Πανελλαδικες:Ο κόφτης της ελάχιστης βάσης και το λουκέτο σε τμήματα
Στα ίδια επίπεδα θα κυμανθεί ο αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ με τις Πανελλήνιες 2021 σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που θα κάνει στα μέσα Απριλίου το υπουργείο Παιδείας. Ο αριθμός που θα ανακοινωθεί θα φτάνει τους 77.900 υποψηφίους να εισάγονται με τις πανελλαδικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια της χώρας.
Μετά τις αλλαγές που έφερε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στις εισαγωγικές εξετάσεις και θα εφαρμοστούν στις Πανελλήνιες 2021 λιγότερες θα είναι οι θέσεις εισακτέων στα κεντρικά πανεπιστήμια και στις σχολές υψηλής ζήτησης ενώ οι εισακτέοι θα μειωθούν και στα περιφερειακά πανεπιστήμια.
Αυτό θα συμβεί γιατί σε πολλά περιφερειακά ΑΕΙ η εισαγωγή των υποψηφίων με τις πανελλαδικές γίνεται με βαθμολογίες κάτω των 10.000 μορίων. Η φετινή χρονιά άλλωστε θα είναι κρίσιμη για την επίσημη δρομολό0γηση της «Αθηνάς 2», δηλαδή της απόφασης για το ποια πανεπιστημιακά τμήματα θα κλείσουν οριστικά τα επόμενα χρόνια, θα πάψουν να δέχονται εισακτέους και θα συγχωνευτούν σε άλλα τμήματα με της μετατροπή τους σε κατεύθυνση σπουδών ή σε ένα από τα νέα τριετή προγράμματα που σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας για την επαναοικοδόμηση του θεσμού των ΤΕΙ.
Κατ' επέκταση το πόσες κενές θέσεις θα μείνουν σε τμήματα που πρόσφεραν ήδη σπουδές μειωμένου ενδιαφέροντος σε συνδυασμό με την μείωση των επιλογών των υποψηφίων στα μηχανογραφικά δελτία από την επόμενη εξεταστική διαδικασία του 2022, θα διαμορφώσουν το νέο προφίλ της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.
Το υπουργείο Παιδείας απο την πλευρά του δεν θα μειώσει με δική του απόφαση τον αριθμό των φετινών εισακτέων προσαρμόζοντας την πολιτική του στις προτάσεις των ΑΕΙ, προσδοκώντας ακριβώς τα αποτελέσματα του «κόφτη» της φετινής ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Πάντως δεν έχουν κάν ζητηθεί ακόμη οι εισηγήσεις των πανεπιστημίων για τους φετινούς εισακτέους τους, κάτι που όμως πρέπει να γίνει άμεσα καθώς ως τις 15 Μαρτίου θα πρέπει να ολοκληρώσει τις τετραετείς συμφωνίες - «συμβόλαια» που θα υπογράψουν με την πολιτεία, μέσω της νέας εθνικής αρχής που αντικατέστησε την ΑΔΙΠ (ΕΘΑΑΕ). Ο καθορισμός των εισακτέων είναι βασικό κομμάτι είναι βασικό κομμάτι αυτών των συμφωνιών., οι οποίες θα καθορίσουν μεταξύ άλλων τις χρηματοδοτήσεις των ΑΕΙ.
Θέσεις στην Περιφέρεια
Η ανακατανομή των εισακτέων, φέτος θα ευνοήσει τα πανεπιστήμια της περιφέρειας ενώ μια πρώτη μελέτη δεδομένων δείχνει ότι σε συγκεκριμένες επιστημονικές κατευθήνσεις μπορεί να μείνει έξω έως και ένας στους τρεις υποψηφίους από την κατηγορία των τελειόφοιτων των γενικών λυκείων, με βάση πάντα τα δεδομένα της περυσινής διαδικασίας. Συγκεκριμένα το 1ο και το 4ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται να πληγούν περισσότερο από την εφαρμογή των μέτρων που θα περιορίζουν την είσοδο στα ΑΕΙ εάν δεν πληρούνται συγκεκριμένα βαθμολογικά κριτήρια.
Δείτε επίσης
- Ποια ονόματα ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Τι θα μετρήσει στην απόφαση του Μαξίμου
- Εσείς τι θα μαγειρέψετε στα εορταστικά τραπέζια αυτών των ημερών;
- Έκτακτο δελτίο EMY: Καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια Δευτέρα και παραμονή Χριστουγέννων
- Πώς θα αποφύγουμε τα προβλήματα από τη διατροφική κραιπάλη των γιορτών
- Τέλη κυκλοφορίας 2025: Χωρίς παράταση φέτος για την πληρωμή τους – Η τελική προθεσμία
Σχετικά άρθρα
- Πανελλαδικές Εξετάσεις 2024: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα
- Πανελλήνιες 2023: Αυτές είναι οι σχολές με λίγα μόρια αλλά... καλές προοπτικές στην αγορά
- Πανελλαδικές: Από αύριο 21/6 η δημιουργία κωδικών ασφαλείας υποψηφίων Πανελλαδικών
- Πανελλαδικές 2022: Νέα Τμήματα στο Μηχανογραφικό και αλλαγές Τμημάτων στα Επιστημονικά Πεδία
- Πανελλαδικές: Θέμα ημερών ο φετινός αριθμός των εισακτέων