Πανελλήνιες 2022: Τελειώνει οριστικά η «αγωνία» των υποψηφίων μέχρι αύριο

  28 July, 2022 ΑΡΘΡΑ
Πανελλήνιες 2022: Τελειώνει οριστικά η «αγωνία» των υποψηφίων μέχρι αύριο

Οι δύσκολες αποφάσεις για τους αποτυχόντες

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, οι υποψήφιοι θα μάθουν τα αποτελέσματα όσον αφορά στην εισαγωγή τους στα ΑΕΙ σε εξαιρετικά σύντομο διάστημα και όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Η ανακοίνωση των βάσεων και των ονομάτων των επιτυχόντων ένα μήνα νωρίτερα οφείλεται στο γεγονός ότι οι προκαταρκτικές εξετάσεις των υποψηφίων σε Στρατιωτικές Σχολές κ.α, φέτος έγιναν το Μάρτιο αντί τον Ιούνιο, γεγονός που επιτάχυνε και όλες τις υπόλοιπες διαδικασίες. Το γεγονός ότι οι υποψήφιοι θα μάθουν τα αποτελέσματα νωρίτερα δεν τους απαλλάσσει μόνο από το άγχος της αναμονής για ένα μήνα επιπλέον αλλά τους δίνει τη δυνατότητα με ηρεμία ν΄ αναζητήσουν στέγη στην περιοχή του πανεπιστημίου και η οικογένεια να κάνει τον σχετικό οικονομικό προγραμματισμό για τη διαβίωση των παιδιών εκτός του τόπου κατοικίας. Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τους υποψήφιους οι οποίοι θα εισαχθούν στα δημόσια ΙΕΚ (Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης).

Οι δύσκολες αποφάσεις για τους αποτυχόντες

 Όλα τα παραπάνω όσον αφορά στους επιτυχόντες. Όμως και φέτος αναμένεται ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός υποψηφίων θα μείνει εκτός των ΑΕΙ και αυτά τα παιδιά θα κληθούν να αναζητήσουν άλλες μορφές εκπαίδευσης στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Όσον αφορά στην επιλογή του εξωτερικού (και της Κύπρου) γίνεται με καθαρά οικονομικά κριτήρια καθώς το κόστος σπουδών (δίδακτρα) και το κόστος ζωής είναι υψηλά και άρα αποτρεπτικά για τη μεγάλη μάζα των νέων ανθρώπων. Αρα αυτοί που θα επιλέξουν να μείνουν στην Ελλάδα έχουν τις εξής τρείς επιλογές:

Να δοκιμάσουν ξανά την τύχη τους του χρόνου είτε συμμετέχοντας στις εξετάσεις είτε με το 10% χωρίς εξετάσεις. Σίγουρα είναι μια εξαιρετικά δύσκολη επιλογή και κυρίως από ψυχολογική άποψη αλλά και γιατί οι στατιστικές δείχνουν ότι οι περισσότεροι δεν καταφέρνουν τελικά να συγκεντρώσουν πολλά παραπάνω μόρια από την πρώτη τους προσπάθεια. Ταυτόχρονα όμως είναι αλήθεια ότι υπάρχουν και πολλά παιδιά τα οποία κατάφεραν να κατακτήσουν το στόχο τους με τη δεύτερη προσπάθεια ακόμη και την Τρίτη.
Η δεύτερη επιλογή είναι το Ανοικτό πανεπιστήμιο. Σίγουρα αποτελεί μια καλή λύση καθώς τα πτυχία που δίνει είναι ισότιμα των δημόσιων πανεπιστημίων αλλά οι ειδικότητες που παρέχει είναι περιορισμένες και έτσι απευθύνεται σε ένα μικρό κοινό το οποίο μπορεί να ικανοποιηθεί από αυτές. Ταυτόχρονα οι σπουδαστές του ΕΑΠ πρέπει να πληρώνουν δίδακτρα.
Η τρίτη επιλογή είναι οι ιδιωτικές δομές εκπαίδευσης δηλαδή τα κολέγια και τα ιδιωτικά ΙΕΚ. Και στις δύο περιπτώσεις απαιτούνται δίδακτρα αλλά είναι ο δρόμος, που τελικά διαλέγουν τα περισσότερα παιδιά καθώς μπορούν να σπουδάσουν σε όποιο επιστημονικό και τεχνικό τομέα θελήσουν και μάλιστα με πολύ καλές προοπτικές να βρουν σύντομα δουλειά.

H επιλογή σπουδών σε κολέγιο

Το κολέγια δεν είναι ιδιωτικά πανεπιστήμια καθώς το Σύνταγμά μας δεν το επιτρέπει. Πρόκειται όμως για μία επιλογή η οποία ναι μεν προϋποθέτει την καταβολή διδάκτρων, ωστόσο οι φοιτητές γλιτώνουν τα έξοδα διαμονής σε μία ξένη χώρα, σε περίπτωση, που θα διάλεγαν να σπουδάσουν απευθείας σε ιδρύματα του εξωτερικού.

Οι σπουδές στα κολέγια έχουν πολλά «ατού» και γι΄αυτό τα κάνουν να ξεχωρίζουν από τις σπουδές στα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια . Για παράδειγμα οι σπουδαστές θα βρεθούν σε ολιγομελή τμήματα, θα έχουν προσωπική επαφή με τον καθηγητή και συνεχώς ανανεώσιμη βιβλιογραφία, ύλη προσαρμοσμένη στην ελληνική πραγματικότητα αξιολόγηση με εργασίες, παρουσιάσεις, ομαδικά projects και case studies και το κυριότερο απόκτηση πτυχίου στα χρονικά περιθώρια που ορίζει το Βρετανικό συνεργαζόμενο Πανεπιστήμιο και φυσικά με άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας

Δίδακτρα

Τα δίδακτρα κινούνται για τα προπτυχιακά προγράμματα από 5.500 Ε - 8.500 Ε τον χρόνο, για τα μεταπτυχιακά προγράμματα από 7.000 Ε - 12.000 Ε και αφορούν προγράμματα σπουδών μονοετή ή διετή.

Σημειώνουμε ότι, τα τελευταία πέντε χρόνια τα δίδακτρα παραμένουν τα ίδια καθώς δεν έχει γίνει καμία αύξηση

 

  28 July, 2022 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα