Όλοι αθώοι για τα ναρκωτικά στο πλοίο

  01 June, 2020 ΑΡΘΡΑ
Όλοι αθώοι για τα ναρκωτικά στο πλοίο

Ήταν γεμάτο με “χάπια των τζιχαντιστών”

Με τα στοιχεία να μην είναι επαρκή και να μην αποδεικνύουν ότι γνώριζαν για τις τεράστιες ποσότητες ναρκωτικών του πλοίου ΝΟΚΑ, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, έκρινε αθώους λόγω αμφιβολιών τους 11 άνδρες που αποτελούσαν το πλήρωμα του πλοίου.

Στα αμπάρια του, είχαν εντοπιστεί πάνω από έξι τόνοι χασίς – “σοκολάτα” και πάνω από 3 εκατομμύρια «χάπια των τζιχαντιστών». Τα δέκα μέλη του πληρώματος κατάγονται από την Συρία ενώ ο ενδέκατος είναι Ινδός.

Στο άκουσμα της απόφασης, οι κατηγορούμενοι ξέσπασαν σε κλάματα,. Όπως χαρακτηριστικά είπαν δε γνώριζαν για το “περιεχόμενο ”που υπήρχε στους διπλούς πάτους των κοντέινερ που μετέφερε το πλοίο. Το πλοίο «ΝΟΚΑ» ξεκίνησε το ταξίδι του τον Δεκέμβριο του 2018 από το λιμάνι Λαττάκεια της Συρίας με προορισμό την Λιβύη.

Από τις έρευνες των Λιμενικών εντοπίστηκαν 6 τόνοι και 51 κιλά χασίς σε μορφή σοκολάτας καθώς και 3.127.360 χάπια Captagon που είναι γνωστά ως «χάπια των τζιχαντιστών». Μάλιστα, η συνολική αξία των κατασχεθέντων έφτασε στα 100 εκατομμύρια ευρώ!

Το χρονικό των ερευνών

Στα γραφεία της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου του λιμενικού σώματος έφτασαν τον Δεκέμβριο του 2018, πληροφορίες για ένα «ύποπτο» πλοίο που φαίνεται ότι μετέφερε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών.

Οι λιμενικές αρχές εντόπισαν στην θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης το πλοίο «ΝΟΚΑ», σημαίας Συρίας, στο οποίο επέβαιναν 11 μέλη πληρώματος.

Οι βατραχάνθρωποι της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών έκαναν ρεσάλτο στο πλοίο και εξαιτίας των δύσκολων καιρικών συνθηκών – οι άνεμοι έπνεαν βορειοδυτικοί 8 μποφόρ – οδήγησαν το πλοίο στο λιμάνι του Αθερινόλακκου της Ιεράπετρας.

Οι έρευνες άρχισαν αμέσως ωστόσο ήταν άκαρπες με τις λιμενικές αρχές να αποφασίσουν να μεταφέρουν το πλοίο στο λιμάνι του Ηρακλείου προκειμένου να πραγματοποιήσουν περαιτέρω έλεγχο.

Όταν το πλοίο έφτασε στο Ηράκλειο οι άνδρες του λιμενικού ξεφόρτωσαν τα 18 κοντέινερ που υπήρχαν στο ΝΟΚΑ και ξεκίνησαν την έρευνα με την συμμετοχή και ειδικά εκπαιδευμένων σκυλιών. Μάλιστα, η Μίσα – το λαγωνικό του λιμενικού της Κρήτης – τραυματίστηκε κατά την διάρκεια των ερευνών και χρειάστηκε να έρθει άλλο σκυλί.

Οι μέρες περνούσαν και οι έρευνες δεν απέδιδαν καρπούς με αποτέλεσμα να δοθεί το… πράσινο φως για τον απόπλου του πλοίου. Λίγο πριν αναχωρήσει το πλοίο οι λιμενικοί πέτυχαν… λαβράκι. Τότε, διαπίστωσαν πως 8 κοντέινερ είχαν διπλούς πάτους.

Μάλιστα, ο διπλός πάτος που είχαν χτιστεί τα ναρκωτικά στα εν λόγω εμπορευματοκιβώτια σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ανάμεσα στις συσκευασίες υπήρχε καφές, μπαχαρικά και πριονίδια κατέστησαν εξαιρετικά δυσχερές το ερευνητικό έργο των εξειδικευμένων υπηρεσιακών κλιμακίων, ενώ λόγω του τρόπου που τα ναρκωτικά ήταν τοποθετημένα στην κρύπτη, η διαδικασία εντοπισμού και ανάκτησης αυτών ήταν πολύ επίπονη και χρονοβόρα.

Συνολικά βρέθηκαν 9.618 συσκευασίες που περιείχαν χασίς – σοκολάτα συνολικού μικτού βάρους 6.051,700 κιλών και 2.071 συσκευασίες περιέχουσες χάπια CAPTAGON, συνολικού μικτού βάρους 539,2 κιλών αποτελούμενες από περίπου 3.127.360 δισκία.

 

  01 June, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα