Ουκρανία: Ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει για μήνες και οι συνέπειες παγκόσμια θα είναι τεράστιες

  07 April, 2022 ΑΡΘΡΑ
Ουκρανία: Ο πόλεμος μπορεί να διαρκέσει για μήνες και οι συνέπειες παγκόσμια θα είναι τεράστιες

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μετατρέπεται σε έναν εξοντωτικό πόλεμο φθοράς που φαίνεται πως θα διαρκέσει ακόμα για μήνες προκαλώντας μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες και θα έχει συνέπειες σε εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο. Αυτή είναι η πρόβλεψη του Stephen Collinson στο CNN, που εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποδεικνύεται μία εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη κυρίως για τη χώρα και τους πολίτες της αλλά και για τον υπόλοιπο πλανήτη που εισέρχεται σε μία νέα φάση.

Η αναδιάταξη της Ρωσίας δεν εγγυάται ένα σύντομο τέλος του πολέμου

Οι  επανεκτιμήσεις της διάρκειας, του χαρακτήρα και του κόστους του πολέμου προκαλούνται από τη στρατηγική μετατόπιση της Ρωσίας από την αδιέξοδη προσπάθεια κατάληψης του Κιέβου και ανατροπής της κυβέρνησης σε μια αναπροσανατολισμένη στρατιωτική δύναμη στις νότιες και ανατολικές περιοχές.

Τις πρώτες ημέρες του πολέμου, πριν από έξι εβδομάδες, φαινόταν πιθανό ότι ένας ρωσικός αιφνιδιαστικός πόλεμος θα μπορούσε να εισβάλει γρήγορα στη χώρα και να καταλάβει την πρωτεύουσα. Όμως η σθεναρή ουκρανική αντίσταση, υποστηριζόμενη από τα δυτικά όπλα, και οι μεγάλες ρωσικές απώλειες οδήγησαν σε αλλαγή σχεδίου από τη Μόσχα.

Ωστόσο,  αυτή η αναδιάταξη, η οποία αποκάλυψε επίσης στον κόσμο τις φρικαλεότητες της ρωσικής πλευράς, δεν σημαίνει ότι ο πόλεμος που ο Πούτιν δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει έχει τελειώσει. Στην πραγματικότητα η κίνηση αυτή δεν εξασφαλίζει τίποτα άλλο από το ότι οι οικονομικές, πολιτικές και διεθνείς συγκρούσεις που έχουν προκύψει από τη διαμάχη θα διαρκέσουν για μήνες και θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερο φόρο αίματος.

Ο Αντρέι Ντούντα, ο πρόεδρος της Πολωνίας, η οποία συνορεύει με την Ουκρανία, δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNN την Τετάρτη ότι ο στόχος του Πούτιν ήταν σαφής.

«Το γεγονός ότι σκοτώνονται άμαχοι κάτοικοι της Ουκρανίας δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ποιος είναι ο στόχος της [ρωσικής] εισβολής. Ο στόχος αυτής της εισβολής είναι απλώς να εξαφανίσει το ουκρανικό έθνος».

Οι συνέπειες δεν θα περιοριστούν στην Ευρώπη

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν, για παράδειγμα, προειδοποίησε την Τετάρτη για «τεράστιες επιπτώσεις» της εισβολής στα παγκόσμια αποθέματα τροφίμων και στον ενεργειακό εφοδιασμό. Αυτό με τη σειρά του θα δημιουργήσει μια αλυσίδα πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ και τις δυτικές πρωτεύουσες.

Πιο άμεσα στις ΗΠΑ, το αποτύπωμα του πολέμου στις τιμές της βενζίνης και των βασικών ειδών κατανάλωσης  – οι οποίες είχαν ήδη αυξηθεί λόγω του υψηλού πληθωρισμού – θα μπορούσε να έχει πολιτικές επιπτώσεις, μεταξύ άλλων και για τους Δημοκρατικούς του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις επερχόμενες ενδιάμεσες εκλογές.

Ένας παρατεταμένος πόλεμος θα έχει επίσης τρομακτικές ανθρωπιστικές συνέπειες, δεδομένης της στρατηγικής του Πούτιν να ισοπεδώνει πόλεις και των προφανών φρικαλεοτήτων που διαπράττουν τα στρατεύματά του. 

Ενώ ο κόσμος έχει εξοργιστεί από τις εικόνες των νεκρών πολιτών, μερικοί από τους οποίους προφανώς εκτελέστηκαν σε περιοχές που εκκενώθηκαν από τα ρωσικά στρατεύματα, η φρίκη που εκτυλίσσεται στις πολιορκημένες νότιες και ανατολικές πόλεις μπορεί να είναι ακόμη πιο άγριας κλίμακας, αλλά θα είναι πιο δύσκολο για τους Ουκρανούς και τους ξένους δημοσιογράφους να την αποκαλύψουν.

