Πανελλαδικές 2022: Πώς και πότε θα διεξαχθούν φέτος

neakriti.gr  07 April, 2022 ΑΡΘΡΑ
Πανελλαδικές 2022: Πώς και πότε θα διεξαχθούν φέτος

Μετά την αργία του Αγίου Πνεύματος αναμένεται να αρχίσουν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις, με την πιθανότερη ημερομηνία να είναι στις 14 Ιουνίου (Τρίτη) ή στις 15 Ιουνίου (Τετάρτη), λαμβάνοντας υπόψη και τις ημερομηνίες έναρξης των προηγούμενων χρόνων, οι οποίες ξεκινούσαν είτε την πρώτη είτε τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου. Οι φετινές πανελλαδικές, ωστόσο, χαρακτηρίζονται από σημαντικές αλλαγές που σχετίζονται με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και την αντιστοίχιση των τμημάτων σε νέα πεδία, ενώ ταυτόχρονα παρατηρούνται περυσινές πρακτικές να διατηρούνται, όπως την υποβολή δεύτερου μηχανογραφικού για ΙΕΚ.

Πιο συγκεκριμένα, στις 14 Ιουνίου (Τρίτη) ή τις 15 Ιουνίου (Τετάρτη) αναμένεται να ξεκινήσουν φέτος οι πανελλαδικές για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, ενώ στον ίδιο αριθμό με τον περυσινό αναμένεται να είναι και οι θέσεις των εισακτέων στα πανεπιστήμια. Επίσης, υπάρχει και μια δεύτερη εισήγηση για έναρξη τη Δευτέρα 6 Ιουνίου ή την Τρίτη 7 Ιουνίου. Ωστόσο, όλα δείχνουν πως πιο πιθανό είναι ν’ αρχίσουν αμέσως μετά την αργία του Αγίου Πνεύματος (13 Ιουνίου). Οι αλλαγές όμως που παρατηρούνται φέτος είναι πολλές.

Στο πλαίσιο αυτό, η «ΝΚ» παρουσιάζει τις αλλαγές στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, ενώ την ίδια στιγμή πρακτικές όπως η κατάθεση δεύτερου μηχανογραφικού για τα ΙΕΚ διατηρούνται.

Αλλαγές

Αλλαγές στα μαθήματα: Οι υποψήφιοι, ανάλογα με την Ομάδα Προσανατολισμού στην οποία ανήκουν, θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα, με επιπλέον μαθήματα και πάλι τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες. Στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2022 θα αντικατασταθεί το μάθημα της Κοινωνιολογίας με εκείνο των Λατινικών, για τους υποψηφίους της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών. Και για τους υποψήφιους των προηγούμενων ετών, το υπουργείο Παιδείας έχει αποφασίσει ότι θα διαγωνιστούν στα Λατινικά και όχι στην Κοινωνιολογία, παρά τις αντιδράσεις γονέων και μαθητών.
Συντελεστές βαρύτητας: Στις φετινές πανελλαδικές θα ισχύουν και πάλι συντελεστές βαρύτητας, με τη διαφορά ότι θα υπάρχει δυνατότητα σε κάθε τμήμα να ορίζει εκείνο ποια μαθήματα θα έχουν συντελεστή, καθώς και τη βαρύτητά τους, καθιστώντας τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου πιο περίπλοκη.
Και δεύτερο μηχανογραφικό για τα ΙΕΚ: Και στις πανελλαδικές 2022 θα υπάρχει η δυνατότητα υποβολής παράλληλου Μηχανογραφικού, για εισαγωγή στα δημόσια ΙΕΚ. Μάλιστα από φέτος δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των ΙΕΚ να φοιτήσουν σε τμήμα ΑΕΙ, το αντικείμενο του οποίου είναι συναφές με το πτυχίο τους. Προϋπόθεση αποτελεί η πιστοποίηση του πτυχίου τους μέσω των εξετάσεων που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ).
Νέα τμήματα και 4 νέα τμήματα Στρατιωτικών Σχολών:

Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο “Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών”, παράλληλα με το 3ο και 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο.

Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, παράλληλα με το 4ο που ήταν ήδη ενταγμένο. Το νέο τμήμα της Σχολής Ικάρων (Σ.Ι.) - Μετεωρολόγων (ΜΤ) εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο. Το νέο τμήμα της Σχολής Ικάρων (Σ.Ι.) - Έρευνας Πληροφορικής (Ε.Π.) εντάσσεται στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο “Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών” και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο.

Τα νέα τμήματα της Σχολής Ικάρων (Σ.Ι.) - Διοικητικών (Δ) και Ικάρων (Σ.Ι.) - Εφοδιαστών (Ε), εντάσσονται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο “Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής”. Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου εντάσσεται και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο “Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής”, παράλληλα με το 2ο που ήταν ήδη ενταγμένο.

Πιο αναλυτικά, τα τέσσερα νέα τμήματα Στρατιωτικών Σχολών θα περιλαμβάνει το νέο μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2022 είναι τα εξής: Ικάρων (Σ.Ι.), Μετεωρολόγων Ικάρων (Σ.Ι.), Έρευνας Πληροφορικής Ικάρων (Σ.Ι.), Διοικητικών Ικάρων (Σ.Ι.) - Εφοδιαστών.

Το γεγονός ότι πολλές σχολές θα ενταχθούν σε δύο επιστημονικά πεδία είναι αξιοσημείωτο για τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ν. Ηρακλείου, Μάνος Καζαντζάκης, κλήθηκε να σχολιάσει τις αλλαγές, τονίζοντας ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι μπαίνουν νέα τμήματα στο μηχανογραφικό των υποψηφίων. Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει παράδοση από το εκάστοτε υπουργείο Παιδείας να δίδεται βαρύτητα σε σχολές που είναι ήδη γνωστές, χωρίς όμως να υπάρχει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Δηλαδή, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε σχολές όπως η Φιλολογία και ανοίγουν πολλά τέτοια τμήματα, με το μέλλον των αποφοίτων τέτοιων σχολών να είναι αβέβαιο. Κινείται προς τη θετική κατεύθυνση το γεγονός ότι υπάρχουν νέα τμήματα».

Τροποποιήσεις στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής:

Το υπουργείο Παιδείας ζήτησε απ’ όλα τα τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον το επιθυμούν, να τροποποιήσουν τους συντελεστές (0,80 έως 1,20) της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Πολλά τμήματα, βλέποντας άδεια αμφιθέατρα, τροποποίησαν τους συντελεστές, δηλαδή τμήματα που είχαν ορίσει τον ανώτατο συντελεστή 1,20 τον μείωσαν, ενώ κάποια τμήματα ανέβασαν τους συντελεστές τους.

Ο κ. Καζαντζάκης, μιλώντας για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, τόνισε: «Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής δεν επηρεάζει τις βάσεις υψηλόβαθμων σχολών, όπως είναι οι Ιατρικές, Νομικές ή τα πολυτεχνικά τμήματα της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής θα επηρεάσει τις σχολές με χαμηλές βάσεις και πολλά τμήματα, σύμφωνα με τις προθέσεις της κυβέρνησης, είτε θα κλείσουν είτε θα συγχωνευτούν. Αφορά κυρίως τις σχολές των πρώην ΤΕΙ».

Ν. Κεραμέως: «Περισσότεροι εισακτέοι στην περιφέρεια»

Την ίδια στιγμή, αίσθηση έχει προκαλέσει η δήλωση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, για την πρόθεσή της να μειώσει τον αριθμό των εισακτέων στα κεντρικά πανεπιστήμια και να αυξήσει τον αριθμό εισακτέων στα περιφερειακά πανεπιστήμια.

«Θα μειώσουμε τους εισακτέους στα κεντρικά πανεπιστήμια και θα τους αυξήσουμε στα περιφερειακά. Αυτό που εφαρμόστηκε πέρυσι μπορεί να εφαρμοστεί και φέτος», δήλωσε η υπουργός κατά την επίσκεψή της στην Κοζάνη.

Στο μεταξύ, η υπουργός Παιδείας ήδη έχει ανακοινώσει στους πρυτάνεις παράταση της προθεσμίας υποβολής των προτάσεων για τον αριθμό εισακτέων έως τις 20 Απριλίου.

Πέρυσι ο συνολικός αριθμός εισακτέων είχε μειωθεί στις 77.415 θέσεις, από 77.970 πρόπερσι.

Σε αυτό το σενάριο της μείωσης του αριθμού εισακτέων στα κεντρικά πανεπιστήμια αναφέρθηκε ο κ. Καζαντζάκης, ο οποίος υποστήριξε: «Θεωρώ πολιτική αστοχία από την πλευρά της κυβέρνησης να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων είτε στα κεντρικά είτε στα περιφερειακά πανεπιστήμια. Επίσης, θεωρώ πως είναι παντελώς ανεύθυνο και ανώριμο φέτος να μπουν αρκετά δύσκολα θέματα και το στηρίζω σε δύο λόγους: Πρώτον, στο γεγονός πως υπάρχει προστιθέμενη σχολική ύλη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι και πρόπερσι, και στο γεγονός πως οι φετινοί υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων έχουν ελλιπή και ανεπαρκή προετοιμασία από το σχολείο τα προηγούμενα δύο χρόνια».

 

neakriti.gr  07 April, 2022 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα