Πακέτο μέτρων για τους εποχικά εργαζόμενους
Οι 5 εισοδηματικές «ενέσεις» που εξετάζονται
Στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν ένα στοχευμένο “πακέτο” παρεμβάσεων, με στόχο να καλυφθούν οι εισοδηματικές απώλειες που ήδη υφίστανται χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως εποχικοί, οι οποίοι έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής σύμβασης και είναι πιθανόν να παραμείνουν, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις. Αυτήν τη στιγμή, περίπου 100.000 ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι σε αναστολή, όπως επίσης τουλάχιστον 30.000 εργαζόμενοι στην εστίαση.
Οι 5 εισοδηματικές ενισχύσεις που εξετάζονται
Έτσι, πέρα από τα 534 ευρώ της έκτακτης αποζημίωσης, σχεδιάζεται η κάλυψη από το Κράτος των επιδομάτων αδείας και Χριστουγέννων, ενώ για να περιοριστεί η οικονομική τους αιμορραγία, εξετάζονται κι άλλες εισοδηματικές ενισχύσεις όπως μέσω του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, ειδική επιδότηση θέρμανσης, φορολογικές διευκολύνσεις για τις τρέχουσες και προηγούμενες υποχρεώσεις τους. Πέρα από τα ταμειακά διαθέσιμα, που επιτρέπουν ένα νέο γύρο στοχευμένων εισοδηματικών ενισχύσεων, πολύτιμη είναι η συνδρομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, που αναμένονται- αν και με καθυστέρηση- μέσα στο Σεπτέμβριο. Πρόκειται για το κονδύλι από το πρόγραμμα SURE, το οποίο είναι, μάλιστα, αυξημένο κατά περίπου 80% σε σχέση με τις αρχικές ποσοστώσεις, καθώς η Ελλάδα θα λάβει 2,7 δισ ευρώ αντί 1,5 δισ ευρώ.
Παράταση αναστολής συμβάσεων και του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ στα «σκαριά»
Η τεράστια ζημιά στον Τουρισμό φέρνει παράλληλα “πακέτο” μέτρων στήριξης και στις επιχειρήσεις του κλάδου. Σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς, οι φετινές εισπράξεις αναμένεται ότι θα είναι τελικά 70-80% χαμηλότερες από πέρσι, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τη βιωσιμότητα μικρών και μεγαλύτερων μονάδων. Στο υπό διαμόρφωση "πακέτο" συμπεριλαμβάνονται η παράταση της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, η παράταση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας, καθώς και του σχήματος επιδότησης μισθών- εισφορών “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ”, ενδεχομένως και η στοχευμένη παράταση της μείωσης ενοικίου, με φορολογικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες
Στο οικονομικό επιτελείο δείχνουν να έχουν πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι για να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις που "γονάτισαν", θα πρέπει να κερδηθεί μάχη της ρευστότητας τους δύσκολους μήνες που έρχονται. Σημειωτέον ότι οι πολύτιμες ανάσες από τα πρώτα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης (γύρω στα 3,5 δισ ευρώ) δεν αναμένονται νωρίτερα από την ερχόμενη Άνοιξη κι ως εκ τούτου, θα πρέπει να δημιουργηθεί ισχυρή χρηματοδοτική γέφυρα ως τότε.
Πώς θα ενισχυθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Κατ' αρχάς, οι φόροι και οι εισφορές της “καραντίνας” παγώνουν ως τις 31 Δεκεμβρίου και θα πληρωθούν από την Πρωτοχρονιά σε 12 ή 24 δόσεις, αν και η αγορά πιέζει για πιο “γενναία” ρύθμιση, όπως επίσης για “πάγωμα” και των τρεχουσών φορολογικών υποχρεώσεων ως το τέλος του έτους. Στις αρχές του Σεπτεμβρίου θα πέσουν στην αγορά κρατικά δάνεια 1,2 δισ ευρώ, μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής με έμφαση στις πολύ μικρές κι ατομικές επιχειρήσεις, άλλα 3,5 δισ με κρατική εγγύηση και 3,5 δισ μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η ενίσχυση επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα συνεχιστεί το 2021, με τη συνδρομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και το περίγραμμα θα δώσει ο Πρωθυπουργός στις 12-13 Σεπτεμβρίου από τη Θεσσαλονίκη. Τους χειρισμούς του οικονομικού επιτελείου διευκολύνει το ότι το "πάγωμα" των δημοσιονομικών στόχων θα παραταθεί και την επόμενη χρονιά, με τις σχετικές αποφάσεις να δρομολογούνται σε επίπεδο Eurogroup στις 11 Σεπτεμβρίου.
Πρώτη προτεραιότητα παραμένει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ θα εξαντληθούν τα περιθώρια για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 20-30%. Στο σχεδιασμό συμπεριλαμβάνονται το "ψαλίδισμα" του ΕΝΦΙΑ και η μείωση του Τέλους Επιτηδεύματος.
Δείτε επίσης
- Oι πληρωμές της εβδομάδας
- Kαιρός: “Λευκά Χριστούγεννα” προ των πυλών
- Χειμερινές εκπτώσεις: Πότε κάνουν πρεμιέρα και πόσο θα διαρκέσουν
- Τροχαία ατυχήματα: Μια κορυφή για την Κρήτη που...προβληματίζει
- Λέκκας για τον μεγάλο σεισμό στην Κρήτη: «Δεν είναι κάτι που μας προβληματίζει»