Αυτό εγείρει την προοπτική της ατιμωρησίας για μερικά από τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο τουλάχιστον από τον πόλεμο της Βοσνίας και πιθανώς από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρει ο αναλυτής του CNN.

Ο Πούτιν θα δοκιμάσει το ΝΑΤΟ με έναν μακρύ ουκρανικό πόλεμο

Ένας μακρύς πόλεμος θα αποτελέσει επίσης μια εξαντλητική δοκιμασία της ενότητας του ΝΑΤΟ, μετά την εκπληκτικά ισχυρή αποφασιστικότητα που επέδειξε η δυτική συμμαχία.

Θα κατοχυρώσει επίσης μια δεύτερη παρατεταμένη γεωπολιτική κονταρομαχία μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης. Ο Πούτιν θα αναζητήσει ανοίγματα για να προκαλέσει νέες διαιρέσεις μεταξύ των εταίρων του ΝΑΤΟ.

«Το πρώτο μέρος του πολέμου έχει τελειώσει και ο Πούτιν έχασε το πρώτο μέρος του πολέμου, προς μεγάλη του απογοήτευση», δήλωσε ο Στιβ Χολ, πρώην επικεφαλής της CIA , στο CNN την Τετάρτη.

«Νομίζω ότι θα είμαστε μέσα σε αυτή τη φάση για μεγάλο χρονικό διάστημα και νομίζω ότι θα είναι ένας πόλεμος φθοράς. Θα είναι πολύ σκληρός για την Ουκρανία».

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επηρεάσει τις κάλπες στις ΗΠΑ

Ο Μπάιντεν ηγήθηκε των προειδοποιήσεων την Τετάρτη ότι η ειρήνη θα είναι άπιαστη για μήνες.

«Αυτός ο πόλεμος μπορεί να συνεχιστεί για πολύ καιρό, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού στον αγώνα για ελευθερία», δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνδικάτα οικοδόμων στην Ουάσιγκτον.

Η προειδοποίησή του υπογραμμίζει ότι ολόκληρη η προεδρία του -που γεννήθηκε από μια κρίση, την πανδημία που εκδηλώθηκε – είναι τώρα πιθανό να καθοριστεί από τη δεύτερη μεγάλη αντιπαράθεση της Δύσης με το Κρεμλίνο. Ο πολιτικός απόηχος της σύγκρουσης είναι πιθανό να αντηχήσει πέρα από τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου και στην κούρσα για τον Λευκό Οίκο το 2024.

Το γεγονός ότι 63 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές, πολλοί από τους οποίους είναι κορυφαίοι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, καταψήφισαν αυτή την εβδομάδα ένα ψήφισμα υποστήριξης του ΝΑΤΟ, θα τροφοδοτήσει τους φόβους ότι η επιστροφή του πρώην προέδρου στον Λευκό Οίκο θα μπορούσε να διασπάσει την ενότητα της συμμαχίας.

Ο Πούτιν εξακολουθεί να θέλει ολόκληρη την Ουκρανία

Οι προειδοποιήσεις ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πλέον πιθανό να είναι μια ημιμόνιμη κρίση που απειλεί τη Δύση ενισχύθηκαν για πρώτη φορά την Τετάρτη από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο πρώην πρωθυπουργός της Νορβηγίας δήλωσε ότι η αναδιάταξη του Πούτιν δεν σημαίνει ότι έχει εγκαταλείψει τον μακροπρόθεσμο στόχο του να καταλάβει το Κίεβο.

«Δεν έχουμε δει καμία ένδειξη ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει αλλάξει τη φιλοδοξία του να ελέγξει ολόκληρη την Ουκρανία και επίσης να ξαναγράψει τη διεθνή τάξη, οπότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το μακρύ ταξίδι», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ. «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, για πολλούς μήνες ή ακόμη και χρόνια». 

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ μιλούσε πριν από μια συνάντηση την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, κατά την οποία οι υπουργοί της συμμαχίας θα συζητήσουν τα επόμενα βήματά τους για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει άρματα μάχης και βαρέα όπλα. Μέχρι στιγμής, τα δυτικά κράτη έχουν στείλει κυρίως αντιαρματικά και αντιαεροπορικά όπλα στην Ουκρανία, τα οποία έχουν βοηθήσει αποτελεσματικά στην απόκρουση της ρωσικής προέλασης.

Οι πιέσεις στο ΝΑΤΟ

Αλλά τώρα το ερώτημα είναι αν θα στείλουν όπλα που η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να απωθήσει τη Ρωσία από τη χώρα, μια απόφαση που θα μπορούσε να παρασύρει περαιτέρω τη Δύση στον πόλεμο. Ο Μπάιντεν έχει ήδη εμποδίσει ένα σχέδιο της Πολωνίας να στείλει αεροσκάφη σοβιετικής εποχής στην ουκρανική πολεμική αεροπορία.

«Πιστεύω ότι αυτό που κάνει το ΝΑΤΟ σίγουρα δεν είναι αρκετό», δήλωσε ο συνταξιούχος υποστράτηγος Dana Pittard στον John King του CNN στην εκπομπή «Inside Politics» την Τετάρτη.

«Ο στόχος θα πρέπει να είναι οι ουκρανικές δυνάμεις να κερδίσουν πραγματικά. Για να το πετύχουν αυτό, θα χρειαστούν περισσότερα από άρματα μάχης εδώ, μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκεί, πυραύλους Javelin. Χρειάζονται συστήματα, χρειάζονται εκπαίδευση, χρειάζονται βοήθεια», δήλωσε ο Pittard.

Στη συνέχεια, υπάρχουν τα ευρύτερα ερωτήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ηγέτες της Δύσης σχετικά με την ανάγκη περαιτέρω αποτροπής του Πούτιν στην Ανατολική Ευρώπη, εν μέσω του διαρκούς φόβου ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια άμεση σύγκρουση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας.

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας κάλεσε αργά την Τετάρτη σε επανεξέταση της στάσης ασφαλείας της Δύσης

«Η εποχή της εμπλοκής με τη Ρωσία έχει τελειώσει. Χρειαζόμαστε μια νέα προσέγγιση για την ασφάλεια στην Ευρώπη που θα βασίζεται στην ανθεκτικότητα, την άμυνα και την αποτροπή», δήλωσε η Τρους στις Βρυξέλλες.

Παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις

Η παγκόσμια οικονομία αντιμετώπιζε ήδη δύσκολες προκλήσεις πριν από την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία.
Η πανδημία διατάραξε σοβαρά τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, συμβάλλοντας στην άνοδο του πληθωρισμού. Τώρα, οι αυστηρές κυρώσεις στη ρωσική οικονομία δεν τιμωρούν απλώς τον Πούτιν, αλλά έχουν αντιδράσεις στις χώρες που τις επέβαλαν.

Πρώτον, οι τιμές της βενζίνης εκτοξεύτηκαν με τη Ρωσία αποκλεισμένη από μεγάλο μέρος της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου. Ο Μπάιντεν ξεσπάθωσε κατά της «αύξησης των τιμών του Πούτιν» σε μια προσπάθεια να λάβει κάποια πολιτικά οφέλη, τη στιγμή που οι ψηφοφόροι βρίσκονται μάλλον σε κακή διάθεση καθώς καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές.

Την Τετάρτη, η Γέλεν έθεσε την προοπτική μιας πιο παρατεταμένης παγκόσμιας αναταραχής από έναν μακροχρόνιο πόλεμο στην Ουκρανία.

Προειδοποίησε επίσης ότι τα αναπτυσσόμενα έθνη που ήδη αντιμετωπίζουν βαρύ φορτίο χρέους και αγωνίζονται να ανακάμψουν από τη Covid-19 θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα.

Η μοίρα της Ουκρανίας

Τελικά, ωστόσο, η προοπτική πολλών ακόμη μηνών πολέμου – σε μια χώρα που αποκόπηκε από τη βίαιη εισβολή του Πούτιν – θα δοκιμάσει το θάρρος, την ενότητα και την αντοχή των ίδιων των Ουκρανών. Η βαρβαρότητα που ήρθε στο φως τις τελευταίες ημέρες θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή.

Πάρτε, για παράδειγμα, τη Μαριούπολη, όπου χιλιάδες άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι σε μια πόλη που έχει μετατραπεί σε ερείπια από εβδομαδιαίους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

«Ο κόσμος έχει να δει το μέγεθος μιας τραγωδίας όπως στη Μαριούπολη από την εποχή των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης», ανέφερε σε δήλωσή του ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο. «Οι ρωσόδουλοι μετέτρεψαν ολόκληρη την πόλη μας σε στρατόπεδο θανάτου».

Ένας πόλεμος που συνεχίζεται για μήνες ή χρόνια θα μπορούσε να οδηγήσει μεγάλο μέρος της χώρας στην ίδια απάνθρωπη μοίρα.

 

  07 April, 2022 ΑΡΘΡΑ