Ορατό το ενδεχόμενο του ‘Μπλάκ-Αουτ” το καλοκαίρι στην Κρήτη!
«Καμπανάκι» ΔΕΔΔΗΕ-Διπλασιάστηκαν εσχάτως οι βλάβες των μονάδων ηλεκτροδότησης
Τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ για την επάρκεια της Κρήτης κάνουν λόγο για έλλειμμα ισχύος της τάξης των 50 MW φέτος το καλοκαίρι και 69 MW το καλοκαίρι του 2020.
Συναγερμός για την αποφυγή μπλακ άουτ στην Κρήτη εν μέσω του θέρους επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο Ενέργειας, στη ΡΑΕ και στη ΔΕΗ μετά το καμπανάκι που χτύπησε ο ΔΕΔΔΗΕ για την επάρκεια της νήσου σε ηλεκτρική ενέργεια.
Με επιστολή του προς τη ΔΕΗ, η οποία κοινοποιείται και στο υπουργείο Ενέργειας και στη ΡΑΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώνει ότι το τελευταίο διάστημα διπλασιάστηκαν οι βλάβες των μονάδων της ΔΕΗ, αναφέρει μάλιστα ότι για κάποιες ημέρες οι βλάβες ξεπερνούν τα 100 MW και ζητάει αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση των μονάδων. Πρόσθετο στοιχείο ανησυχίας είναι η αύξηση της ζήτησης σε ποσοστό 7%-13% τους τελευταίους μήνες. Πώς θα διασφαλισθεί η ομαλή ηλεκτροδότηση του νησιού εάν η τάση αυτή σταθεροποιηθεί το επόμενο διάστημα και κυρίως πώς θα αντιμετωπισθούν οι αιχμές του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου με την υψηλή τουριστική κίνηση είναι το πρόβλημα που καλούνται να επιλύσουν άμεσα οι αρμόδιοι φορείς, οι οποίοι δεν κρύβουν την αγωνία τους για το ενδεχόμενο γενικής συσκότισης στην καρδιά της τουριστικής περιόδου και ταυτόχρονα της προεκλογικής περιόδου.
Οι ανησυχίες πολλαπλασιάστηκαν μετά το μπλακ άουτ την Παρασκευή 22 Μαρτίου. Πυρκαγιά σε μετασχηματιστή στον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων από βραχυκύκλωμα βύθισε το νησί στο σκοτάδι για τουλάχιστον τρεις ώρες. Μία εβδομάδα νωρίτερα, βλάβη σε μετασχηματιστή βύθισε στο σκοτάδι τη γειτονιά του Αγίου Στεφάνου στον Κουμπέ Χανίων, ενώ με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα απ’ ό,τι στο παρελθόν εμφανίζονται βλάβες στο δίκτυο και διακοπές ρεύματος αλλά και προβλήματα αστάθειας τάσης.
Τα επίσημα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ για την επάρκεια της Κρήτης κάνουν λόγο για έλλειμμα ισχύος της τάξης των 50 MW φέτος το καλοκαίρι και 69 MW το καλοκαίρι του 2020. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει εισηγηθεί ήδη στη ΡΑΕ την ενίσχυση του ηλεκτρικού συστήματος της Κρήτης μέσω μεταφοράς των 18 (από τα συνολικά 20) φορητών ηλεκτροπαραγωγών ζευγών που βρίσκονται στον ΑΗΣ Σορωνής της Ρόδου, συνολικής ισχύος 22,66 MW, καθώς και την ενοικίαση πρόσθετης ισχύος της τάξης των 18 MW για την περίοδο Ιούλιος-Αύγουστος 2019 με δυνατότητα παράτασης έως τις 15 Σεπτεμβρίου. Η ΡΑΕ έκανε αποδεκτή την εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ και ήδη χορήγησε στη ΔΕΗ άδεια παραγωγής για την εγκατάσταση μονάδων συνολικής καθαρής ισχύος 22,66 MW για τα έτη 2019-2023. Τα μέτρα αυτά ωστόσο κρίνονται ανεπαρκή για να καλύψουν το έλλειμμα των 50 MW τους θερινούς μήνες φέτος, γεγονός που ενισχύει τον κίνδυνο για μπλακ άουτ.
Το πρόβλημα επάρκειας ηλεκτροδότησης της Κρήτης αναμένεται να επιδεινωθεί μετά το τέλος του 2019, οπότε τελειώνει η προθεσμία της λειτουργίας κατά παρέκκλιση της Κοινοτικής Οδηγίας περί εκπομπών ρύπων σημαντικού παραγωγικού δυναμικού της Κρήτης. Από τις αρχές του 2020 οι ατμοηλεκτρικές μονάδες στον ΑΗΣ Αθερινόλακκου θα μπορούν να λειτουργούν μόνο αν γίνουν αναβαθμίσεις ή αλλαγή καυσίμου, ενώ στον ΑΗΣ Λινοπεραμάτων οι μονάδες με ισχύ άνω των 50 MW θα μπορούν να λειτουργήσουν μόνο 1.500 ώρες ετησίως προκαλώντας ένα έλλειμμα ισχύος, σύμφωνα με το πλέον δυσμενές σενάριο του ΔΕΔΔΗΕ, κατά περίπου 434 MW, το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί με τη μικρή διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, αφού το χρονοδιάγραμμα του ΑΔΜΗΕ προβλέπει ολοκλήρωση στα μέσα του 2020. Οι καταναλωτές θα κληθούν δυστυχώς μέσω των αυξημένων υπηρεσιών κοινής ωφελείας (ΥΚΩ) να καλύψουν τις ενισχυμένες ανάγκες της Κρήτης σε ηλεκτροδότηση λόγω των τεράστιων καθυστερήσεων στις διασυνδέσεις με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας.
Τι αποφάσισε η ΡΑΕ για το ενεργειακό της Κρήτης
Έτσι, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας κατόπιν σχετικού αιτήματος της δημόσιας εταιρίας καθώς και μετά από γνωμοδότηση του Διαχειριστή Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (σ.σ. ο ΔΕΔΔΗΕ έχει την αρμοδιότητα για τα μη διασυνδεδεμένα νησιά) ενέκρινε τη μεταφορά στην Κρήτη 18 φορητών ηλεκτροπαραγωγών ζευγών συνολικής ισχύος 22,66 MW. Οι γεννήτριες αυτές θα μείνουν σε μόνιμη βάση στον σταθμός ηλεκτροπαραγωγής του Αθερινόλακκου μέχρι το 2023.
Την ίδια στιγμή, όμως, κι επειδή ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προβλέψει πως την καλοκαιρινή περίοδο του 2019 και του 2020 θα υπάρχει έλλειμμα στο ηλεκτρικό σύστημα της Κρήτης 50 MW και 69 MW, αντίστοιχα, η ΡΑΕ ενέκρινε και το αίτημα για την ενοικίαση γεννητριών ισχύος 18 MW για τον Ιούλιο – Αύγουστο του 2019 , με δυνατότητα παράτασης έως και τις 15 Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται, όπως προκύπτει και από τη σχετική απόφαση της ΡΑΕ (3 Απριλίου), τα κόστη από τη μίσθωση των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, θα κληθούν να τα πληρώσουν οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας μέσω των χρεώσεων Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.
Σε ενδεχόμενο δε, καθυστέρησης των ηλεκτρικών διασυνδέσεων οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να πληρώνουν κάθε χρόνο κόστη 350 εκ. ευρώ μέσω των ΥΚΩ για τις ακριβές ντιζελοκίνητες μονάδες της ΔΕΗ στην Κρήτη.
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
Σχετικά άρθρα
- Προφυλακίστηκε ο Γιάννης Ξυδάκης για το αιματηρό επεισόδιο - “Είχε αποκλεισμό σκέψης”
- Απίστευτες αποκαλύψεις από την δράση του κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών: 2 οι νέοι συλληφθέντες
- Η Κρήτη στις περιοχές που ευνοούν «διαβολικούς» ανέμους σαν αυτούς που κατέκαψαν το Λος Άντζελες
- Σαν σήμερα η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα - ΒΙΝΤΕΟ
- Που έβρεξε περισσότερο σήμερα - Οι 8 περιοχές της Κρήτης με τα μεγαλύτερα ύψη βροχής