Πανελλήνιες 2022: Οι «παγίδες» και οι ευκαιρίες που κρύβει το μηχανογραφικό

  04 July, 2022 ΑΡΘΡΑ
Πανελλήνιες 2022: Οι «παγίδες» και οι ευκαιρίες που κρύβει το μηχανογραφικό

Ποια τμήματα δεν «δίνουν» δυνατότητα μετεγγραφής

Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού αποτελεί ένα δύσκολο σταυρόλεξο για τους υποψήφιους οι οποίοι θα κληθούν σε λίγες μέρες να το συμπληρώσουν και να το καταθέσουν διεκδικώντας έτσι μια θέση στα πανεπιστήμια. Το σίγουρο είναι ότι οι μαθητές θα χρειαστούν βοήθεια από ειδικούς συμβούλους για να κάνουν τις επιλογές τους, καθώς πρέπει να προσμετρήσουν πολλές παραμέτρους πριν κάνουν την οριστικοποίηση. Το μηχανογραφικό «κρύβει» ευκαιρίες αλλά και παγίδες και σίγουρα δεν μπορεί κάποιος να το συμπληρώσει επιπόλαια.

 Βασικό κριτήριο φυσικά αποτελεί η επιθυμία μας για το τι θέλουμε να σπουδάσουμε. Όμως σε πάρα πολλές περιπτώσεις αυτό δεν είναι εφικτό αν δεν έχουμε κατακτήσει τα μόρια, που απαιτεί κάποια σχολή. Όμως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση αν τα μόρια που διαθέτει κάποιος είναι κοντά στα περυσινά πρέπει να δηλώσει το τμήμα, που επιθυμεί γιατί κανείς δεν ξέρει πως θα κινηθούν οι βάσεις εισαγωγής. Αυτό βέβαια ισχύει στο πλαίσιο της λογικής γιατί δεν μπορεί κάποιος να προσδοκά ότι με 13.000 μόρια θα μπει στην …Ιατρική ή στη Νομική σχολή.

Οι ευκαιρίες

Ανακάλυψε την φθηνότερη ασφάλεια για το αυτοκινητό σου εύκολα και γρήγορα!σύγκριση ανάμεσα σε 27 ασφαλιστικές εταιρίες

Συνεπώς οι ευκαιρίες κρύβονται για όσους έχουν χαμηλές βαθμολογίες σε σχολές που δεν απαιτούν υψηλές βάσεις αλλά όμως οι απόφοιτοι μπορούν να έχουν καλή απορρόφηση στην αγορά εργασίας. Αυτό όμως θέλει ένα εξαντλητικό ψάξιμο και κυρίως όσον αφορά στα επαγγελματικά δικαιώματα αυτών των σχολών. Συνεπώς υπάρχει ακόμη ο χρόνος να συγκεντρώσετε όλες τις σημαντικές και απαραίτητες πληροφορίες για τα προγράμματα σπουδών που σας ενδιαφέρουν, για τα επαγγελματικά δικαιώματα και τις προοπτικές, που σχετίζονται με τις επιλογές σας, τα μεταπτυχιακά ακόμη και τη φήμη που έχει το τμήμα. Επίσης οι μαθητές με διακρίσεις νίκες σε αθλητικά αγωνίσματα κ.α μπορούν να εισαχθούν εκεί που θέλουν έπειτα από την προσαύξηση των μορίων τους.

Οι παγίδες

Μια από τις σοβαρότερες παγίδες του μηχανογραφικού είναι τα τμήματα τα οποία δεν έχουν αντίστοιχα και συνεπώς δεν μπορεί κάποιος να πάρει μετεγγραφή. Αυτό πρέπει να το ξέρετε από τώρα αν στοχεύετε σε μετεγγραφή να μην τα δηλώσετε καθόλου. Τα τμήματα αυτά είναι πάρα πολλά (συνολικά 94) και καλό θα ήταν να τα γνωρίζετε. Συνεπώς στην ηλεκτρονικά σελίδα του υπουργείου Παιδείας μπορείτε να βρείτε τις αντιστοιχίες όλων των τμημάτων για να ξέρετε που βαδίζετε. Για παράδειγμα αν κάποιος εισαχθεί στο τμήμα Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δεν μπορεί να ζητήσει μετεγγραφή στην Αθήνα και συγκριμένα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, γιατί οι δύο αυτές σχολές, έχουν το ίδιο όνομα αλλά δεν είναι αντίστοιχες. Άρα για όλα τα τμήματα που θα δηλώσετε πρέπει να ξέρετε με ποια είναι είναι αντίστοιχα και ποια όχι.

 Τα τμήματα  που δεν έχουν αντιστοιχίες και άρα ούτε δυνατότητα μετεγγραφής:

Οι μετεγγραφές

Οι εγκύκλιος για τις μετεγγραφές εκδίδεται συνήθως τέλος Σεπτεμβρίου ή Οκτώβριο. Φέτος δεν φαίνεται ν΄ αλλάζει κάτι και συνεπώς θα ισχύουν οι διατάξεις του 2021 γι΄ αυτό διαβάστε την εγκύκλιο με πολύ μεγάλη προσοχή . Ως «βάση μετεγγραφής» θεωρείται ο αριθμός των μορίων, ο οποίος προκύπτει από τον αριθμό των μορίων της βάσης εισαγωγής κάθε Τμήματος Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α.,   αφαιρουμένου του αριθμού των δύο χιλιάδων επτακοσίων πενήντα (2.750) μορίων. Οι αιτήσεις μετεγγραφής γίνονται με μοριοδότηση και ως «ατομικό εισόδημα» νοείται ο μέσος όρος των τριών (3) τελευταίων οικονομικών ετών του φορολογη- τέου εισοδήματος του αιτούντος μετεγγραφή ή μετακίνηση από οποιαδήποτε πηγή εισοδήματος κατά την έννοια του άρθρου 7 του ν. 4172/2013 (Α ? 167).

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  04 July, 2022 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα