Πάνω από 200 χιλιάδες πρόθυμοι να εγκαταλείψουν για πάντα τη Γη!

Θεόδουλος Γεωργιάδης  27 February, 2015 ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Πάνω από 200 χιλιάδες πρόθυμοι να εγκαταλείψουν για πάντα τη Γη!

Περισσότεροι από 200 χιλιάδες άνθρωποι θα έφτιαχναν το σπίτι τους σε έναν άλλο πλανήτη.

Περίπου τόσοι υπέβαλαν αίτηση, με την ελπίδα να επιλεχθούν για να συμμετάσχουν σε ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή στον Άρη, σύμφωνα με οργανισμό που σχεδιάζει επανδρωμένες αποστολές στον κόκκινο πλανήτη. Με αφορμή πρόσφατη μελέτη, που ισχυρίζεται ότι, ακόμα και αν φτάσουν στον Άρη, οι επίδοξοι άποικοι είναι καταδικασμένοι να πεθάνουν, εξερευνούμε τις λεπτομέρειες γύρω από το εγχείρημα.

“Το μέγεθος της ανταπόκρισης του κόσμου κάτι λέει για την κοινωνία μας σήμερα”, λέει η περιγραφή ενός επίσημου βίντεο του πρότζεκτ Mars One. Και είναι αλήθεια, αφού το Mars One θέλει να αποικίσει τον Άρη, ξεκινώντας από το 2024 και οι ενδιαφερόμενοι έχουν ξεπεράσει τις 200 χιλιάδες. Άτομα που αδιαφορούν για το γεγονός ότι, αν η φιλόδοξη αποστολή πραγματοποιηθεί, δεν θα ξαναδούν τη Γη.

Βέβαια, υπάρχουν ερωτήματα, γύρω από το εγχείρημα, που πρέπει να απαντηθούν. Θα βρεθούν αρκετά χρήματα; Είναι εφικτή η επιβίωση στον κόκκινο πλανήτη; Αλλά οι αμφιβολίες δεν σταμάτησαν τους επίδοξους αποίκους από τη δήλωση συμμετοχής.

Ποιοι συμμετέχουν. Οποιοσδήποτε ήταν άνω των 18 μπορούσε να δηλώσει συμμετοχή, στη σελίδα του πρότζεκτ στο διαδίκτυο, μέχρι πέρυσι στις 31 Αυγούστου. Το τέλος αίτησης εξαρτιόταν από την εθνικότητα του ενδιαφερόμενου – π.χ. για έναν Αμερικάνο, ανέρχονταν στα 28 ευρώ και για έναν Μεξικανό στα 11.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η τιμή καθορίζονταν με βάση το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κάθε κράτους. “Θέλαμε να είναι αρκετά ψηλή, ώστε να αναγκάζει τους ενδιαφερόμενους να το σκεφτούν πραγματικά και αρκετά χαμηλή, ώστε να μπορεί ο καθένας να το πληρώσει”, ήταν τα λόγια του Lansdorp.

Αφού, πλέον, έχουν επιλεγεί οι πρώτοι 40 υποψήφιοι άποικοι, η αποστολή έχει μπει, ουσιαστικά στην τελευταία της ευθεία. Αλλά πόσα ξέρουμε γύρω από το όλο πρότζεκτ; Με τους ειδικούς να ασχολούνται όλο και περισσότερο με το Mars One, προσπαθώντας να ελέγξουν τη βιωσιμότητά του, και ακόμα και τη NASA να έχει αρχίσει να εξερευνά πιο επισταμένα την πιθανότητα να στείλει κόσμο στον κόκκινο πλανήτη, ας ανακαλύψουμε λίγα περισσότερα.

Κόστος αποστολής και χρόνος πρώτης άφιξης. Για το πρώτο πλήρωμα, η αποστολή του Mars One θα κοστίσει 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Στόχος είναι να χρηματοδοτηθεί από χορηγούς και μέσα ενημέρωσης που θα πληρώσουν για τα δικαιώματα μετάδοσης shows και ταινιών, καταγράφοντας τα πάντα γύρω από το πρότζεκτ. Από την εκπαίδευση των επίδοξων αστροναυτών στη Γη, μέχρι την προσεδάφιση στον Άρη και την αποίκισή του. Συγκριτικά, η αποστολή του Curiosity της NASA στον Άρη, έχει μπάτζετ 1,88 δισεκατομμύρια.

Από τους αιτούντες συμμετοχή, οι υπεύθυνοι του Mars One επέλεξαν, όπως προαναφέραμε, μία διηπειρωτική ομάδα 40 αστροναυτών. Τέσσερις από αυτούς – δύο άντρες και δύο γυναίκες – σχεδιάζεται να φύγουν για τον Άρη, το 2024 και να προσγειωθούν στον κόκκινο πλανήτη, το 2025. Μία ακόμη τετραμελής ομάδα θα αναπτυχθεί στον Άρη, δύο χρόνια αργότερα, σύμφωνα με το σχέδιο του Mars One. Κανένας από αυτούς δεν θα επιστρέψει στη Γη. Ποτέ.

Εκπαίδευση αστροναυτών – αποίκων. Οι αστροναύτες θα λάβουν απαιτούμενη εκπαίδευση, διάρκειας 8 ετών, σε απομονωμένη τοποθεσία. Στη σελίδα του πρότζεκτ, υποστηρίζεται ότι, μεταξύ άλλων, θα μάθουν να επισκευάζουν τα καταλύματα στα οποία θα διαμένουν, να καλλιεργούν λαχανικά σε κλειστούς χώρους και να αντιμετωπίζουν ιατρικά προβλήματα – ρουτίνας και πιο σοβαρά – όπως η οδοντική συντήρηση, το σχίσιμο μυών και τα κατάγματα οστών.

“Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διηγηθούμε στον κόσμο, την ιστορία των ανθρώπων που πάνε στον Άρη, που εγκαθίστανται εκεί και που οικοδομούν μια νέα Γη, ένα νέο πλανήτη”, είπε ο Lansdorp. “Πρόκειται για ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που έχουν συμβεί ποτέ και θέλουμε να μοιραστούμε την ιστορία με ολόκληρο τον κόσμο”.

Το πρόγραμμα της Mars One. Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάζει η Mars One στην ιστοσελίδα της, το 2018, θα εκτοξευθεί μία “Αποστολή Επίδειξης” και ένας δορυφόρος τηλεπικοινωνιών που θα μπει σε τροχιά γύρω από τον Άρη και θα επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ του κόκκινου πλανήτη και της Γης. Το 2020, θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους ένα μηχανοκίνητο όχημα (Rover) που θα προσγειωθεί στον Άρη και ένας ακόμα δορυφόρος που θα μπει σε τροχιά γύρω από τον ήλιο, για να εξασφαλίζονται οι επικοινωνίες, ακόμα και όταν το άστρο μας είναι ανάμεσα σε Άρη και Γη.

Το 2023 θα φτάσουν στον Άρη έξι σκάφη με όλα όσα χρειάζεται το Rover, για να φτιάξει την αρειανή βάση που θα υποδεχτεί το 2025, τους πρώτους τέσσερις αποίκους! Κάθε σκάφος που θα στέλνει το Mars One, θα μπορεί να μεταφέρει περίπου 2505 κιλά ωφέλιμου φορτίου, στον Άρη. Μετά από οχτώ αποστολές, περισσότερα από 20000 κιλά προμηθειών αναμένεται να έχουν φτάσει στον μακρινό πλανήτη, σύμφωνα με τον Lansdorp.

Φαγητά και ηλιακοί συλλέκτες θα είναι μέρος των προμηθειών που θα σταλούν, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με το νερό και το οξυγόνο. Οι Αστροναύτες θα μεταφέρουν φυτά και θα φιλτράρουν αρειανό νερό από το αρειανό έδαφος. “Θα εξατμίζεται και θα συμπυκνώνεται εκ νέου, σε υγρή μορφή”, δήλωσε ο ιδρυτής του project. “Από το νερό μπορούμε να φτιάξουμε υδρογόνο και οξυγόνο. Θα χρησιμοποιούμε το οξυγόνο για να δημιουργείται βιώσιμη ατμόσφαιρα εντός των ενδιαιτημάτων. Όλα θα ετοιμαστούν από το Rover, που θα φτάσει πριν τους ανθρώπους”.

“Θα δημιουργήσουμε μία ατμόσφαιρα που μοιάζει με την ατμόσφαιρα της Γης, σε ένα συγκεκριμένο μέρος του πλανήτη. Αλλά ο μετασχηματισμός ολόκληρου του Άρη σε κατοικήσιμο περιβάλλον είναι μία διαδικασία που θα πάρει εκατοντάδες χρόνια”, συμπλήρωσε.

Παρά τους κινδύνους των διαστημικών ταξιδιών, στη Mars One είναι πεπεισμένοι για τη βιωσιμότητα του πρότζεκτ. Ωστόσο, μερικοί ειδικοί στα ταξίδια στο διάστημα έχουν δηλώσει ότι τα ρίσκα είναι υπερβολικά μεγάλα, για να πραγματοποιηθούν αυτές οι επανδρωμένες αποστολές στον Άρη και υπενθυμίζουν ότι πρόκειται για μία απόσταση που οι άνθρωποι δεν έχουν διανύσει ποτέ.

Οι ενστάσεις των διαφωνούντων:

Μια μεγάλη ανησυχία τους αφορά στην ακτινοβολία. Η NASA δεν επιτρέπει στους αστροναύτες της να εκτεθούν σε επίπεδα ακτινοβολίας που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου περισσότερο από 3%. Για το σκοπό αυτό, ο μέγιστος χρόνος που μπορεί να περάσει ένας αστροναύτης στο διάστημα είναι από 275 μέχρι 500 μέρες, ανάλογα με την ηλιακή δραστηριότητα, σύμφωνα με τον Eddie Semones, αξιωματικό ακτινοβολίας διαστημικών πτήσεων της NASA.

Το Mars One, όχι μόνο φιλοδοξεί να στείλει ανθρώπους στον Άρη, αλλά τα ταξίδια του θα είναι, επίσης, χωρίς επιστροφή. Η μόνιμη παρουσία των συμμετεχόντων στον κόκκινο πλανήτη μπορεί να τους εκθέσει σε ακόμα περισσότερη ακτινοβολία, ανάλογα και με τις συνθήκες θωράκισης της αποικίας. Ούτε αυτό σταματά, όμως, τους εμπνευστές της ιδέας, που προνόησαν, ώστε η βάση των αποίκων να καλυφθεί με αρειανή άμμο, ως ασπίδα ενάντια στην ακτινοβολία. Κατά τα λόγια του Lansdorp, “η ακτινοβολία δεν είναι η μεγαλύτερη ανησυχία μας”.

Το Mars One δεν είναι το μοναδικό πρότζεκτ που ελπίζει να γράψει ιστορία στέλνοντας ανθρώπους στον Άρη. Ο οργανισμός Inspiration Mars είχε εμφανιστεί πέρυσι το καλοκαίρι, θέλοντας να στείλει δύο άτομα – έναν άνδρα και μία γυναίκα – σε ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής, διάρκειας 501 ημερών, το 2018. Το ζευγάρι θα πρέπει να έχει μία υγιή και μακροχρόνια σχέση για να επιλεγεί, ώστε να μπορέσει να αντέξει ο ένας τον άλλο σε κλειστό χώρο για τόσο χρονικό διάστημα. Το σκάφος τους θα φτάσει 160 χιλιόμετρα από τον Άρη.

Επιστρέφοντας στο Mars One, να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή, εκπαιδεύονται διαφορετικές ομάδες πιθανών αποίκων του κόκκινου πλανήτη, από τις οποίες, λίγους μήνες πριν την ημερομηνία αναχώρησης της πρώτης αποστολής (2024), ο κόσμος θα επιλέξει τους πρώτους που θα σταλούν στον Άρη.

Αν όλα αυτά σας ακούγονται δελεαστικά, ίσως να μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή, όταν ανοίξει ο νέος γύρος επιλογής αστροναυτών-αποίκων. Αλλά να θυμάστε: δεν υπάρχει γυρισμός!

Πηγή: ntokoumentagr.blogspot.gr

 

Θεόδουλος Γεωργιάδης  27 February, 2015 ΚΟΣΜΟΣΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα