Ομόφυλα ζευγάρια: Έτσι θα ψηφίσουν οι 16 βουλευτές της Κρήτης
Την ώρα που τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για τον χρόνο κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το πολιτικό προσωπικό της Κρήτης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του νησιού, βρίσκονται σε αναμονή για το περιεχόμενό του. Άλλοι απαντούν ευθέως και άμεσα ότι θα ψηφίσουν θετικά, άλλοι προβληματίζονται και άλλοι είναι φύσει αρνητικοί αλλά θέσει, ελέω κόμματος, εμφανίζονται σε γραμμή πειθαρχίας!
Την ίδια στιγμή, επικρατεί έντονος προβληματισμός και στο βάθος... ανησυχία για το πολιτικό κόστος, είτε ψηφίσουν θετικά είτε αρνητικά για την υποδοχή της ψήφου τους από τις τοπικές κοινωνίες της Κρήτης και ειδικότερα τις πιο κλειστές, παραδοσιακές και οικογενειοκρατούμενες. Και αυτό γιατί εν πολλοίς το πολιτικό σύστημα έχει βασιστεί πολύ συχνά στις μεγάλες οικογένειες, τους θύλακες φατριών, έχοντας δεθεί μαζί τους με κουμπαριές παραδοσιακών ζευγαριών και συντεκνιές των παιδιών αυτών!
Ο Παύλος Πολάκης πρώτος έθεσε τον προβληματισμό αυτό στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι ανεβαίνεις σε χωριά 300 μέτρα υψόμετρο και το μόνο που ο κόσμος ρωτάει είναι αυτό!
Την ίδια στιγμή και στις πόλεις, αν και δε θα αλλάξει κάτι στη ζωή των περισσότερων, όπως υποστηρίζει η Ντόρα Μπακογιάννη μιλώντας στο neakriti.gr, η συζήτηση είναι ίδια. Ίσως διαφέρει το ύφος και η διάθεση της συζήτησης. Ταυτόχρονα όμως, ενώ οι βουλευτές της Κρήτης παίρνουν θέση μιλώντας στο neakriti.gr, ουσιαστικά απαντούν και στο κάλεσμα που τους έκανε η Εκκλησία της Κρήτης να μη νομοθετήσουν τον θεσμό του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, με το πρόσφατο ανακοινωθέν της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου που αναγνώριζε το δικαίωμα όλων να λένε την άποψή τους, αλλά ο μεμονωμένος δικαιωματισμός και τα κοινωνικά φαινόμενα να μη θεσμοθετούνται.
Η στάση των βουλευτών της Κρήτης ποικίλλει. Άλλοι μιλούν ευθέως, άλλοι είναι επιφυλακτικοί. Εν συντομία θα έλεγε κάποιος στο ρεπορτάζ ότι οι βουλευτές που αμέσως και ευθέως απάντησαν θετικά ήταν οι κ.κ. Λευτέρης Αυγενάκης, Μάξιμος Σενετάκης, Ντόρα Μπακογιάννη, Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης και Γιάννης Πλακιωτάκης. Επιφυλακτικοί ήταν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης και Γιάννης Κεφαλογιάννης από Ηράκλειο και Ρέθυμνο αντίστοιχα, ενώ δε θέλησε να κάνει γνωστή τη θέση της σε αυτή τη φάση η κ. Σέβη Βολουδάκη. Με επιφυλάξεις αλλά με θετική ματιά εμφανίστηκε η Κατερίνα Σπυριδάκη από το Λασίθι, κάπου στη μέση ο Χάρης Μαμουλάκης από το Ηράκλειο, έντονα προβληματισμένος ο Φραγκίσκος Παρασύρης, στη γραμμή του κόμματος ο Μανόλης Χνάρης, επιφυλακτική και αρνητική για την τεκνοθεσία η Ελένη Βατσινά, εν αναμονή αλλά σε πιο αρνητική θέση ο Μανόλης Συντυχάκης, κάθετα «όχι» ο Μιχάλης Γαυγιωτάκης!
Αριθμητικά θα έλεγε κάποιος ότι μάλλον κερδίζουν ο προβληματισμός και η επιφύλαξη, ωστόσο έχει μέλλον μέχρι να φτάσει στην Ολομέλεια και να έρθει η ώρα της ψήφου, που δεν αποκλείεται καθόλου να είναι ονομαστική!
Τα σίγουρα «ναι» - Ποιοι ψηφίζουν θετικά με την... πρώτη!
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης ήταν λακωνικός στη δήλωσή του, δείχνοντας όμως ότι είναι θετικός. Συγκεκριμένα, απάντησε στο ερώτημα: «Είμαι σύμφωνος με τις θέσεις του πρωθυπουργού για τους γάμους των ομόφυλων ζευγαριών», αρκέστηκε να πει ο κ. Αυγενάκης, χωρίς να επεκταθεί στην τεκνοθεσία.
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Μάξιμος Σενετάκης ήταν, επίσης, λακωνικός, λέγοντας: «Είμαι θετικός, θα το ψηφίσουμε».
Η βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, χωρίς να τοποθετηθεί σε πρώτο πρόσωπο, δηλώνει ότι θα το ψηφίσει η Ν.Δ. και κατά συνέπεια συνάγεται εκ της δηλώσεώς της ότι αυτό θα πράξει και εκείνη. Στη δήλωσή της στο neakriti.gr η κ. Μπακογιάννη αναφέρει: «Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης για την ισότητα στον γάμο δεν έχει στόχο να διχάσει την κοινωνία ή να δημιουργήσει προβλήματα στο εσωτερικό των κομμάτων. Γι’ αυτό, άλλωστε, γίνεται εκτεταμένος διάλογος στο κόμμα της Ν.Δ., ώστε να λυθούν απορίες και να αποσαφηνιστεί το πνεύμα της πρότασης. Η θεσμοθέτηση της ισότητας στον γάμο και των δικαιωμάτων που απορρέουν είναι ανθρώπινο δικαίωμα και μια δημοκρατική Πολιτεία οφείλει να το αναγνωρίσει και να το προστατεύσει. Πάνω απ’ όλα όμως οφείλουμε να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των παιδιών αυτών των ζευγαριών. Ρυθμίζουμε, λοιπόν, μια αδικία, διότι δεν μπορούμε να έχουμε παιδιά δύο κατηγοριών, αρνούμενοι να δούμε την πραγματικότητα. Αναρωτιέμαι, μπορεί κανείς με το χέρι στην καρδιά να αδιαφορήσει γι’ αυτά τα παιδιά; Όταν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, δε θα αλλάξει απολύτως τίποτα για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αντίθετα σε μια μικρή μειοψηφία, κυρίως παιδιά, θα τους δώσει την ασφάλεια που δικαιούνται όλα να έχουν».
Ο βουλευτής της Ν.Δ. στα Χανιά Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης παραδέχεται ότι είχε επιφυλάξεις, όμως πλέον δεν έχει και θα ψηφίσει, σημειώνοντας ότι οι προβληματισμοί ξεπεράστηκαν ύστερα από την ενημέρωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και τη δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα αναφέρει ο κ. Μαρκογιαννάκης: «Η υπερψήφιση του σχεδίου νόμου είναι ζήτημα σεβασμού βασικών δικαιωμάτων, αλλά και φιλελεύθερων χαρακτηριστικών της Δημοκρατίας μας. Είμαστε μια δυτική χώρα και κοινωνία και σε αυτό το πλαίσιο δίνουμε βάρος στην ισονομία για όλους τους πολίτες. Αυτή είναι, άλλωστε, η θεσμική προϋπόθεση για μια συμπεριληπτική κοινωνία. Πλέον έχουν δοθεί όλες οι απαντήσεις και ως βουλευτής έχω ξεκάθαρη εικόνα. Σκέψεις και προβληματισμοί που είχα - όπως και πολλοί συνάδελφοι - ξεπεράστηκαν χάρη στη δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού και της οργανωμένης ενημέρωσης της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας».
Ο Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος ως μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. είχε υπερψηφίσει στη Βουλή και το νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, είναι σαφές ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
«Το νομοσχέδιο θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις κοινωνικές ανάγκες. Αυτό το νομοσχέδιο αντιμετωπίζει ένα υπαρκτό κοινωνικό ζήτημα. Εφόσον υπερψηφιστεί, θα πετύχει τη διευθέτηση του ζητήματος. Όπως υπερψήφισα το σύμφωνο συμβίωσης, θα υπερψηφίσω και αυτό το νομοσχέδιο, για να είμαι συνεπής με τις πράξεις μου», μας είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιάννης Πλακιωτάκης.
«Πρώτα να το διαβάσουμε» - Θετικοί, αρνητικοί και εν αναμονή με επιφύλαξη
Στις προσπάθειες που κάναμε να ζητήσουμε τη θέση και τη στάση που θα κρατήσει στη Βουλή κατά τη συζήτηση του επίμαχου νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, η βουλευτής Λασιθίου ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. κ. Κατερίνα Σπυριδάκη μάς απάντησε: «Δίνω καθημερινά αγώνα για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για μια κοινωνία συμπερίληψης και χωρίς διακρίσεις. Η κοινωνία προχωράει, το ίδιο οφείλουν να κάνουν και οι νόμοι. Βέβαια αυτή τη στιγμή η συζήτηση είναι ακόμα θεωρητική, μιας και δεν υπάρχει νομοσχέδιο στα χέρια μας, ώστε να το μελετήσουμε, να το αξιολογήσουμε και να δώσουμε μια απάντηση πιο συγκεκριμένη. Θα τοποθετηθώ στο ζήτημα αυτό αξιακά και σύμφωνα με τις αρχές του πολιτικού χώρου που υπηρετώ, με γνώμονα πάντα την προάσπιση των δικαιωμάτων και του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού», κατέληξε στην πρώτη της τοποθέτηση για το επίμαχο αυτό ζήτημα η βουλευτής Λασιθίου κ. Κατερίνα Σπυριδάκη.
Περίπου στην ίδια στάση και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο Ηράκλειο Χάρης Μαμουλάκης, ο οποίος σημείωσε: «Είμαι υπέρ της ισότητας χωρίς αστερίσκους, όμως περιμένω το νομοσχέδιο να κατατεθεί για να γνωρίζω ακριβώς το περιεχόμενο. Μετά τις Σπέτσες, θα έχουμε εικόνα εκτιμώ, καθώς λογικά θα έχει κατατεθεί».
Στο ίδιο μήκος κύματος ως προς την αναμονή για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου δήλωσε στο neakriti.gr και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ και ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. στο Ηράκλειο Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης είπε ότι περιμένει το νομοσχέδιο να κατατεθεί για να έχει πλήρη εικόνα και εν συνεχεία να τοποθετηθεί, ωστόσο είναι πολύ επιφυλακτικός ως προς το ζήτημα της τεκνοθεσίας και περιμένει το τελικό κείμενο του νόμου, όπως σημείωσε.
Επιφυλακτικός αλλά αναμένοντας το τελικό κείμενο του νόμου εμφανίζεται και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στο Ηράκλειο Φραγκίσκος Παρασύρης, λέγοντας ότι υπάρχει προβληματισμός στην κοινωνία και για τον ίδιο επιφυλάξεις, περιμένοντας το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για να γνωστοποιήσει τις θέσεις και την απόφαση για την ψήφο του στη Βουλή.
Λίγο πιο διαφοροποιημένος εμφανίστηκε ο Μανόλης Χνάρης, βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στο Ρέθυμνο, αναφέροντας προς στο neakriti.gr: «Εμείς στο πρόγραμμά μας έχουμε το θέμα με τα ομόφυλα. Θα περιμένουμε να δούμε το νομοσχέδιο. Δε θα απαντήσω κατά μόνας, γιατί επιθυμώ να γνωρίζω απόλυτα τις θέσεις του κόμματός μου».
Η βουλευτής της Ν.Δ. στα Χανιά Σέβη Βολουδάκη, σε επικοινωνία μαζί της, δε θέλησε να σχολιάσει κάτι προς το παρόν εν αναμονή του νομοσχεδίου, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στα Χανιά Παύλος Πολάκης παρέπεμψε σε όσα έχει ήδη πει προφανώς στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος πριν λίγα 24ωρα, όπου είχε αναφέρει: «Δεν μπορεί να ανέβει κανείς πάνω από 300 μέτρα υψόμετρο (σ.σ. τα χωριά) και να ανοίξει συζήτηση για οποιοδήποτε άλλο θέμα, χωρίς να σου πουν γι’ αυτό».
Η Ελένη Βατσινά, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. στο Ηράκλειο, σε δήλωσή της εμφανίστηκε αρνητική στην τεκνοθεσία και δήλωσε στάση αναμονής έως ότου κατατεθεί το νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα είπε: «Το θέμα αυτό φαίνεται πως αγγίζει ευαίσθητες “χορδές” της κοινωνίας, ωστόσο το κείμενο του νομοσχεδίου δεν έχει ακόμη διατυπωθεί, επομένως δεν μπορούμε παρά να τηρούμε στάση αναμονής. Δε θα πρέπει να παραβλέπουμε, σε κάθε περίπτωση, ότι ο γάμος ομόφυλων αποτελεί μία ευρωπαϊκή “επιταγή” που εδράζεται στα ανθρώπινα δικαιώματα, ωστόσο, κατ' εμέ, καίριο σημείο προβληματισμού είναι το ζήτημα προστασίας των παιδιών. Ο κίνδυνος εμπορευματοποίησης της απόκτησης παιδιών με παρένθετη μητέρα είναι ορατός και είναι απαραίτητο ο νομοθέτης να μεριμνήσει για εκείνες τις δικλίδες ασφαλείας που δε θα επιτρέψουν το αγαθό της ζωής να αποτελέσει πεδίο “παζαριού”», κατέληξε η κ. Βατσινά.
Ποιοι διαφωνούν - Το μάλλον «όχι» και το σίγουρο «όχι»
Ο Μανόλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ στο Ηράκλειο, δήλωσε ότι περιμένει το νομοσχέδιο και μετέφερε τη μάλλον αρνητική άποψη του κόμματος για τις παραμέτρους του ζητήματος, αλλά με την επιφύλαξη της κατάθεσης του νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Συντυχάκης ανέφερε: «Περιμένουμε να δούμε το ακριβές περιεχόμενο του νομοσχεδίου, να το μελετήσουμε και να τοποθετηθούμε πιο ολοκληρωμένα. Το ΚΚΕ δεν αντιμετωπίζει την τεκνοποιία και την τεκνοθεσία ως ατομική αλλά ως κοινωνική υπόθεση, που πρέπει να διασφαλίζεται πλήρως μέσω του κράτους και των υπηρεσιών του.
Κριτήριο για το ΚΚΕ είναι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του παιδιού, η ομαλή ψυχοσωματική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, γι' αυτό και είναι απαραίτητο να μεγαλώσουν μέσα σε ένα πλαίσιο, όπου είναι διακριτή η σχέση άνδρα-γυναίκας, πατέρα-μητέρας. Ανοίγει ο δρόμος της παρένθετης μητρότητας, δηλαδή της εμπορευματοποίησης του σώματος, ωαρίων και σπερματοζωαρίων, και της εκμετάλλευσης της γυναίκας μέσω και της “εμπορικής” παρένθετης μητρότητας. Ήδη υπάρχει ένα ολόκληρο εμπόριο και κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο παγκόσμια, ενώ υπάρχει ταρίφα στον νόμο της Ν.Δ. που υφίσταται, έως 20.000 αμοιβή! Ακόμη και στην πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει κάθε αναφορά στη μητρότητα και πατρότητα. Έχουμε φτάσει στο σημείο να αναγνωρίζεται ότι ένα παιδί έχει γονική σχέση ακόμη και με περισσότερους από δύο γονείς (γονέας 1, γονέας 2, γονέας 3... γονέας 10 κ.λπ.). Η θέση του ΚΚΕ είναι σε πλήρη αντίθεση με σκοταδιστικές, εθνικιστικές απόψεις, που αναπαράγουν ακροδεξιές δυνάμεις για τον θεσμό της οικογένειας, που αντιμετωπίζουν τη γυναίκα ως μηχανή αναπαραγωγής παιδιών - με ανορθολογικές, αντιεπιστημονικές απόψεις περί κοινωνικής κατασκευής του φύλου, που φτάνουν να αμφισβητούν την αντικειμενική κοινωνική πραγματικότητα, τη συμπληρωματική σχέση άνδρα-γυναίκας στην τεκνοποίηση. Τέτοιες θεωρίες δεν αντιμετωπίζουν τις διακρίσεις σε βάρος ανθρώπων με κριτήριο τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή άλλα προσωπικά γνωρίσματα».
Ερωτώμενος και ο βουλευτής των “Σπαρτιατών” στο Ηράκλειο Μιχάλης Γαυγιωτάκης δηλώνει αρνητικός και πως δε θα ψηφίσει ούτε εκείνος ούτε το κόμμα του, μεταφέροντας την εξής δήλωση: «Τόσο ο ίδιος ως βουλευτής Ηρακλείου, όσο κι εμείς οι “Σπαρτιάτες” προβληματιζόμαστε γιατί ζούμε σε μια εποχή που πάσης φύσεως “δικαιωματιστές” βάλουν έντεχνα την παραδοσιακή οικογένεια, τα ήθη, τα έθιμα, την ορθόδοξη πιστή μας στο όνομα μιας δήθεν “μοντέρνας κοινωνικής αντίληψης”.
Όλα αυτά που φέρνει το σχέδιο νόμου δεν είναι μόνο κάτι ξένο προς την ανθρώπινη φύση, αλλά κανένας απ’ όλους αυτούς δεν μπορεί να αναλογιστεί το αντίκτυπο που θα έχει στην παιδική ψυχή και κοινωνική ένταξη του παιδιού μια τέτοια απονενοημένη πράξη.
Συνεπώς διαφωνούμε ριζικά, και προτεραιότητα πρέπει να είναι η στήριξη μονογονεϊκών και πολύτεκνων οικογενειών, ώστε να αμβλύνουμε το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και όχι να ανοίξουμε ένα νέο, με εισιτήριο δίχως επιστροφή».
Δείτε επίσης
- Καιρός: Θερμότερος από το κανονικό αναμένεται τον Δεκέμβριο
- Covid-19: Γιατί αργεί η ανάρρωση; Νέα έρευνα εξηγεί
- Υπομονή ακόμα για σημαντικές βροχοπτώσεις στην Κρήτη- Πότε αναμένονται
- Canederli alla tirolese, αλλιώς ιταλικά γιουβαρλάκια
- Μειώνονται οι τιμές του ελαιόλαδου στα ράφια