Πανελλαδικές 2021: Οι τελευταίες προβλέψες για τις φετινές βάσεις

  04 July, 2021 ΑΡΘΡΑ
Πανελλαδικές 2021: Οι τελευταίες προβλέψες για τις φετινές βάσεις

Οι βάσεις 2021 αναμένεται να αυξηθούν σε 3 από τα 4 πεδία, σύμφωνα με όσα είπε στην ΕΡΤ ο Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός και σύμβουλος σταδιοδρομίας.

Ειδικότερα, προβλέπεται άνοδος για τις ιατρικές σχολές, που πέρυσι σημείωσαν αρνητικό ρεκόρ βαθμολογίας αλλά και για τις χαμηλόβαθμες σχολές των τριών, τεσσάρων, πέντε και έξι χιλιάδων μορίων. Αυτές, εκτίμησε, ότι θα ανέβουν και θα πάνε για το 2ο και 4ο πεδίο τουλάχιστον στα 8.000 μόρια και για το 1ο και το 3ο, τουλάχιστον στα 9.000 μόρια. Για τις μεσαίες στη βαθμολογία σχολές, όπως διευκρίνισε “δεν μπορούμε να ξέρουμε γιατί δεν έχουν βγει τα στατιστικά των επιδόσεων.”

Την Παρασκευή 9/7 θα ανακοινωθούν οι βαθμοί των πανελληνίως εξετάσεων, με SMS, στο κινητό όσων διαγωνίστηκαν, έτσι ώστε να μπορέσουν οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ της χώρας να προβούν στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου.

Φέτος είναι κρίσιμη η βαθμολογία, καθώς υπάρχει η βάση εισαγωγής που είναι ένας “κόφτης”, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατηγάκης και “κάποια παιδιά δεν θα την περάσουν, άρα δεν θα έχουν και δικαίωμα υποβολής μηχανογραφικού”. Η βάση εισαγωγής ανέφερε πως έχει έναν περίπλοκο τρόπο υπολογισμού, καθώς το υπουργείο Παιδείας προσπάθησε να μην εξαρτάται η εισαγωγή των υποψηφίων από την ευκολία ή τη δυσκολία των θεμάτων. “Ο υποψήφιος πρέπει να έχει γράψει τουλάχιστον το 80% του μέσου όρου όλων των υποψηφίων της Ελλάδας”. Οπότε, όπως είπε, εάν οι υποψήφιοι δεν πήγαν καλά ο μέσος όρος θα είναι χαμηλός, οπότε και χαμηλότερη η βάση εισαγωγής.

Η ανακατανομή που έκανε το υπουργείο Παιδείας από ΑΕΙ Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε Περιφέρεια, σημαίνει όπως επισήμανε ότι περίπου 1.200 παιδιά που θα σπούδαζαν στην πόλη τους θα υποχρεωθούν να σπουδάσουν σε άλλες πόλεις και εκτίμησε πως “θα έχουμε και άνοδο στις βάσεις σε αυτές τις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Οι βάσεις 2021 ανά πεδίο

Σύμφωνα με την “Εφημερίδα των Συντακτών”, το βαθμολογικό δείγμα από τις φετινές επιδόσεις των υποψηφίων αλλά και οι εκτιμήσεις των βαθμολογητών είναι ότι φέτος σε πολλά μαθήματα έχουμε ελαφρά καλύτερες επιδόσεις κυρίως στην κλίμακα των βαθμολογιών 0-9,9 σε σχέση με πέρυσι. Εάν αυτό επαληθευτεί, τότε οι καλύτερες επιδόσεις θα σπρώξουν ανοδικά τις βάσεις στα περισσότερα τμήματα.

▶ 1ο Πεδίο
Σε αυτό το πεδίο, που αναμένεται να έρθει δεύτερο σε αριθμό υποψηφίων, με βάση τα παραπάνω αναμένουμε άνοδο των βάσεων εισαγωγής σε πάνω από 50 χαμηλόβαθμα τμήματα που πέρσι απαιτούσαν μέχρι 12.000 μόρια, ενώ την άνοδο των βάσεων δεν φαίνεται να αποφεύγει και τμήμα των περιζήτητων και υψηλόβαθμων σχολών, όπως Νομικές και Τμήματα Ψυχολογίας των κεντρικών Πανεπιστημίων.

