Ομιλία για την στρατηγική σημασία του στενού της Φαιστού
Οι Γερμανο-ιταλικές οχυρώσεις στην Κρήτη και η στρατηγική σημασία του στενού της Φαιστού στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, είναι το θέμα της ομιλίας που θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Καλλιγνωσία Αθηνάς 5, παράλληλη λεωφόρος Δημοκρατίας, την επόμενη Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015 από τον κ. Μιχάλη Σπυριδάκη.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση:
«Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν η πιο εκτεταμένη γεωγραφικά και η πιο δαπανηρή σε πλουτοπαραγωγικούς πόρους ένοπλη σύγκρουση στην ιστορία της ανθρωπότητας, στην οποία ενεπλάκη η πλειοψηφία των εθνών που πάλευαν ταυτόχρονα σε διάφορα σημαντικά θέατρα πολέμου και η οποία κόστισε περίπου 55,5 εκατομμύρια ζωές.
Οι αρχικοί σχεδιασμοί ήταν να οχυρωθούν η Πελοπόννησος, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Έως το τέλος του πολέμου ο αμυντικός σχεδιασμός στην Κρήτη είχε ολοκληρωθεί αλλά στην Πελοπόννησο και την υπόλοιπη Ελλάδα κτίστηκαν μόνο λίγα μικρά οχυρά σε επιλεγμένες θέσεις.
Η Κρήτη αποτελεί την ισχυρότερη πολεμική βάση των Γερμανών στη Μεσόγειο και αποτελεί από την αρχή κατάληψης του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου ΦΡΟΥΡΙΟ και ο διοικητής των δυνάμεων κατοχής ονομάζεται Διοικητής φρουρίου Κρήτης.
Η σημασία που είχε στο Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο η περιοχή του αεροδρομίου Τυμπακίου και το στενό της Φαιστού διακρίνεται από τη χαρτογράφηση των οχυρωματικών θέσεων, αρκετές από τις οποίες διασώζονται μέχρι σήμερα.
Η αρχιτεκτονική των ισχυρών οχυρώσεων παραμένει πολύπλοκη και δαιδαλώδης γύρω από το αεροδρόμιο του Τυμπακίου..
Η οχύρωση του στενού της Φαιστού και της ευρύτερης περιοχής στο τέλος του πολέμου διεξάγετε η τελευταία πολεμική θεατρική πράξη που παραλόγου αυτού πολέμου.
Ο έλεγχος του στενού της Φαιστού ήταν η αιτία της δεύτερης μεγάλη καταστροφής της περιοχής Τυμπακίου και πιθανόν και του ολοκαυτώματος της Βιάννου.
Η γεωπολιτική σημασία και ο έλεγχος του στενού της Φαιστού, αποδεικνύατε από ότι επιλέχτηκε για την δημιουργία των ισχυρών αμυντικών οχυρώσεων από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής του Β πολέμου στο 1942-1945 στη Κρήτη.
Τα Γερμανικά στρατεύματα τοποθετηθήκαν κοντά στο στενό της Φαιστού ,του 1943, περιμένοντας την αποβίβαση των συμμαχικών δυνάμεων από τον κόλπο της Μεσσαράς.
Οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν διαδώσει ψευδή είδηση ότι η αποβίβαση θα πραγματοποιηθεί από την Κρήτη, τον Κόλπο της Μεσσαράς προς Ευρώπη.
Το ίδιο είχε γίνει και σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Ενώ η αποβίβαση είχε προγραμματιστεί σε άλλα σημεία της Ευρώπης , σε Σικελία και Νορβηγία.
Οι διαφορετικές εκδόσεις χαρτών για την Κρήτη και την Γερμανική Κατοχική ζωγραφική κρίνετε το ενδιαφέρον του τρίτου Ράιχ για το νησί.
Στη περιοχή Ασφεντιλιά σώζεται μέχρι και σήμερα το Γερμανικό κατοχικό στρατόπεδο Πιτσιδίων (Ασφεντιλιά) του Πυροβολικού και η μεικτή Γερμανό-Ιταλική ναυτική Βάση της Ιεράπετρας που σώθηκα τυχαία από τις ανατινάξεις των ηττημένων Γερμανών πηγαίνοντας προς την Σούδα για να μη πέσουν στα χέρια των Συμμάχων.
Ενδιαφέρον επίσης είναι και οι κατοχικές γερμανικές οχυρωματικές θέσεις, στο Κόκκινο Χωριό στο Κεφάλι, στο Καρτερό, στο Στρουμπούλα, στη περιοχή Ελούντα, περιοχή Μαλίων περιοχή Κόφινα Αστερουσίων κλπ και υπάρχει η δυνατότητα η ιστορική και η τουριστική ανάδειξη των
Η προετοιμασία των Γερμανικών φασιστικών δυνάμεων στο στενό της Φαιστού και της ευρύτερης περιοχής περιμένοντας την απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων αποτελεί μέρος της παγκόσμιας στρατιωτικής ιστορίας .
Την περίοδο αυτή η φασιστικές δυνάμεις , ντυμένοι ως αρχαίοι Έλληνες έκαναν θεατρικές παραστάσεις στο αρχαίο θέατρο της Φαιστού.
Οι Γερμανό-Ιταλικές οχυρώσεις στη Κρήτη είναι ιστορία του τόπου μας και πρέπει να σωθούν.
ΟΤΑΝ ΕΝΑ ΛΑΟΣ ΣΒΗΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΞΑΝΑ ΖΕΙ.
Φανταστείτε να υλοποιούσε η Κρητική Πολιτεία την απόφαση της να καταστρέψει τα βενετσιάνικα οχυρά των μεγάλων πόλεων της Κρήτης δεν θα είχαμε όλη την ιστορική γνώση για τους Ενετούς στο νησί αλλά μονάχα οποία διάβαζαν ιστορία για την Βενετοκρατία στη Κρήτη».
Δείτε επίσης
-
Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις