστειλε εγκύκλιο στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, ζητώντας καταργήσεις και ενοποιήσεις τμημάτων. Το μέτρο αυτό στοχεύει στον μικρότερο αριθμό προσλήψεων και οδηγεί σταδιακά στην υποβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου. Φανταστείτε τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ένας δάσκαλος, ο οποίος θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες 25 μαθητών, ενώ πέρυσι αυτό το τμήμα ήταν χωρισμένο σε δύο διαφορετικά, αποτελούμενα από 10 με 13 μαθητές. 

Επιπλέον, μέσα σε αυτά τα υπερμεγέθη τμήματα θα βρεθούν και μαθητές που έχουν διαγνωστεί με μαθησιακές δυσκολίες και αυτό είναι ένα επιπλέον πρόβλημα, εφόσον πολύ δύσκολα θα μπορέσει να δοθεί η ιδιαίτερη προσοχή που απαιτείται στα συγκεκριμένα παιδιά και στις ανάγκες τους. Μέσα σε όλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στα σχολεία υπάρχει κακή υλικοτεχνική υποδομή, επομένως όσοι μαθητές φοιτούν σε πολυπληθή τμήματα δε θα μπορέσουν να λάβουν τη στήριξη που χρειάζονται κατά την εκπαιδευτική διαδικασία. 

Σε επίπεδο Κρήτης, οι συγχωνεύσεις που προγραμματίζονται είναι πάνω από 80, ενώ στο Ηράκλειο υπολογίζονται στις 40. Αυτό που ζητούμε είναι, μεταξύ άλλων, η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα, προσλήψεις περισσότερων αναπληρωτών και διχοτόμηση των τμημάτων ανάλογα με τις ανάγκες. Πολύ σημαντικό είναι να αποτραπεί και το ενδεχόμενο της αναγκαστικής μετακίνησης μαθητών που φοιτούν στις μικρές τάξεις του δημοτικού. Για τους λόγους αυτούς έχουμε ξεκινήσει ήδη κινητοποιήσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα». 

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου Ζαχαρίας Ρηγάκης επεσήμανε ότι το πρόβλημα των συγχωνεύσεων είναι μεγαλύτερο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση: «Ζούμε μέρες ζοφερές. Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα των συγχωνεύσεων είναι μεγαλύτερο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, όσον αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πήραμε κάποιες διαβεβαιώσεις από τη Διεύθυνση ότι δε θα υπάρξουν ζητήματα που θα προκαλέσουν αναστάτωση». 

Ο κ. Ρηγάκης, αναφερόμενος στη λογική του συγκεκριμένου μέτρου, είπε ότι «ο στόχος του υπουργείου είναι να μειωθούν οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό». 

Τι αναφέρουν οι Ενώσεις Γονέων 

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου σε ανακοίνωσή της τονίζει τα εξής: «Εν μέσω καλοκαιριού, η κυβέρνηση με εγκύκλιό της προχωρά στην απαράδεκτη συγχώνευση τμημάτων σε όλη τη χώρα και στον δήμο Ηρακλείου. Αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών μας, προχωρά στη δημιουργία υπερμεγεθών τμημάτων μαθητών, κόβοντας έτσι δασκάλους από τα σχολεία. Το ίδιο σχεδιάζει να κάνει και με τις Παράλληλες Στηρίξεις αλλά και την Ειδική Αγωγή. 

Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Κρήτης παρατηρούνται περισσότερες από 82 αποφάσεις συγχωνεύσεων τμημάτων και δεκάδες απορριπτικές αποφάσεις σε νέες προτάσεις. Πιο συγκεκριμένα, στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου συγχωνεύονται 40 τμήματα! 
Καλούμε τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου να ΜΗΝ προχωρήσει στην απαράδεκτη και αντιπαιδαγωγική υλοποίηση τέτοιων εντολών ή συστάσεων από την κυβέρνηση.

Μετά από παρέμβαση της Ένωσής μας από κοινού με τον Σύλλογο Δασκάλων (“Δ. Θεοτοκόπουλος”), το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ηρακλείου στη συνεδρίασή του στις 26/8/2024 στήριξε ομόφωνα το ψήφισμα που κατέθεσαν οι δάσκαλοι και στηρίξαμε κι εμείς ενάντια στις συγχωνεύσεις». 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Χανίων: «Μέσα στο καλοκαίρι και πριν ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, με εντολή της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας, προχωρά σε συγχωνεύσεις τμημάτων, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών μας. Προωθείται η βίαιη δημιουργία τμημάτων 25 μαθητών/τριών στα δημοτικά και νηπιαγωγεία με προφορικές οδηγίες για συγχωνεύσεις τμημάτων, με παράτυπες ακυρώσεις διχοτομήσεων τμημάτων, με υποχρεωτικές και αντιπαιδαγωγικές οδηγίες για μετακινήσεις μαθητών σε όμορα σχολεία. 

Μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων, με γονείς αλλά και φορείς και σωματεία της πόλης μας, αποφασίστηκε: 

* Τετάρτη 28/08, κοινή συνέντευξη Τύπου με ΣΕΠΕ, ΕΛΜΕ και Συλλόγους Γονέων, στις 15:00, στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

* Πέμπτη 29/08, νέα κινητοποίηση, στις 11:00, στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 

* Έκδοση ψηφίσματος ώστε να πάρουν θέση σωματεία, σύλλογοι και φορείς της τοπικής κοινωνίας.

* Πολύμορφες κινητοποιήσεις με την έναρξη της σχολικής χρονιάς». 

Επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας 

Επίκαιρη ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, για το θέμα των συγχωνεύσεων των σχολικών τμημάτων κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, στην οποία περιλαμβάνονται τα παρακάτω: «Με κλειστά τα σχολεία, μέσα στο κατακαλόκαιρο, με εγκυκλίους του γ.γ. του ΥΠΑΙΘΑ με αριθμό 76216/Δ2/8-7-24 και 80483/Δ1/15-7-2024, δόθηκαν κατευθύνσεις να συγκροτηθούν τμήματα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ούτε οι μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, ούτε οι επικείμενες εγγραφές του Σεπτέμβρη, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, ούτε η νομοθεσία που προβλέπει συγκεκριμένο χώρο στην αίθουσα για τον κάθε μαθητή. 

Αντίστοιχες οδηγίες προωθούνται για την περικοπή των κενών της Παράλληλης Στήριξης, αφού δε λαμβάνονται υπόψη οι γνωματεύσεις του ΚΕΔΑΣΥ και προβλέπεται ένας εκπαιδευτικός ανά τμήμα ή ακόμα και ανά τάξη. 

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η κατάργηση τμημάτων ένταξης, οι ανακλήσεις αποφάσεων κατάτμησης τμημάτων, όπου φοιτούν μαθητές με γνωματεύσεις από το ΚΕΔΑΣΥ, η προώθηση της βίαιης, αντιπαιδαγωγικής δημιουργίας τμημάτων στα μέγιστα απαράδεκτα προβλεπόμενα όρια, δηλαδή με 25 μαθητές/τριες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και με 25 έως 28 μαθητές/τριες στη δευτεροβάθμια, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένα παιδαγωγικό, κοινωνικό κ.λπ. κριτήριο, όπως προβλέπεται άλλωστε και από τον νόμο, το μαζικό κόψιμο ολιγομελών τμημάτων και η συγχώνευσή τους, με συνέπεια μαθητές μεγάλων τάξεων του Δημοτικού αλλά και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου να μετακινούνται σε όμορες μονάδες, να αλλάζουν σχολικό περιβάλλον. 

Δηλαδή, κόβονται περίπου 1.000 τμήματα σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια προφανώς για να γίνει “εξοικονόμηση” κονδυλίων από την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, δημιουργώντας μία εκρηκτική κατάσταση στην Παιδεία. 

Ερωτάται ο κ. υπουργός ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε: 

- Να ανακληθούν οι συγχωνεύσεις-συμπτύξεις τμημάτων, δημιουργώντας τερατώδη, υπερπληθή τμήματα, να καλυφτούν όλα τα πραγματικά κενά χωρίς περικοπές σε μία φάση πριν από την έναρξη του σχολικού έτους και να μειωθεί αποφασιστικά ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα, με κατεύθυνση 15 το ανώτερο ανά τμήμα σε νηπιαγωγεία και Α’ και Β’ Δημοτικού και 20 το ανώτερο σε όλες τις υπόλοιπες τάξεις με αντίστοιχες προσλήψεις όλων των αναγκαίων εκπαιδευτικών. 

- Να εγκριθούν όλα τα τμήματα των ΕΠΑ.Λ. στον τομέα/ειδικότητα που επιθυμούν, καθώς και όλα τα κενά σε τμήματα ένταξης και παράλληλη στήριξη».

 

neakriti.gr  28 August, 2024

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα