Πανελλήνιες: Τα «μυστήρια» του μηχανογραφικού δελτίου και οι αθέατες πλευρές κάποιων τμημάτων
Οπως είναι ήδη γνωστό, την προσεχή Παρασκευή 28 Ιουνίου θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων.
Καθώς ο Ιούλιος που έρχεται είναι ο μήνας του μηχανογραφικού, παρουσιάζουμε σήμερα ορισμένες αθέατες πλευρές των σχολών που καλούνται να επιλέξουν οι υποψήφιοι, αφού πολλές φορές ο τίτλος μιας σχολής αφ’ ενός δεν προβάλλει οπωσδήποτε τα μυστικά της, αφ’ ετέρου δεν φανερώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα που δίνει στους αποφοίτους της, ενώ κάποιες φορές σχολές με το ίδιο όνομα μπορεί να οδηγούν σε διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα.
Ας δούμε αρχικά ορισμένες σχολές με ένα κοινό σημείο: τα διπλά επαγγελματικά δικαιώματα!
Το 2ο Επιστημονικό Πεδίο αποτελεί το πεδίο με τις περισσότερες επιλογές για τους υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων. Περιλαμβάνει σχολές θετικών επιστημών, μηχανικών και τεχνολογικών επιστημών. Στο πεδίο αυτό υπάρχουν σχολές με διπλά επαγγελματικά δικαιώματα. Για παράδειγμα, οι απόφοιτοι του Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης Αιγαίου (Χίος) μπορούν να σταδιοδρομήσουν ως μηχανικοί διοίκησης και οικονομικοί σύμβουλοι σε εργοστάσια, επιχειρήσεις, οργανισμούς, τράπεζες, εταιρείες επενδύσεων κ.α. Επιπλέον, αν επιλέξουν την κατεύθυνση Χρηματοοικονομική Μηχανική εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ) ως οικονομολόγοι.
Ακόμη, τα Τμήματα Στατιστικής Αθήνας (ΟΠΑ), Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης Πειραιά, Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενά), Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών Αιγαίου (Σάμος): οι απόφοιτοι αυτών των τμημάτων μπορούν να απασχοληθούν ως στατιστικοί και αναλυτές δεδομένων σε κέντρα έρευνας και εφαρμογών ή ως αναλογιστές, αναλυτές και εκτιμητές κινδύνου σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις και ασφαλιστικούς οργανισμούς και ακόμη ως ποσοτικοί αναλυτές επενδύσεων, χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και στελέχη διοίκησης κινδύνου σε τράπεζες. Μπορούν όμως και να εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ) και έχουν τη δυνατότητα να απασχοληθούν και ως οικονομολόγοι.
Παράλληλα, π.χ., τα Τμήματα Πληροφορικής ΟΠΑ - Πληροφορικής Πειραιά όπως και τα Τμήματα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής στη Θεσσαλονίκη (Επιστήμη και Τεχνολογία Υπολογιστών και Πληροφοριακά Συστήματα) δίνουν τη δυνατότητα απόκτησης διπλών επαγγελματικών δικαιωμάτων (και στην πληροφορική και στα οικονομικά), καθώς οι απόφοιτοί τους εγγράφονται και στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΟΕΕ) ως οικονομολόγοι.
Οι απόφοιτοι του Τμήματος Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα γεωπόνου, ωστόσο ανάλογα με τον αριθμό των οικονομικών μαθημάτων, μπορούν να εγγραφούν και στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος ως οικονομολόγοι.
● Οι απόφοιτοι του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης δεν αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του φιλολόγου.
● Οι απόφοιτοι του Τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ανάλογα με την κατεύθυνση που θα επιλέξουν, αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του πτυχιούχου είτε αισθητικής και κοσμητολογίας είτε ακτινολογίας-ακτινοθεραπείας είτε ιατρικών εργαστηρίων είτε οδοντικής τεχνολογίας είτε οπτικής και οπτομετρίας.
Αντίθετα, από το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας οι απόφοιτοι αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του πτυχιούχου ιατρικών εργαστηρίων.
● Οι απόφοιτοι του Τμήματος Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποκτούν τα επαγγελματικά δικαιώματα του βιολόγου, ενώ από το Τμήμα Βιοτεχνολογίας Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθήνας του γεωπόνου.
● Από τα Τμήματα Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιά και Πανεπιστημίου Μακεδονίας οι απόφοιτοι αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα οικονομολόγου, καθώς και από το Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Πάντειου, εάν έχουν παρακολουθήσει μαθήματα οικονομικής κατεύθυνσης.
● Το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Μακεδονίας εντάσσει τους αποφοίτους του στην κατηγορία ΠΕ 71 Δασκάλων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, αν επιλέξουν την κατεύθυνση Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Αντίθετα, το Τμήμα Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου δεν έχει αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα.
● Από τα Τμήματα Κοινωνικής Εργασίας οι απόφοιτοι αποκτούν επαγγελματικά δικαιώματα κοινωνικού λειτουργού, ενώ από τα Τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής του κοινωνιολόγου.
Δείτε επίσης
- Κατάθλιψη: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει τις τροφές, «ασπίδα»
- Χοιρινό γιορτινό με σάλτσα βουτύρου
- ΚΑΠ: Πράσινο φως στη 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου – Ποιες αλλαγές έρχονται
- Kαιρός:Χριστούγεννα με κρύο, περιοχές με χιόνια, ως 8 μποφόρ στο Αιγαίο
- Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»- Ποιους αφορά
Σχετικά άρθρα
- Μηχανογραφικό 2024: Τελευταίες αλλαγές σήμερα μέχρι τις 14:00
- Πανελλήνιες 2024: Εκπνέει απόψε η προθεσμία για την υποβολή των Μηχανογραφικών
- Πανελλήνιες 2024: Εκπνέει η προθεσμία για τα Μηχανογραφικά – Έως αύριο η υποβολή τους
- Μηχανογραφικό: Τα Παιδαγωγικά Τμήματα συναγωνίζονται τις Ιατρικές, τις Νομικές και τα Πολυτεχνεία
- Πανελλήνιες 2024: Από αύριο ξεκινά η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων -Η τελική προθεσμία