ΟΠΕΚΕΠΕ: Έκτακτες πληρωμές – Πότε και ποιοι παίρνουν λεφτά

  04 January, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
ΟΠΕΚΕΠΕ: Έκτακτες πληρωμές – Πότε και ποιοι παίρνουν λεφτά

Με παράπονα έκλεισε το 2022 για τις πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ από αρκετούς δικαιούχους, αφού είδαν λιγότερα χρήματα στην τράπεζα.

Οι πληρωμές όμως συνεχίζονται κανονικά και σε κάποιες μέρες θα πιστωθούν εκ νέου χρήματα σε χιλιάδες συμπολίτες μας.

Δείτε αναλυτικά…

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιοι θα πάρουν χρήματα – Οι πληρωμές

Από το 2023 ξεκινά η επόµενη φάση των πληρωµών από ΟΠΕΚΕΠΕ, που αφορούν αρχικά τις ενισχύσεις για την αγορά ζωοτροφών ύψους 89 εκατ. ευρώ.

Επίσης τον Ιανουάριο, μετά την λήψη επικαιροποιημένου αρχείου, θα γίνει η πληρωμή στους δικαιούχους των Βιολογικών στους οποίους υπήρξαν προβλήματα και δεν κατάφεραν να πληρώθουν.

Τον πρώτο μήνα του 2023 θα γίνει και η πληρωμή στους δικαιούχους της δράσης για την Διατήρηση Απειλούμενων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων.

Ακόμη θα γίνει σε δεύτερη φάση µια συµπληρωµατική πίστωση για τις διορθώσεις σε ενιαία. Να σηµειωθεί ότι στην εξόφληση του τσεκ, σύµφωνα µε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, περιλαµβάνονται οι µεταβιβάσεις δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης εκτός µικρών εξαιρέσεων για επί πλέον έλεγχο ή προσκόµιση δικαιολογητικών.

Έγινε η 1η κατανομή Εθνικού Αποθέματος έτους 2022, με αποδέκτες 15.339 νεοεισερχόμενους και νέους αιτούντες, στους οποίους κατανεμήθηκαν δικαιώματα Εθνικού Αποθέματος 2022 ύψους 14,4 εκ. ευρώ. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποστηρίζει ότι υπάρχει υπόλοιπο προς διάθεση Εθνικό Απόθεμα για το έτος 2022 το οποίο θα ενισχυθεί από ανακτήσεις ΕΑ προηγούμενων ετών. Συνεπώς, υπάρχει επαρκές ποσό προς κατανομή για όσες αιτήσεις εγκριθούν σε δεύτερο στάδιο. Δεν διανεμήθηκαν στην 1η κατανομή προσαύξηση δικαιωμάτων σε όσους το αιτήθηκαν προκειμένου να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων. Αυτό θα γίνει στην δεύτερη κατανομή.

Πριν όμως την 2η κατανομή του ΕΑ 2022 που θα ακολουθήσει, θα γίνει έλεγχος και αξιολόγηση των αιτήσεων κατανομής, όσο αφορά:

τις 3.718 αιτήσεις των Κωδικών Κ4 και Κ5 με λήψη νεότερων στοιχείων από ΑΑΔΕ καθώς και
τις 2.654 αιτήσεις του Κωδικού Κ2 όπου θα γίνει εκ νέου διασταύρωση των απαιτούμενων στοιχείων με την ΑΑΔΕ και την πλατφόρμα του ΑΡΤΕΜΗΣ απολογιστικά για το 2022.

Σε αυτό το πλαίσιο, όλοι οι αιτούντες Εθνικό Απόθεμα 2022 θα μπορούν να ενημερωθούν για τον τρέχοντα λόγο απόρριψης της αίτησής τους από την κυβερνητική πλατφόρμα (https://eae.opekepe.gov.gr/landing-page” style=”-webkit-font-smoothing: antialiased; box-sizing: inherit; background-color: transparent; color: inherit; text-decoration: none; word-break: break-all;”>eae.opekepe.gov.gr). Με την έναρξη των διοικητικών πράξεων θα μπορούν να υποβάλλουν συμπληρωματικά δικαιολογητικά εφόσον απαιτείται.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Γκρίνια για τις πληρωμές – Έπεσε ψαλίδι

Έλαβε τέλος την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου, η πίστωση της συμπληρωματικής εξισωτικής ενίσχυσης στους δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους που είχαν ενημερωθεί σχετικά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, δεν έλλειψαν ωστόσο τα παράπονα για μικρές περικοπές στα ποσά που πληρώθηκαν ακόμα και σε σχέση με την ενημέρωση που είχε προηγηθεί.

Συμπληρωματική εξισωτικής πιστώθηκε την Παρασκευή, διαμαρτυρίες για περικοπές

Μια πρώτη ανεπίσημη ενημέρωση από πλευράς αρμοδίων, κάνει λόγο για μικροποσά τα οποία αφορούν σε αχρεωστήτως καταβληθέντα προηγούμενων ετών ή κάποιες επαναλήψεις παρατυπιών για τις οποίες οι αιτούντες ενίσχυσης είχαν λάβει σχετική ενημέρωση (Κίτρινη Κάρτα).

Την ίδια ώρα οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνουν ότι η διαδικασία ελέγχων και διασταυρώσεων των στοιχείων δεν κλείνει με τη σημερινή πληρωμή, είναι δεδομένη η βούληση του Οργανισμού να διορθώσει και μάλιστα στον ταχύτερο δυνατό χρόνο τυχόν τεχνικά λάθη και σε κάθε περίπτωση, κανένας αγρότης που είναι πραγματικός δικαιούχος ενίσχυσης δεν πρόκειται να αδικηθεί.

Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν λεπτομερείς ανακοινώσεις για το σύνολο των πληρωμών που διενεργήθηκαν, ενώ παράλληλα θα δοθεί η δυνατότητα κατάθεσης αιτημάτων για συμπληρωματικό και ενδελεχή έλεγχο.

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, από τις 26 Ιανουαρίου 2023 αναμένεται να αρχίσει η καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Φεβρουαρίου 2023.

Αναλυτικά:

Ο ΟΑΕΕ(oaee.gr), ο ΟΓΑ(oga.gr), το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) ,το ΝΑΤ(nat.gr) και ΚΕΑΝ, το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, το ΕΤΑΤ θα καταβάλουν την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2023.

Την ίδια ημέρα θα καταβληθούν και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος.

Τα υπόλοιπα Ταμεία του e-ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα πληρώσουν την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2023.

Με βάση το ΑΜΚΑ θα καταβάλουν το ΙΚΑ(ika.gr), οι τράπεζες, ο ΟΤΕ και το Δημόσιο τις συντάξεις στους ασφαλισμένους.

Αναλυτικά:

Την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 θα πληρωθούν οι συντάξεις στους ασφαλισμένους των οποίων ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Ενώ τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 θα καταβληθούν οι συντάξεις στους ασφαλισμένους των οποίων ο ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8).

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  04 January, 2023 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα