Παγκόσμιος διαγωνισμός Biomimesis – Design Innovation Inspired by Nature
Μία πολύ σημαντική παγκόσμια διάκριση κατέκτησε νεαρή Χανιώτισσα Αρχιτέκτων – Μηχανικός η οποία τα τελευταία 3 χρόνια ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για την Δέσποινα Λιναράκη, η οποία πήρε μέρος στον διαγωνισμό Biomimesis – Design Innovation Inspired by Nature, ένας παγκόσμιος διαγωνισμός που πραγματοποιήθηκε από το Eleven Magazine και είχε ως βασικό θέμα την δημιουργία ενός βιομιμητικού καινοτόμου σχεδιασμού. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δεν απευθυνόταν μόνο στο πεδίο της Αρχιτεκτονικής, αλλά και της τεχνολογίας, της μόδας ή του σχεδιασμού προϊόντος.
Η ταλαντούχα – και βραβευμένη πλέον- Χανιώτισσα μίλησε για αυτή την επιτυχία της:
«Η πρόταση με την οποία διακρίθηκα αφορούσε τη Συμβίωση μεταξύ ανθρώπου και νερού μέσα από τον επαναπροσδιορισμό του Αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και συγκεκριμένα της δημιουργίας κατασκευών μέσα στη θάλασσα. Σαν περιοχή μελέτης χρησιμοποιήθηκε η πόλη του Μουμπάι και προτάθηκε η επέκτασή της μέσα στην Αραβική Θάλασσα, εμπνευσμένη από τη μορφή και ανατομία των κοραλλιογενή υφάλων του Ινδικού ωκεανού. Ξεκινώντας από το ερώτημα πώς θα επεκτεινόταν η πόλη εάν επρόκειτο να γίνει με φυσικό τρόπο, ο σχεδιασμός προτείνει τη μελλοντική αστική ανάπτυξη σε πολλαπλές κλίμακες – από τον αστικό ιστό έως τον σχεδιασμό των χώρων διαβίωσης».
Η εργασία ολοκληρώθηκε σε μεγάλο μέρος κατά την διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών της Δέσποινας στο Columbia University στη Νέα Υόρκη με επιβλέποντα καθηγητή τον Markus Dochantschi.
Τι λέει όμως η Δέσποινα για την Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό και τις δυσκολίες μίας τέτοιας εργασίας;
«Η πόλη του Μουμπάι σε μεγάλο ποσοστό είναι μία τεχνητή πόλη που προέκυψε από τη σύνδεση των αρχικών επτά νησιών (1970-2015). Η σύνδεση έγινε χρησιμοποιώντας συντρίμμια από 22 λόφους και δημιουργώντας μπάρες προστασίας από το νερό. Έρευνες έχουν δείξει ότι η τεχνητή σύνδεση, η οποία σταμάτησε τη φυσική ροή του νερού, είναι σήμερα υπεύθυνη για πλημμύρες και υψηλά επίπεδα ρύπανσης. Στη συνέχεια, διεξήχθη έρευνα σχετικά με το φυσικό περιβάλλον του το Μουμπάι πριν και μετά την τεχνητή σύνδεση. Με βάση την πεποίθηση ότι η αρχιτεκτονική θα μπορούσε να διδαχτεί από την υπάρχουσα συμβιωτική σχέση μεταξύ νερού και ζωντανού οργανισμού, έγινε μια ανάλυση στο σχηματισμό και την ανάπτυξη κοραλλιογενών υφάλων και τη συνύπαρξη της πορώδους δομής των κοραλλιών με το νερό. Η τελική πρόταση αφορά τη δημιουργία κατασκευών με διαφόρου μεγέθους κενά όπου ελέγχουν τη ροή του νερού και επιτρέπουν ή αποτρέπουν τη διέλευσή του».
«Η έρευνα αυτή είναι σημαντική όχι μόνο για το μέλλον της Βομβάης αλλά και για το μέλλον του Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού. Οι πόλεις σήμερα αποτελούνται από όρια προστασίας από τις περιβαλλοντικές συνθήκες. Αυτή η μέθοδος σχεδιασμού δημιουργεί μια αναποτελεσματική κατάσταση καθώς σταματά τη φυσική ροή του νερού και δημιουργεί πλημμύρες και καταστροφές. Η συμβίωση μεταξύ του νερού και των ζωντανών οργανισμών είναι κάτι που μπορεί να διδάξει τους αρχιτέκτονες, ώστε η σχεδιαστική τους πρόταση να είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες του περιβάλλοντος. Αυτή η έρευνα προτείνει ότι η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο σχεδιάζονται οι πόλεις βάσει της μορφολογίας των κοραλλιογενών υφάλων θα μπορούσε να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων με ευεργετικό τρόπο»
Η Δέσποινα Λιναράκη είναι ένας από τους νέους ανθρώπους που αποφάσισαν να ακολουθήσουν καριέρα στο εξωτερικό: «Ήρθα στη Νέα Υόρκη το Μάιο του 2014 με σκοπό να παρακολουθήσω το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Columbia University με ειδίκευση στον Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό των Παγκόσμιων Πόλεων και στη συνέχεια να παραμείνω για κάποια χρόνια στη Νέα Υόρκη για εργασία. Αυτή τη στιγμή εργάζομαι σε ένα γραφείο στη Νέα Υόρκη, ενώ ο στόχος μου είναι να αποκτήσω εμπειρία σαν Αρχιτέκτονας από διάφορα μέρη του κόσμου.
Σε ερώτηση τι θα συμβούλευε κάποιον που θα ήθελε να κάνει κάτι παρόμοιο η Δέσποινα απαντά: «Να το κάνει! Σίγουρα δεν είναι εύκολο να είσαι στο εξωτερικό μακριά από την οικογένειά σου, τους φίλους σου και την Ελλάδα, αλλά οι εμπειρίες που αποκτάς, οι δυνατότητες έρευνας που σου προσφέρονται, οι άνθρωποι και τα μέρη που γνωρίζεις αξίζουν κάθε δυσκολία. Είναι μία μοναδική εμπειρία ζωής».
Πηγή
zarpanews.gr
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις