Με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά του Καρκίνου, η 4η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας τόσο για την πρωτογενή όσο και τη δευτερογενή πρόληψη.
Με βάση τις εκτιμήσεις του Οργανισμού, 1 στα 5 άτομα αναπτύσσουν καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ περισσότερα από 50 εκατομμύρια άνθρωποι επιβιώνουν 5 χρόνια μετά την αρχική διάγνωση του καρκίνου.
Ωστόσο, τουλάχιστον το ένα τρίτο των κοινών ειδών καρκίνου μπορεί να προληφθεί, εφόσον αποφευχθεί η έκθεση σε παράγοντες που συνδέονται αιτιολογικά με κάποιες από τις μορφές αυτές, όπως το κάπνισμα και η κακή διατροφή, ενώ καθοριστικά στην έγκαιρη διάγνωση και την αποτελεσματική θεραπεία συμβάλλει η πραγματοποίηση τακτικών εξετάσεων.
«Η μάχη με την ασθένεια είναι διαρκής, αλλά όχι μοναχική. Στεκόμαστε στο πλευρό αυτών των αγωνιστών, αγκαλιάζοντας και συνδράμοντας την προσπάθεια τους στο δύσκολο ταξίδι προς τη θεραπεία. Συνεχίζουμε να προσφέρουμε στους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη και καλούμε κάθε νέα και νέο να γίνουν εθελοντές δότες μυελού των οστών» δήλωσε ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης.
Η ΟΝΝΕΔ σε συνεργασία με τη Γραμματεία Ποιότητας Ζωής & Εθελοντισμού της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποιεί μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης σχετικά με την αξία της δωρεάς μυελού των οστών ενώ συνεχίζει να συμβάλλει ουσιαστικά στην εγγραφή εθελοντών δοτών.
Δείτε επίσης
- «Το νέο σύστημα λειτουργεί, είναι θέμα εξοικείωσης»απαντά η ΗΔΙΚΑ για «αρρυθμίες» στη συνταγογράφηση
- Είναι κρυολόγημα, γρίπη, COVID-19 ή RSV;
- Επικίνδυνη έξαρση της γρίπης: Τα υπέρ και τα κατά του εμβολιασμού τώρα
- ΕΟΔΥ: Σε έξαρση η γρίπη – 24 σοβαρά κρούσματα, τρεις θάνατοι σε μία εβδομάδα
- Έντερο: Πώς “καταπολεμά” τις λοιμώξεις;