Αγιασμός σήμερα....πάνω από 180 τα κενά σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της Μεσαράς!

mesaralive.gr  10 September, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Αγιασμός σήμερα....πάνω από 180 τα κενά σε Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της Μεσαράς!

φωτο:ethnos.gr

Άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινά, με την πολύπαθη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στη Μεσαρά να μετρά πάνω από 180 κενά εκπαιδευτικών σε Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της περιοχής.

Τα στοιχεία όπως ήδη έχουμε αναφέρει προκείπτουν από την ανοικτή επιστολή που έστειλε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Μεσαράς «Η ΦΑΙΣΤΟΣ» προς τους γονείς των μαθητών που φοιτούν στα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της Μεσαράς.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «συνολικά από τα σχολεία της Μεσαράς απουσιάζουν 50 Νηπιαγωγοί και πάνω από 130 Δάσκαλοι, όταν ολόκληρος ο Νομός Ηρακλείου έχει 200 κενά Νηπιαγωγών και 360 κενά Δασκάλων.

Τα κενά Ειδικοτήτων στο Νομό Ηρακλείου έχουν ως εξής: Αγγλικών 41, Γυμναστών 35, Μουσικής 35, Καλλιτεχνικών 27, Γαλλικών 7, Γερμανικών 9, Πληροφορικής 30 και Θεατρικής  αγωγής 25.

Υπενθυμίζουμε ότι ο κλάδος μας διεκδικεί μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα 1:20 στα Δημοτικά και 1:15 στα Νηπιαγωγεία.

Οι σχολικές επιτροπές και φέτος αναγκάζονται να τα βγάζουν πέρα με μειωμένες τις επιχορηγήσεις , για τις πάγιες και λειτουργικές ανάγκες, κατά 65%.».

Στην ανοικτή επιστολή του Συλλόγου προς τους γονείς αναφέρεται επίσης «Αγαπητοί γονείς, ευχόμαστε σε όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαίδευση καλή σχολική χρονιά!

Απευθυνόμαστε για μια ακόμα φορά σε εσάς,  τους γονείς των μαθητών μας γιατί ξέρουμε ότι νιώθετε και εσείς την ίδια με εμάς οργή και αγανάκτηση από την νέα πρωτοφανή  άδικη επίθεση όχι μόνο στα δικά μας αλλά και στα δικά σας οικονομικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Απευθυνόμαστε σε εσάς γιατί ξέρουμε ότι η επίθεση της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αγορών, σήμερα περισσότερο από ποτέ, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με κοινό αγώνα όλων των εργαζομένων  στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και όλης της εκπαίδευσης γενικότερα.

Η δημόσια εκπαίδευση δέχεται μια διαρκή επίθεση πολλά χρόνια τώρα. Μια επίθεση που ίσως να ευνοεί μερικούς,  όχι όμως εσάς τους γονείς, ούτε βέβαια  εμάς τους εκπαιδευτικούς και πολύ περισσότερα τα παιδιά σας και τους μαθητές μας.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι το ζήτημα της στελέχωσης των σχολικών μονάδων μοιάζει ανυπέρβλητο! ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΚΑΘΟΛΟΥ Η΄ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΟΥΣ ΔΑΣΚΑΛΟΥΣ ΑΠΟ ΓΕΙΤΟΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ…  Τα κενά υπολογίζονται σε 24.000!!! τη στιγμή που οι πιστώσεις που έχουν εξασφαλιστεί – μέσω ΕΣΠΑ – είναι μόνο 12.000! Μόνιμοι διορισμοί δεν φαίνονται στον ορίζοντα με αποτέλεσμα οι «συνταγές» του παρελθόντος να επανέρχονται στο προσκήνιο (συγχωνεύσεις, πληθωρικά τμήματα, εγκατάλειψη της αντισταθμιστικής αγωγής, αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, κ. ά.).».

Σε άλλο σημείο αναφέρεται «Θέλουμε ένα σχολείο που δε θα λειτουργεί με τα κριτήρια του ανταγωνισμού, του κέρδους, με τα κριτήρια της αγοράς και των επιχειρήσεων. Τα παιδιά σας/μας δεν είναι προϊόντα κι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι μάνατζερ αλλά ούτε και  μάγοι..

Οραματιζόμαστε ένα σχολείο που θα σέβεται τις ανάγκες των παιδιών μας, θα αναπτύσσει την κρίση, τη δημιουργική σκέψη, που θα απελευθερώνει και δε θα κατηγοριοποιεί, με κτίρια και υλικοτεχνική υποδομή ανάλογη με τις απαιτήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης. Και οι δυο πλευρές ζητάμε ένα σχολείο που να κρατά το ρόλο του, να μορφώνει και να διαπαιδαγωγεί κι όχι να παίζει το ρόλο του parking για παιδιά.

Που θα έχει τμήματα με αριθμό παιδιών που δε θα θίγουν την παρεχόμενη ποιότητα εκπαίδευσης.

Ζητάμε ένα σχολείο στο οποίο θα υπάρχουν εκπαιδευτικοί και βιβλία από την ημέρα του Αγιασμού, ένα Ολοήμερο Σχολείο που δεν θα υπολειτουργεί και θα σέβεται τις ανάγκες των παιδιών μας.

Σε όλα τα παραπάνω εάν προσθέσουμε και τα ευρύτερα ζητήματα που αφορούν την κοινωνία και ειδικότερα τις ρυθμίσεις που θα αρχίζουν να εφαρμόζονται με το 3ο μνημόνιο τότε αντιλαμβάνεται κανείς την ασφυξία που διαμορφώνεται.

Αγαπητοί  γονείς μαζί πρέπει να αγωνιστούμε για το αυτονόητο. Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με τα μέσα και τις δυνάμεις που διαθέτουμε.

Από τη μεριά σας και εσείς μπορείτε καθοριστικά να συμβάλλετε με τη συλλογική σας δράση.

Να ενώσουμε τις δυνάμεις, να αγωνιστούμε με κοινούς τρόπους για την επίλυση των προβλημάτων παίρνοντας όλα τα μέτρα για τη δημοσιοποίησή τους.

Σας καλούμε να δράσετε τώρα κι εσείς μαζί μας, με διαμαρτυρίες, παραστάσεις, κινητοποιήσεις στη Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ και σε κάθε υπεύθυνο, για να διεκδικήσουμε το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών μας για μια πραγματικά  Δημόσια Δωρεάν Εκπαίδευση.

Το οφείλουμε στα παιδιά μας».

Και η ανοικτή επιστολή καταλήγει «Θέλουμε να διεκδικήσουμε μαζί σας:

• Ένα σχολείο που να αναπτύσσει τον αυριανό σκεπτόμενο ελεύθερο πολίτη.

• Ένα σχολείο πραγματικά ολοήμερο, με μόνιμους εκπαιδευτικούς που θα επιμορφώνονται σε τακτά διαστήματα.

• Ένα σχολείο με λιγότερη ύλη, περισσότερη χαρά και πολιτισμό για τα παιδιά, με περισσότερη κριτική σκέψη και λιγότερες εξετάσεις.

• Ένα σχολείο που δεν υποχρεώνει τους γονείς να πληρώνουν από την τσέπη τους για τη μόρφωση των παιδιών τους.

• Ένα σχολείο που να διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό για όλες τις ανάγκες των μαθητών (παράλληλη στήριξη, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς κ.λ.π.)

• Ένα σχολείο για το οποίο το κράτος θα διαθέτει γενναία χρηματοδότηση και δεν θα συνδέεται με την οικονομική ασφυξία των αγορών.

• Δίχρονη, δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή και για την αληθινή και ουσιαστική αναβάθμισή της. Να μη μείνει κανένα νήπιο-προνήπιο έξω από το δημόσιο Νηπιαγωγείο.

 

mesaralive.gr  10 September, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