Πανελλαδικές 2022: Τα πέντε μέτρα που εισηγείται το υπουργείο Παιδείας
Οι υποψήφιοι από τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ έχουν ήδη στα χέρια τους το αναλυτικό πρόγραμμα των Πανελλαδικών εξετάσεων και έχουν μπροστά τους ένα μικρό χρονικό διάστημα για την τελική προετοιμασία. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, η μεγαλύτερη αλλαγή στις Πανελλαδικές εξετάσεις, αφορά στον υπολογισμό των μορίων.
Εξηγώντας, χθες, το νέο σύστημα για τα μόρια των Πανελλαδικών, ο μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης υποστήριξε ότι φέτος «κάθε τμήμα ορίζει το δικό του συντελεστή βαρύτητας για κάθε μάθημα ξεχωριστά» και «ουσιαστικά, κάθε μαθητής θα έχει διαφορετικά μόρια για κάθε μάθημα».
Πανελλαδικές: Τα 5 SOS της εισήγησης του υπ. Παιδείας για τα μέτρα
Μια από τις σημαντικές εκκρεμότητες σε ό,τι αφορά τις Πανελλαδικές είναι αυτή των μέτρων που θα τηρηθούν στο διάστημα των εξετάσεων. Το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη συντάξει και παραδώσει την εισήγησή του στην αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων που θα συνεδριάσει σήμερα για το ζήτημα των Πανελλαδικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση του υπουργείου Παιδείας περιλαμβάνει τα εξής 5 σημεία - «κλειδιά»:
1) Μάσκες
Η χρήση της μάσκας θα είναι υποχρεωτική για όλους στους κλειστούς χώρους των εξεταστικών κέντρων των Πανελλαδικών. Ενδέχεται να γίνει σύσταση για χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός.
2) Self, Rapid, PCR tests
Οι υποψήφιοι στις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις, σε αντίθεση με όσα ίσχυσαν το 2021, φέτος δεν θα είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε self, rapid ή PCR test, καθώς δεν θα απαιτείται βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος.
Η υποχρέωση διενέργειας rapid test θα παραμείνει για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς. Συγκεκριμένα, στην εισήγηση του υπ. Παιδείας προς την επιτροπή αναφέρεται ότι «εκπαιδευτικοί και διοικητικοί που συμμετέχουν στις εξετάσεις ως επιβλέποντες ή στις Κεντρικές Επιτροπές Εξετάσεων και δεν έχουν εμβολιασθεί ή νοσήσει υποχρεούνται σε εργαστηριακό έλεγχο μια φορά την εβδομάδα με δαπάνη τους».
3) Με αποστάσεις στις αίθουσες
Οι υποψήφιοι που θα βρίσκονται στις αίθουσες εξέτασης για τις Πανελλαδικές εξετάσεις 2022 θα πρέπει να έχουν απόσταση μεταξύ τους τουλάχιστον ενάμιση μέτρο (1,5μ.).
4) Περισσότερα εξεταστικά κέντρα
Για να είναι δυνατό το παραπάνω μέτρο της τήρησης αποστάσεων και να μην προκαλείται συνωστισμός, στην εισήγηση υπάρχει ρητή αναφορά για «επιστράτευση» περισσότερων εξεταστικών κέντρων.
5) Φυσικός αερισμός
Οι αίθουσες εξέτασης θα πρέπει να έχουν επαρκή φυσικό αερισμό -δηλαδή από ανοιχτά παράθυρα.
Πανελλαδικές 2022: Τι θα ισχύσει για ΤΕΦΑΑ και μουσικά μαθήματα
Για τις Πανελλαδικές θα διατηρηθούν δυο ακόμη μέτρα που ίσχυσαν και πέρυσι. Το πρώτο αφορά την εξέταση του μαθήματος «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία». Στο συγκεκριμένο μάθημα, όταν απαιτείται η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων θα πρέπει να τηρείται απόσταση τριών μέτρων εξεταζομένων και εξεταστών πίσω από το παραβάν, και τα μουσικά όργανα θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης κάθε υποψηφίου να καθαρίζονται με απολυμαντικό υγρό.
Για τις πρακτικές δοκιμασίες ΤΕΦΑΑ τόσο τα όργανα εξέτασης όσο και ο βοηθητικός εξοπλισμός απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση, ενώ τηρείται απόσταση μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προθέρμανσης.
Δείτε επίσης
- Όσκαρ 2025: Όλες οι υποψηφιότητες των φετινών βραβείων
- Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια: 12 συνταγές και ιδέες για να τα διατηρήσουμε
- Κακοποίηση Γυναικών: Άλλη μια αρνητική πρωτιά για την Κρήτη
- Ψηφιακό φροντιστήριο: Εγκύκλιος για δίωρα μαθήματα σε όλα τα Λύκεια
- Ελαιόλαδο: Παραμένει η αστάθεια στην τιμή
Σχετικά άρθρα
- Πανελλαδικές: Ερχεται κατολίσθηση στις στρατιωτικές σχολές
- Πανελλαδικές 2022: Εκτιμήσεις για πτώση των βάσεων
- Πανελλήνιες 2022: Απορρόφηση στην αγορά εργασίας και μεταπτυχιακά είναι οι «κράχτες» των ΑΕΙ
- Πανελλήνιες 2022: Τμήματα στο μηχανογραφικό με πολύ χαμηλά μόρια αλλά «υψηλές» ευκαιρίες στην αγορά
- Πανελλαδικές 2022: Αυτήν την εβδομάδα οι βαθμολογίες – Πότε θα ανακοινωθούν οι βάσεις