Πανελλαδικές: Οδηγός συμπλήρωσης του μηχανογραφικού για τους υποψηφίους
Μπορεί οι Πανελλαδικές 2021 να ολοκληρώθηκαν για τον κύριο όγκο των υποψηφίων αλλά η φετινή χρονιά φαίνεται ότι θα εξελιχθεί με αργούς ρυθμούς και με μεγαλύτερο άγχος για τους χιλιάδες υποψήφιους, που διεκδικούν μια θέση στα ΑΕΙ της χώρας με το μηχανογραφικό δελτίο να αποτελεί άσκηση για «δυνατούς λύτες».
Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να ορίσει τις τεχνικές λεπτομέρειες με σχετική εγκύκλιο καθώς ακόμη υπάρχουν «θολά» σημεία, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
Το βέβαιο είναι ότι θα υπάρξει καθυστέρηση τόσο στην ανακοίνωση των βαθμολογιών όσο και στις προθεσμίες για την κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υποψήφιοι θα περιμένουν έως τις 20 Ιουλίου προκειμένου να μάθουν τους βαθμούς τους, οι οποίοι θα σταλούν και με sms. Και όλα αυτά διότι η εφαρμογή στην πράξη της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) αλλά και του παράλληλου μηχανογραφικού για την εισαγωγή στα ΙΕΚ, έχουν προκαλέσει και πολλά τεχνικά ζητήματα τα οποία ακόμη δεν έχουν απαντηθεί για τους υποψήφιους.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί το ερώτημα, εάν το ίδιο το «σύστημα» θα αποκλείει αυτόματα τμήματα στο μηχανογραφικό τα οποία ο υποψήφιος δε θα δικαιούται να συμπληρώσει διότι δε θα έχει «πιάσει» την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) ή αυτό θα είναι κάτι που θα πρέπει να το κάνουν μόνοι τους οι υποψήφιοι έχοντας πρώτα υπολογίσει τα μόρια τους και έχοντας γνώση ποια είναι η ΕΒΕ για κάθε τμήμα που τον ενδιαφέρει.
Σε κάθε περίπτωση πάντως προφανώς και όλα τα ζητήματα, που προκύπτουν θα λυθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και συνεπώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου θα δώσει οδηγίες ώστε οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις επιλογές τους στο μηχανογραφικό με ηρεμία καθώς από αυτό κατά κάποιο τρόπο κρίνεται και το επαγγελματικό τους μέλλον.
Ανεξάρτητα λοιπόν από τα τεχνικά θέματα υπάρχει και η ουσία της σωστής συμπλήρωσης του μηχανογραφικού. Άρα ακόμη και αυτή τη στιγμή το σωστό θα ήταν οι νέοι, που έχουν ολοκληρώσει τις εξετάσεις να επιδοθούν σε μια έρευνα για τα τμήματα, που ενδιαφέρονται: Ποιο ακριβώς είναι το περιεχόμενο σπουδών τους, ποια μαθήματα απαιτούνται για το πτυχίο, ποια είναι τα επαγγελματικά τους δικαιώματα, ποια μεταπτυχιακά διαθέτουν και φυσικά σε ποια πόλη βρίσκονται και αν μπορούν οι γονείς ν΄ ανταποκριθούν στα έξοδα της διαμονής σε πόλη μακριά από τη μόνιμη κατοικία και βέβαια εάν δικαιούνται μετεγγραφή.
Συνεπώς, όταν ανακοινωθούν οι βαθμολογίες και η ΕΒΕ για τα τμήματα, πρέπει ν΄ ακολουθήσει μια σχετική συζήτηση με τους γονείς και σίγουρα με κάποιους ειδικούς οι οποίοι έχουν τις γνώσεις να βοηθήσουν τους ενδιαφερόμενους ώστε να κάνουν σωστά όλες τις κινήσεις. Για την ώρα πρέπει επίσης όλοι οι μαθητές να προμηθευτούν από τα λύκεια τους έως και την Τετάρτη 30 Ιουνίου τον προσωπικό τους κωδικό ασφαλείας (password) για την υποβολή του μηχανογραφικού τους.
Οι κανόνες για τη σωστή συμπλήρωση του Μηχανογραφικού
Η συμπλήρωση του μηχανογραφικού είναι μια δύσκολη διαδικασία και απαιτεί μεγάλη προσοχή, σοβαρή σκέψη και εκτίμηση πολλών παραμέτρων. Για τους λόγους αυτούς κανείς δεν πρέπει να βιαστεί καθώς με αυτή την «τελική πράξη» σε μεγάλο βαθμό καθορίζει και το μέλλον του. Και φυσικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η προθεσμία που θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δε θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.
Βήμα – βήμα η κατάθεση του Μηχανογραφικού
1. Με τον προσωπικό κωδικό σας θα μπείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr , μελετήστε το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο μπορείτε να κάνετε κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση). Αυτό θα γίνει όταν το υπουργείο κάνει τις ανακοινώσεις για τις προθεσμίες κατάθεσης του μηχανογραφικού.
2. Για να συμπληρώσετε το μηχανογραφικό αρχικά θα λάβετε υπόψη σας τις πραγματικές σας επιθυμίες και τους βαθμούς σας και φέτος αναγκαστικά την ΕΒΕ. Προσοχή σε καμία περίπτωση μη δώσετε βαρύτητα στις εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων. Σχεδόν πάντα η πορεία των βάσεων είναι απρόσμενη και πολλοί υποψήφιοι έμειναν έξω από σχολές, που θα ήθελαν διότι παραπλανήθηκαν από τις προβλέψεις .
3. Συζητήστε με την οικογένεια σας ,κατά πόσο μπορεί ν΄ ανταποκριθεί οικονομικά στην περίπτωση που εισαχθείτε σε σχολή μακριά από το σπίτι. Είναι κρίμα να «κατακτήσετε» μια σχολή στην οποία δεν θα μπορέσετε ποτέ να φοιτήσετε .
4. Ψάξτε με την βοήθεια των ειδικών (σύμβουλοι σταδιοδρομίας) κρυμμένες «ευκαιρίες» στα μηχανογραφικά δελτία με τμήματα, κυρίως στην Περιφέρεια τα οποία είναι σχετικά καινούργια αλλά έχουν μέλλον .
5. Πολλοί υποψήφιοι απορρίπτουν ορισμένα τμήματα με μοναδικό κριτήριο την «άγνωστη» ονομασία τους και δεν μπαίνουν καν στον κόπο είτε να εξετάσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα είτε να δουν τα προγράμματα σπουδών τους. Δεν είναι απίθανο κάποια τμήματα να κρύβουν ευχάριστες εκπλήξεις ή να οδηγούν σε επαγγέλματα με αξιόλογο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας ή σε κλάδους στους οποίους ενδεχομένως δεν παραπέμπει άμεσα η ονομασία τους. Καλό θα ήταν πάντα να κοιτάζετε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Πρέπει να ξέρετε πάντα, που θα σας οδηγήσει ένα πτυχίο .
6. Ο αριθμός δίπλα σε κάθε τμήμα είναι η δήλωση επιθυμίας μας, που πρακτικά σε συνδυασμό με τα μόριά μας είναι τα στοιχεία που αξιολογούνται για την εισαγωγή μας σε κάθε τμήμα. Συνεπώς η αρίθμηση πρέπει να είναι προσεκτική και να εκφράζει πράγματι την επιθυμία μας. Καλό θα ήταν να δηλώσετε όλα τα τμήματα στα οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση .
7. Δεν πρέπει να παρασυρθείτε από ενδεχόμενη υψηλή ή χαμηλή βαθμολογία που μπορεί να συγκεντρώθηκε στις εξετάσεις . Το ότι έχετε συγκεντρώσει πολλά μόρια δεν είναι λόγος για να δηλώσετε μόνο 2-3 σχολές στο μηχανογραφικό σας. Το ίδιο ισχύει και αν συγκεντρώσατε λίγα μόρια. Διασφαλίστε πως, είτε στα υψηλά είτε στα χαμηλά βαθμολογικά επίπεδα, έχετε δημιουργήσει ένα μηχανογραφικό που καλύπτει πολλά σενάρια αυξομειώσεων των βάσεων.
8. Όσοι ενδιαφέρονται ή νομίζουν ότι μπορούν να πάρουν μετεγγραφή καλό θα ήταν να μελετήσουν τη σχετική νομοθεσία διότι υπάρχουν σοβαρές προυποθέσεις .
9. Ταυτόχρονα απολύτως απαραίτητο είναι να δείτε (υπάρχουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας) τις αντιστοιχίες των τμημάτων . Εκεί θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν κάποια τμήματα τα οποία δεν έχουν αντιστοίχιση με άλλα κεντρικών ΑΕΙ και συνεπώς δεν θα μπορείτε να πάρετε μετεγγραφή .
10. Πολλά πανεπιστήμια , φροντιστήρια αλλά και σύμβουλοι σταδιοδρομίας αυτές τις μέρες ασχολούνται αποκλειστικά με την κατάθεση των μηχανογραφικών. Καλό θα ήταν να ζητήσετε τη βοήθειά τους . Αξίζει τον κόπο διότι έχουν γνώσεις τις οποίες δεν διαθέτουν γονείς και παιδιά .
10.Μόνο μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ)
Δείτε επίσης
- Κατάθλιψη: Παγκόσμια μελέτη αποκαλύπτει τις τροφές, «ασπίδα»
- Χοιρινό γιορτινό με σάλτσα βουτύρου
- ΚΑΠ: Πράσινο φως στη 2η τροποποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου – Ποιες αλλαγές έρχονται
- Kαιρός:Χριστούγεννα με κρύο, περιοχές με χιόνια, ως 8 μποφόρ στο Αιγαίο
- Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο Πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ»- Ποιους αφορά
Σχετικά άρθρα
- Μηχανογραφικό 2024: Τελευταίες αλλαγές σήμερα μέχρι τις 14:00
- Πανελλήνιες 2024: Εκπνέει απόψε η προθεσμία για την υποβολή των Μηχανογραφικών
- Πανελλήνιες 2024: Εκπνέει η προθεσμία για τα Μηχανογραφικά – Έως αύριο η υποβολή τους
- Μηχανογραφικό: Τα Παιδαγωγικά Τμήματα συναγωνίζονται τις Ιατρικές, τις Νομικές και τα Πολυτεχνεία
- Πανελλήνιες 2024: Από αύριο ξεκινά η υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων -Η τελική προθεσμία