Παιδιά και οθόνη: Τελικά από τι ηλικία και μετά είναι ασφαλές;

Τα παιδιά κάτω των έξι ετών δεν θα πρέπει να εκτίθενται σε οθόνες, όπως η τηλεόραση, για να αποφευχθεί η μόνιμη βλάβη στην ανάπτυξη του εγκεφάλου τους, σύμφωνα με Γάλλους ιατρικούς ειδικούς.
Η τηλεόραση, τα τάμπλετ, οι υπολογιστές, τα βιντεοπαιχνίδια και τα smartphones έχουν «ήδη δημιουργήσει βαριές συνέπειες σε μια νέα γενιά που θυσιάστηκε στον βωμό της άγνοιας», σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση από πέντε κορυφαίους φορείς της υγείας -εταιρείες παιδιατρικής, δημόσιας υγείας, οφθαλμολογίας, παιδοψυχιατρικής και υγείας και περιβάλλοντος.
Καλώντας για άμεση αναθεώρηση των πολιτικών για την προστασία των μελλοντικών γενεών, ανέφεραν: «Οι οθόνες, σε οποιαδήποτε μορφή, δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των παιδιών. Ακόμη χειρότερα, εμποδίζουν και αλλοιώνουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου», προκαλώντας «μια διαρκή αλλοίωση της υγείας και των πνευματικών τους ικανοτήτων».
Οι τρέχουσες συστάσεις στη Γαλλία αναφέρουν ότι τα παιδιά δεν θα πρέπει να εκτίθενται σε οθόνες πριν την ηλικία των τριών ετών και μόνο «περιστασιακά» μεταξύ τριών και έξι ετών -και μόνο παρουσία ενήλικα.
Οι ειδικοί προτείνουν η απαγόρευση οθονών να ισχύει τόσο στο σπίτι όσο και στα σχολεία, γράφει η Guardian.
Οι ζημιές που προκαλεί η τεχνολογία σε μικρά παιδιά
Αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Ούτε η οθόνη, ούτε το περιεχόμενό της, ακόμα και αυτό που ονομάζεται "εκπαιδευτικό", είναι κατάλληλα για τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο ενός μικρού παιδιού. Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες: έχουν διαφορετικές ανάγκες».
Όπως προσθέτουν, καθημερινά οι επαγγελματίες υγείας και οι νηπιαγωγοί «παρατηρούν τις ζημιές που προκαλεί η τακτική έκθεση σε οθόνες πριν την είσοδο στο δημοτικό σχολείο: καθυστέρηση στην ομιλία, διαταραχή προσοχής, προβλήματα μνήμης και κινητική ανησυχία».
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η τακτική έκθεση στις οθόνες -όσο σύντομη κι αν είναι- έχει επίσης αρνητική επίδραση στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών. Υποστηρίζουν ότι το πρόβλημα αφορά όλες τις κοινωνικές ομάδες, αλλά πλήττει ιδιαίτερα τα μειονεκτούντα νοικοκυριά, οδηγώντας σε μεγαλύτερες «κοινωνικές ανισότητες».
Οι εναλλακτικές
Προτείνουν εναλλακτικές όπως «η δυνατή ανάγνωση, επιτραπέζια παιχνίδια ή παιχνίδια σε εξωτερικούς χώρους, σωματικές, δημιουργικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες».
Στην έρευνά τους αναφέρουν: «Δεν θα περνούσε ποτέ από το μυαλό κάποιου να αφήσει ένα παιδί κάτω των έξι ετών να διασχίσει μόνο του τον δρόμο. Γιατί λοιπόν να το εκθέσουμε σε μια οθόνη όταν αυτό θέτει σε κίνδυνο την υγεία του και το πνευματικό του μέλλον;».
Πέρυσι, μια έκθεση που ανατέθηκε από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, διαπίστωσε ότι τα παιδιά ηλικίας τριών έως έξι ετών στη Γαλλία περνούσαν κατά μέσο όρο 1 ώρα και 47 λεπτά την ημέρα μπροστά σε οθόνες κατά την περίοδο 2014-15, σύμφωνα με την τελευταία διαθέσιμη έρευνα. Έκτοτε, ωστόσο, μόνο μία από τις συστάσεις της επιτροπής, που αφορούσε την έκθεση των κάτω των τριών ετών σε οθόνες, έχει υλοποιηθεί.
Ο πρώην πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ προχώρησε ακόμα περισσότερο, προτείνοντας να απαγορευτεί η πρόσβαση των παιδιών κάτω των 15 ετών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με μια διαδικτυακή «απαγόρευση κυκλοφορίας» για τους εφήβους 15 έως 18 ετών, που θα σταματά την πρόσβασή τους στα social media μετά τις 10 το βράδυ.