Η ελάχιστη Βάση Εισαγωγής του Πεδίου που πέρσι ήταν κάτω από τα 5.000 μόρια φέτος αναμένεται να σκαρφαλώσει τουλάχιστον στα 8.500 μόρια. Η Νομική Αθήνας θα είναι και φέτος το πιο υψηλόβαθμο τμήμα, ενώ τη δεύτερη υψηλότερη θέση αναμένεται να διεκδικήσουν η Ψυχολογία Αθήνας και η Νομική Θεσσαλονίκης.

▶ 2ο Πεδίο
Στα Μαθηματικά οι επιδόσεις δεν ήταν χειρότερες από πέρσι τουλάχιστον στις χαμηλές βαθμολογικές κλίμακες. Ωστόσο στη Φυσική φαίνεται να έχουμε λίγο χειρότερες επιδόσεις, κυρίως όμως στις υψηλές βαθμολογικές κλίμακες. Τα στοιχεία που έχουμε οδηγούν σε άνοδο των βάσεων εισαγωγής σε τουλάχιστον 80 χαμηλόβαθμα τμήματα (τα οποία είχαν πέρσι κάτω από 11.000 μόρια), ενώ ελαφρά ανοδικές θα είναι και οι βάσεις εισαγωγής τμημάτων του πεδίου που ανήκουν στα Πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης και έχουν φέτος μείωση θέσεων εισακτέων.

Η είσοδος στο πεδίο αναμένεται να γίνει με περίπου 7.500 μόρια (που σημαίνει πάνω από 6.500 μόρια αύξηση σε σχέση με τη χαμηλότερη βάση στο πεδίο πέρσι). Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ αναμένεται να είναι το πιο απαιτητικό στο πεδίο, ενώ στη δεύτερη θέση αναμένεται να βρεθεί το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ.

▶ 3ο Πεδίο
Στο πεδίο αυτό, το οποίο παρ’ όλο που έχει τους λιγότερους υποψηφίους συνωστίζονται οι υποψήφιοι με τις υψηλότερες επιδόσεις, όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επτά Ιατρικές Σχολές θα καταλάβουν (με πρώτη της Αθήνας και δεύτερη της Θεσσαλονίκης) τις επτά πρώτες θέσεις στα πιο υψηλόβαθμα τμήματα του πεδίου. Η εκτίμηση είναι ότι στο πεδίο αυτό η άνοδος των βάσεων εισαγωγής θα αφορά και τα περιζήτητα Ιατρικά Τμήματα, τα Οδοντιατρικά και Φαρμακευτικά καθώς και τα δύο Κτηνιατρικά, ενώ η βάση εισόδου στο πεδίο (η σχολή με τη χαμηλότερη βάση) αναμένεται να ξεπεράσει τα 8.500 μόρια.

▶ 4ο Πεδίο
Το 4ο Πεδίο αναμένεται να έχει τους περισσότερους υποψηφίους σε σχέση με τα υπόλοιπα πεδία. Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (ΟΠΑ) μαζί με τα Τμήματα Πληροφορικής του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ και του ΟΠΑ θα διεκδικήσουν τις πρώτες θέσεις στη σειρά των τμημάτων με τις υψηλότερες βάσεις του πεδίου. Το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας αναμένεται να απαιτήσει περίπου 18.000 μόρια, ενώ πάνω από 16.500 μόρια αναμένεται να απαιτήσουν τα τρία άλλα Τμήματα Πληροφορικής.

Πάνω από 60 θα είναι τα χαμηλόβαθμα τμήματα που θα ανεβάσουν τις βάσεις εισαγωγής τους ενώ, παραδόξως, μικρές αυξομειώσεις αναμένονται στα τμήματα μεσαίας βαθμολογίας (12.000-15.000 μόρια) του πεδίου. Να θυμίσουμε ότι, π.χ., το Τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πειραιά φέτος θα προσφέρει 54 λιγότερες θέσεις, όπως επίσης και στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής οι προσφερόμενες θέσεις είναι -72, γεγονός που σπρώχνει τις βάσεις ανοδικά. Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για την είσοδο στο πεδίο αναμένεται να κινηθεί στα 7.500 μόρια.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ και “Εφημερίδα των Συντακτών”

 

  04 July, 2021 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα