«Παγώνουν» όλο το 2020 οι εξαγωγές των ελληνικών σαλιγκαριών - Τι γίνεται στην Κρήτη

Businessdaily.gr  20 April, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
«Παγώνουν» όλο το 2020 οι εξαγωγές των ελληνικών σαλιγκαριών - Τι γίνεται στην Κρήτη

Με ένα οικονομικό «Γολγοθά» είναι αντιμέτωπη η εγχώρια σαλιγκαροκαλλιέργεια, αφού ήδη εκτροφείς και μεταποιητικές επιχειρήσεις είναι αντιμέτωποι με μια χαμένη χρονιά ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία για το πώς θα επιτευχθεί άμεσα η επιστροφή στις διεθνείς αγορές. 


Ειδικότερα, με γνώμονα ότι η δυνατή περίοδος των εξαγωγών σαλιγκαριών κυμαίνεται από το Φεβρουάριο έως το Μάη, η εξάπλωση της πανδημίας έχει ήδη πλήξει καθολικά το κλάδο. Το γεγονός δε ότι οι βασικές αγορές διάθεσης με αιχμή την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία έχουν υποστεί σημαντικό χτύπημα από το κορονοϊό, μετρώντας πολύ υψηλά κρούσματα, σηματοδοτεί το «πάγωμα» των εξαγωγών όλο το 2020.

Εκτροφείς και μεταποιητές στην παρούσα φάση κινούνται με μηδενικό τζίρο και εκφράζουν ανησυχία για την δυνατότητα ανάκαμψης, αφού ακόμα και να σταματήσει η πανδημία, δεν αναμένεται να καταγραφεί κινητικότητα εισαγωγής σαλιγκαριών από τις πληγείσες αγορές.

Μολονότι δεν υπάρχουν επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία για την αγορά των σαλιγκαριών, υπολογίζεται ότι οι εξαγωγές κυμαίνονται σε 400 τόνους ετησίως. Με γνώμονα ότι η τιμή πώλησης διαμορφώνεται σε περίπου 4 με 4,5 ευρώ/κιλό υπολογίζεται ότι ο τζίρος των εξαγωγών κυμαίνεται σε 1,6-1,8 εκατ. ετησίως. Σε ο,τι αφορά στην εγχώρια κατανάλωση οι επιδόσεις είναι ιδιαίτερα χαμηλές, αφού οι διατροφικές συνήθειες στην Ελλάδα δεν περιλαμβάνουν τα σαλιγκάρια, με εξαίρεση συγκεκριμένες περιοχές όπως η Κρήτη.

Συνολικά με την εκτροφή σαλιγκαριών, σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις, απασχολούνται περί τις 200 οικογένειες, με τη πλειονότητα των καλλιεργειών να αφορούν μικρές εκμεταλλεύσεις. Σε ό,τι αφορά την μεταποίηση εκτιμάται ότι δραστηριοποιούνται περί τις 10 εταιρείες. Η κατάσταση δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο δεδομένου ότι στη παρούσα συγκυρία γίνεται και η συγκομιδή σαλιγκαριών.

Το «αδιάθετο» στην παραγωγή έχει σημαντικό κόστος διαχείρισης περιλαμβάνοντας και την φυσική θνησιμότητα των σαλιγκαριών όσο και στην απώλεια βάρους που έχει αντίκτυπο στο συνολικό τονάζ και βέβαια στις τιμές διάθεσης. 

Η κρίση της πανδημίας δεν πλήττει μονάχα την εγχώρια καλλιέργεια σαλιγκαριών αλλά και άλλες ισχυρές χώρες- παραγωγούς όπως Πολωνία, Ουκρανία, γεγονός που προμηνύει ανατροπές και στο πως θα διαμορφωθεί το τοπίο των εξαγωγών μετά το πέρας της πανδημίας. 

Οι ισχυρές χώρες με υψηλή παραγωγική δυναμική προκειμένου να αντισταθμίσουν τις φετινές απώλειες αναμένεται να κινηθούν πιο επιθετικά στο θέμα των τιμών διευρύνοντας τα μερίδιά τους στο εξαγωγικό πεδίο, με τον κίνδυνο αδυναμίας επανεισόδου στα διεθνή ράφια για τις εγχώριες επιχειρήσεις να είναι ορατός. 

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις

Σχετικά άρθρα

Businessdaily.gr  20 April, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα